За любителите на крем карамела,една рецепта в съчетание на крем, карамел и кекс.Представям умишлено сладкиша, като Сладкиш с крем карамел и кекс,защото някой вероятно ще си каже,че това е торта Кодрит Кадир от Турската кухня,но подобни рецепти има и в Испанската кухня,Сирийската и Мароканската и за да няма сърдити съм представила рецептата под това наименование.
ЗА КАРАМЕЛА
5с.л.захар
1с.л.вода
ЗА КРЕМА
4яйца
1ванилия
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар
ЗА КЕКСА
3яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.кисело мляко
1бакпувер
1/2ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2капки червена сладкарска боя
Карамелизирайте 5с.л.захар и 1с.л.вода.Полейте карамела в обла кексова форма.Разбийте 4яйца,1ч.ч.захар,ванилия и 500мл.мляко.
В друга купа разбийте яйцата с захарта.Добавете на тънка струйка олиото.Разбъркайте бакпулвера с киселото мляко и добавете към кексовата смес.Пресейте брашното и го добавете,към сместа.Прибавете и ванилията и разбийте кексовата смес.Капнете 2капки червена сладкарска боя и много леко разбъркайте 2/3 пъти за да остане на червени ивички.
Към формата с карамела сипете сместа за крема.Сипете върху сместа за крема по средата кексовото тесто.Малко е странно,но при печенето двете смеси тежката и леката ще се разграничат една от друга.
Поставете кексовата форма в тавичка до половината пълна с хладка вода.
Изпечете сладкиша на 170градуса за около 1/1 и 10 минути.Извадете го от фурната и го оставете да се охлади постепенно,така както си е във водата.Охладете го за 2часа заедно с формата.Обърнете го внимателно в чиния.По желание може да го полеете с още карамел или го поръсете с пудра захар,непосредствено преди да го сервирате.
Да ви е сладко!
ЗА КАРАМЕЛА
5с.л.захар
1с.л.вода
ЗА КРЕМА
4яйца
1ванилия
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар
ЗА КЕКСА
3яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.кисело мляко
1бакпувер
1/2ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2капки червена сладкарска боя
Карамелизирайте 5с.л.захар и 1с.л.вода.Полейте карамела в обла кексова форма.Разбийте 4яйца,1ч.ч.захар,ванилия и 500мл.мляко.
В друга купа разбийте яйцата с захарта.Добавете на тънка струйка олиото.Разбъркайте бакпулвера с киселото мляко и добавете към кексовата смес.Пресейте брашното и го добавете,към сместа.Прибавете и ванилията и разбийте кексовата смес.Капнете 2капки червена сладкарска боя и много леко разбъркайте 2/3 пъти за да остане на червени ивички.
Към формата с карамела сипете сместа за крема.Сипете върху сместа за крема по средата кексовото тесто.Малко е странно,но при печенето двете смеси тежката и леката ще се разграничат една от друга.
Поставете кексовата форма в тавичка до половината пълна с хладка вода.
Изпечете сладкиша на 170градуса за около 1/1 и 10 минути.Извадете го от фурната и го оставете да се охлади постепенно,така както си е във водата.Охладете го за 2часа заедно с формата.Обърнете го внимателно в чиния.По желание може да го полеете с още карамел или го поръсете с пудра захар,непосредствено преди да го сервирате.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар