.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 14 май 2012 г.

СЛАДКИШ С КРЕМ КАРАМЕЛ И КЕКС

За любителите на крем карамела,една рецепта в съчетание на крем, карамел и кекс.Представям умишлено сладкиша, като Сладкиш с крем карамел и кекс,защото някой  вероятно ще си каже,че това е  торта Кодрит Кадир от Турската кухня,но подобни рецепти има и в Испанската кухня,Сирийската и Мароканската и за да няма сърдити съм представила рецептата под това наименование.

ЗА КАРАМЕЛА
5с.л.захар
1с.л.вода

ЗА КРЕМА
4яйца
1ванилия
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар

ЗА КЕКСА
3яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.кисело мляко
1бакпувер
1/2ч.ч.олио
2ч.ч.брашно
2капки червена сладкарска боя


Карамелизирайте 5с.л.захар и 1с.л.вода.Полейте карамела в обла кексова форма.Разбийте 4яйца,1ч.ч.захар,ванилия и 500мл.мляко.
В друга купа разбийте яйцата с захарта.Добавете на тънка струйка олиото.Разбъркайте бакпулвера с киселото мляко и добавете към кексовата смес.Пресейте брашното и го добавете,към сместа.Прибавете и ванилията и разбийте кексовата смес.Капнете 2капки червена сладкарска боя и много леко разбъркайте 2/3 пъти за да остане на червени ивички.
Към формата с карамела сипете сместа за крема.Сипете върху сместа за крема по средата кексовото тесто.Малко е странно,но при печенето двете смеси тежката и леката ще се разграничат  една от друга.
Поставете кексовата форма в тавичка до половината пълна с хладка вода.
Изпечете сладкиша на 170градуса за около 1/1 и 10 минути.Извадете го от фурната и го оставете да се охлади постепенно,така както си е във водата.Охладете го за 2часа заедно с формата.Обърнете го внимателно в чиния.По желание може да го полеете с още карамел или го поръсете с пудра захар,непосредствено преди да го сервирате.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...