По стечение на обстоятелства там където живея ми се налага всекидневно да си приготвям хляб и закуски на децата.Купих си машина за хляб,но нещо не ми хареса вкусът на тестените продукти,които приготвях с нея.Хлябът е най-важен на нашата трапеза и е на почит от моето малко слънчево семейство.Така,че съчетавам необходимото с приятното.Доставя ми голямо удоволствие да приготвям хляб,питки и разни други тестени вкусотии.А най-голямо удоволствие ми доставя,когато моите сладури оценят вкусовите качества на хляба и даже се опитват да разгадаят и то успешно как е направен ,на какво ухае и от какви продукти е приготвен,което може само да ме радва.Днес ви представям два вида хлебчета и франзела направени от едно и също тесто,което ми е едно от любимите.
Продукти
600гр.брашно
300мл.прясно мляко
1 с.л.сол
2с.л.захар
100мл.маргарин
30гр.мая
3яйца
брашно за доомесване
и разточване
1жълтък за намазване
сусам
За плънката
маргарин
4сварени яйца
парченце моцарела
щипка шарена сол
От горе изброените продукти замесете меко и гладко тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около час.Разделете си втасалото тесто на три без да ги премесвате.
Първата част разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.Направете разрези с остър нож,както е показано на снимката.
Навийте на руло ,като започнете от неразрязаната широка част.Прехвърлете франзелата в правоъгълна тава и я оставете да почине за около 30минути.Намажете я с разбит с1с.л.прясно мляко жълтък.Поръсете леко с грис а може и без грис.
Изпечете франзелата в нагряна фурна на 180 градуса до зачервяване.
От второто тесто разточете правоъгълна кора.Намажете с маргарин и нарежете единият широк край по начина по който нарязахте тестото за франзелата.Поставете 4сварени яйца на разстояние едно от друго.Накъсайте парченца моцарела и я поставете до всяко яйце.Поръсете леко с шарена сол и внимателно навийте на руло.Нареже и оформете 4питки.Прехвърлете ги в тавичка и ги оставете да починат за около 30 минути.Намажете ги с разбитият жълтък и ги изпечете по същият начин.
Третата част от тестото отново разточете на правоъгълна кора,навийте на руло и нарежете на малки правоъгълни питки.
Подредете ги в тавичка на разстояние едно от друго оставете ги да починат за 30минути.Намажете ги с жълтък,поръсете ги със сусам и ги изпечете по познатия начин.
Е това е начина на приготвянето на тези невероятно вкусни питки.
Ох Tаничкааа колко бяха вкуснииии.Приготвих ги днес за обяд и си облизахме пръстите.Много вкусни и пухкави.Направих и хлебчетата с риба тон и те много ни харесаха.Чакаме следващата ти рецепта.Поздрави :) :)
ОтговорИзтриванеЕх как се радвам на такива хубави коментари.Хлебчетата с риба тон са невероятно вкусни.Поздрави,Таня.
ОтговорИзтриване