Вкусна торта с прясно изпечен блат,крем ванилия с шоколад,дулсе де лече,фъстъчена паста.Напоена с меден сироп и с парченца киви.Обвита с бяло- кафява платка и белтъчна глазура/ тази глазура ми е много любима,свързана е с детството ми наричам я крем от цирка/.А ето и рецептата как да си я приготвите.
ПРОДУКТИ
ЗА БЛАТА
4яйца
1ч.ч.захар
1ванилия
1бакплувер
2ч.ч.брашно
ЗА СИРОПИРАНЕ
3с.л.мед
50с.л.вода
Продукти за платката
в описанието на приготвянето
ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА
2жълтъка
4с.л.брашно
400мл.прясно мляко
7с.л.захар
ванилия
50гр.масло
1ч.л.фъстъчена паста
или фъстъчено масло
2с.л.шоколад
2с.л.дулсе де лече
ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА
2белтъка
щипка лимонтозу
1ч.ч.пудра захар
Пригответе блата,като в купа разбиете яйцата с захарта.Добавете пресятото брашно размесено с ванилия и бакпувер.Отделете част от сместа,която ще ви трябва за направата на платката.
Прехвърлете блата в форма с отделящо се дъно,намазана с масло.Аз си направих малка торта в малка форма, но затова пък блатът стана много дебел.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за 35 минути.Не отваряйте фурната!!!Оставете блата да се охлади,извадете го от формата и го разрежете на две хоризонтални части.
Направете платката,като разделите сместа която оставихте на страна.Едната част оцветете с 1с.л.какао.А другата част сипете внимателно в тавичка и разстелите с лъжица за да се получи лента с която по късно ще обвиете тортата.Сместа с какаото прехвърлете в шприц и шприцовайте вълнички върху бялото тесто.Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса до много леко порозовяване.Времето се определя от това,колко тънка сте направили правоъгълната лента.При мен платката се изпече за 8минути.Оставете платката да се охлади изрежете разкривените краища и я пригответе с нея да обвиете тортата.
Пригответе крема,като в малка тенджерка разбиете яйцата с захарта.Добавете съвсем малко прясно мляко и количеството брашно.Разбъркайте добре и прибавете останалото мляко.Пригответе крема на слаб огън.След като усетите,че крема много леко започва да се сгъстява,дръпнете тенджерката на края на котлона,като продължавате да разбърквате.Оставете ваниловият крем леко да се охлади и добавете кубче масло.Прибавете към крема 2с.л.дулсе де лече,1ч.л.фъстъчена паста,2с.л.разтопен шоколад.Разбъркайте крема добре и го оставете да се стегне за час,два.
Напоете леко с меден сироп долната част на блата.Сипвайте крема по средата и обвийте платката около тортата.Загладете леко крема и наредете малки резенчета киви,да има нещо плодово за разкош.Похлупете с другата половина от блата и леко притиснете отгоре.Напоете тортата с меден сироп.Стегнете тортата с обръч или с готварско канапче и я приберете в хладилник за около час.
Разбийте белтъците на твърд сняг,като добавяте захарта на порции.Добавете и щипка лимонтозу.Ако ви се вижда,че белтъка на е толкова твърд,просто добавете още захар.Количеството захар се определя от грамажа на белтъка.
Украсете тортата,като шприцовате разбитият на сняг белтък.Желателно е да оставите тортата да се охлади поне 2/3 часа за да се стегне и да поеме всички аромати.Е не,че моите сладури чакаха 3 часа -излапаха я веднага.Надявам се рецептата да ви е харесала и да си я приготвите у дома.Да ви е сладко!!!
ПРОДУКТИ
ЗА БЛАТА
4яйца
1ч.ч.захар
1ванилия
1бакплувер
2ч.ч.брашно
ЗА СИРОПИРАНЕ
3с.л.мед
50с.л.вода
Продукти за платката
в описанието на приготвянето
ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА
2жълтъка
4с.л.брашно
400мл.прясно мляко
7с.л.захар
ванилия
50гр.масло
1ч.л.фъстъчена паста
или фъстъчено масло
2с.л.шоколад
2с.л.дулсе де лече
ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА
2белтъка
щипка лимонтозу
1ч.ч.пудра захар
Пригответе блата,като в купа разбиете яйцата с захарта.Добавете пресятото брашно размесено с ванилия и бакпувер.Отделете част от сместа,която ще ви трябва за направата на платката.
Прехвърлете блата в форма с отделящо се дъно,намазана с масло.Аз си направих малка торта в малка форма, но затова пък блатът стана много дебел.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за 35 минути.Не отваряйте фурната!!!Оставете блата да се охлади,извадете го от формата и го разрежете на две хоризонтални части.
Направете платката,като разделите сместа която оставихте на страна.Едната част оцветете с 1с.л.какао.А другата част сипете внимателно в тавичка и разстелите с лъжица за да се получи лента с която по късно ще обвиете тортата.Сместа с какаото прехвърлете в шприц и шприцовайте вълнички върху бялото тесто.Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса до много леко порозовяване.Времето се определя от това,колко тънка сте направили правоъгълната лента.При мен платката се изпече за 8минути.Оставете платката да се охлади изрежете разкривените краища и я пригответе с нея да обвиете тортата.
Пригответе крема,като в малка тенджерка разбиете яйцата с захарта.Добавете съвсем малко прясно мляко и количеството брашно.Разбъркайте добре и прибавете останалото мляко.Пригответе крема на слаб огън.След като усетите,че крема много леко започва да се сгъстява,дръпнете тенджерката на края на котлона,като продължавате да разбърквате.Оставете ваниловият крем леко да се охлади и добавете кубче масло.Прибавете към крема 2с.л.дулсе де лече,1ч.л.фъстъчена паста,2с.л.разтопен шоколад.Разбъркайте крема добре и го оставете да се стегне за час,два.
Напоете леко с меден сироп долната част на блата.Сипвайте крема по средата и обвийте платката около тортата.Загладете леко крема и наредете малки резенчета киви,да има нещо плодово за разкош.Похлупете с другата половина от блата и леко притиснете отгоре.Напоете тортата с меден сироп.Стегнете тортата с обръч или с готварско канапче и я приберете в хладилник за около час.
Разбийте белтъците на твърд сняг,като добавяте захарта на порции.Добавете и щипка лимонтозу.Ако ви се вижда,че белтъка на е толкова твърд,просто добавете още захар.Количеството захар се определя от грамажа на белтъка.
Украсете тортата,като шприцовате разбитият на сняг белтък.Желателно е да оставите тортата да се охлади поне 2/3 часа за да се стегне и да поеме всички аромати.Е не,че моите сладури чакаха 3 часа -излапаха я веднага.Надявам се рецептата да ви е харесала и да си я приготвите у дома.Да ви е сладко!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар