МНОГОЛИСТНА ПИТА
Днес е Гергьовден ..и без питка за здраве не може.Тази питка е много ароматна,ухаеща на масло и мляко,с невероятен леко сладникав вкус,пухкава и мека с златиста коричка.Подходяща е за всякакви хубави поводи.Направила съм я с много обич, за здраве на моят брат Георги.
ПРОДУКТИ
За закваската
100мл.топло прясно мляко
1с.л.захар
3/4с.л.брашно
40гр.мая
За тестото
1кг.брашно
2ч.ч.прясно мляко
1ч.ч.кисело мляко
3с.л.олио
2ч.л.сол
1с.л.захар
брашно за доомесване
100мл.разтопено масло
1яйце за намазване
мак
В купа си направете закваската от изброените по-горе продукти.Консистенцията на закваската,трябва да бъде с гъстота на гъста каша. Покрийте я с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,докато си удвои обема.
В купа пресейте брашното и солта,направете в средата кладенче и в него сипете закваската,1с.л.захар,2ч.ч.топло мляко,киселото мляко и 3с.л.олио.
Замесете гладко и меко тесто,да не залепва по ръцете.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло за около час час и тридесет,може и повече.
Премесете тестото,разделете го на две части,едната част разделете на пет еднакви части.
Направете на топчета и ги оставете да починат за около 10/15минути.
Разточете всяко топче на обла кора с големината на тавата ви.
Намажете първата кора с масло,сложете втората и така докато наредите и петте кори.
С остър нож нарежете от средата на корите към края триъгълници 6/7 като се стараете да не стигнат разрезите до края на кората.Прехвърлете всеки триъгълник от долу нагоре,като заострената част на триъгълниците трябва да останат отгоре.
Прехвърлете си много внимателно първата част от питката в постлана с готварска хартия обла тава и си я оформете.Отделете си малко тесто от това,което не сте разточили за средата.
Втората част от тестото направете по същият начин само ,че след като намажете с масло, поръсете с мак между всяка кора.
Внимателно си прехвърлете и втората част от питката,като навитите триъгълници поставете между триъгълниците от първата част.
За третата част разточете обла кора,намажете я с масло,навийте я на руло и с ножица режете ,както е показано на снимката,като прехвърляте едно разрезче на ляво следващото на дясно.
Прехвърлете в тавата и оформете.По средата сложете топче.
Оставете питата да почине за около 20 минути на топло,намажете я с разбито яйце и я изпечете в нагряна фурна на 180 градуса при мен за 40 минути,като 10минути преди да я извадите от фурната я покрийте с алуминиево фолио за да не изгори.
След ,като сте я извадили от фурната може да я напръскате леко със студена вода и да я завиете с чиста кърпа за 10 минути или да я намажете с медена вода/1ч.л. и 1ч.л.вода/
Е това е рецептата за моята Гергьовска пита.Много ще се радвам ако ви е харесала.:) :) :)
***Не намаляйте количеството кисело мляко. Тестото с кисело мляко се превръща в едно от любимите ми. Става много пухкаво и се работи изключително лесно с него.
Прекрасна пита!Не се и съмнявам,че е много вкусна!Честит ти именник, Танче!Да е жив и здрав брат ти Георги!Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря,Нуше!Сърдечни поздрави и от мен!
ОтговорИзтриванекрасота,за която благодаря,не само да замесиш хубаво тесто.трябва да имаш идея за да изглежда добре.почитания и весели празници.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за позитивният коментар,зарадва ме много.Поздрави и весели коледни и новогодишни празници!
Изтриване