.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 13 март 2012 г.

БАНИЦА НА ХАПКИ

БАНИЦА НА ХАПКИ

Продукти за тестото
БАНИЦА НА ХАПКИ
500гр.брашно
1с.л.сол
1и1/2ч.ч.хладка вода
20грама мая

Продукти за плънката
 60гр.масло
2яйца
200гр.сирене

сусам
1яйце

В купа пресейте брашното и солта..Разтворете маята в 1чаша хладка вода.Замесете гладко тесто.Намажете го с една лъжица мазнина,завийте го с кърпа и го оставете да втаса за около 30минути.
Пригответе плънката,като разбиете яйцата с натрошеното сирене и разтопената мазнина.
Разделете тестото на две части и от всяка част разточете правоъгълна кора.Намажете всяка кора с плънката,завийте я на руло и нарежете на парченца по 3см.Наредете ги в намаслена тава с разрезите нагоре.Оставете баницата да втаса,намажете я с разбито яйце и поръсете със сусам.Изпечете баницата в нагряна фурна на 200градуса.


неделя, 11 март 2012 г.

ТАРТАЛЕТИ С ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ПОРТОКАЛОВ КРЕМ

ТАРТАЛЕТИ С ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ПОРТОКАЛОВ КРЕМ

Тези малки сладкишчета са много вкусни,наслада за небцето.Кошничката,крема и пресните плодове се съчетават много добре.Крема е много приятен,пухкав и има вкус на бонбони Черноморец.


Продукти за блата
2ч.ч.брашно
125гр.масло
1ч.ч.захар
2жълтъка
кора на лимон
бакплувер
1ч.л.бренди

Продукти за крема
100гр.меко масло
150гр.кондензирано мляко
50гр.смлени орехи
кора от портокал
3,4 капки портокалова есенция
ягоди
портокал

В купа пресейте брашното заедно с бакплувера.Направете кладенче и сипете размекнатото масло
захарта,жълтъцит,бренди и кората на 1/2лимон.Замесете меко и гладко тесто.Оставете го за 10минути в хладилник.
Разточете тестото на тънка кора и с ринг изрежете кръгове.Поставете ги в форми за тарталети.Набучете ги леко с вилица.Изпечете ги в нагрята фурна на 200градуса за около 10 минути или до леко зачервяване.
Пригответе крема,като разбиете маслото на пухкав крем.Добавете кондензираното мляко на части,кората от портокал,есенцията и орехите.Оставете го за 15 минути да се стегне в хладилник
С малка лъжичка напълнете тарталетките,като оставите място за плодове.Подредете нарязаните пресни ягоди и портокали.Декорирайте с още крем.
Сервирайте тези божествени тарталетки охладени и поръсени с пудра захар.

БРОТЧЕТА

БРОТЧЕТА

Тези малки много вкусни,меки и ухаещи много приятно малки хлебчета ги приготвям много често на моите сладури и половината се излапват още топли.Остават меки и пухкави дори и след 2 дена.

Продукти
500гр.брашно
БРОТЧЕТА

300мл.затоплено прясно мляко
30гр.мая
1яйце
1и1/2с.л.захар
1с.л.сол
100гр.масло

1жълтък
сусам
мак

Разтворете маята в млякото,захарта и 3с.л. брашно.Оставете закваската на топло за около 10 минути докато удвои обема си.
Брашното се пресява в купа,добавя се закваската,яйцето,сол и меко масло.
Замесва се меко еластично тесто,завива се с кърпа и се оставя на топло за около час час и половина да удвои обема си.
След като е удвоило обема си,нарежете тестото на равни части.Всяка част се разточва и се прегъва като пощенски плик.Оформят се топчета,колкото малко яйце.Намажете питките с  разбит жълтък и поръсете със сусам,мак или може да ги оставите само намазани с яйце.Направете леки прорези върху всяко топче.Подредете ги в тави подслани с готварска хартия,на разстояние едно от друго.Оставете ги да втасат за около 20 минути.
Изпечете бродчетата в предварително нагряна фурна на 200градуса,до зачервяване за около 15/20минути.




събота, 10 март 2012 г.

ПИКАНТНИ КАРТОФКИ

ПИКАНТНИ КАРТОФКИ

Продукти
Пикантни картофки
1кг.картофи
5с.л.галета
2с.л.червен пипер
черен пипер
щипка чубрица
щипка индийско орехче
сол
зехтин
за соса
3с.л.майонеза
1с.л.кисело мляко
щипка чесън на прах
сол

Картофите се нарязват на едри парчета.Подсушават се и се поливат със 1 с.л.зехтин.В купа смесете подправките и с тях оваляйте картофите.Оставете ги да засъхнат за около 15минути.Върху тава постелете готварска хартия за печене.Изсипете картофките,полейте ги със зехтин ако е необходимо.Изпечете ги в загряла фурна на 220градуса.около 30минути.Сервират се топли, поляти с чеснов сос.

ПАНИРАНИ ЖАБЕШКИ БУТЧЕТА

ПАНИРАНИ ЖАБЕШКИ БУТЧЕТА


Продукти
200гр.жабешки бутчета
сол,черен пипер
1ч.ч.прясно мляко

за панировката
1яйце
1с.л.соев сос
галета
корнфлеик
олио за пържене

Измийте жабешките бутчета,поръсете черен пипер и посолете.Потопете ги в пр.мляко за около час.Разбийте яйцето заедно с соевия сос.Потопете бутчетата в яйцето и оваляйте в галета.Оставете бутчетата за около 30минути да засъхне панировката.Отново ги потопете в яйце и ги оваляйте в счукан на ситно корнфлеик.Оставете отново да засъхне за 20 минути.Изпържете ги в маслена баня до зачервяване.Сервирайте ги топли с резенче лимон.

МАРИНОВАНИ ЛАНГОСТИНИ

МАРИНОВАНИ ЛАНГОСТИНИ


Продукти
20голени скариди
3с.л.соев сос
1ч.л.бренди
щипка шафран

2с.л.зехтин

Скаридите се почистват и измиват.Приготвя се марината от изброените продукти.Мариновайте скаридите за около 2часа.Пригответе ги като ги запържите леко в зехтин за около 3/4 минути.Сервирайте топли с чаша истудена бира.

ХРУПКАВИ ГУЛАС

ХРУПКАВИ ГУЛАС

Продукти
150гр.гулас
брашно
олио сол

за соса
3с.л.майонеза
1с.л.кисело мляко
щипка чесън на прах

бутер тесто
зелена салата

Пригответе малки кошнички от бутер тесто.Пригответе зелена салата от матуля и репички.Овкусете я със сол,зехтин и оцет.
Пригответе соса от изброените продукти
Гуласите оваляйте в брашно.Изпържете ги в маслена баня до зачервяване.Извадете ги върху абсорбираща хартия и ги посолете.
Във кошничката сложете част от салатата и полейте леко със сос.Върху салатата сложете от топлите гулас и резенче лимон.
Сервирайте предястието топло.

петък, 9 март 2012 г.

ТОРТА С ШОКОЛАДОВ КРЕМ И ЗЕЛЕНИ СМОКИНИ

  •  ТОРТА С ШОКОЛАДОВ КРЕМ И ЗЕЛЕНИ СМОКИНИ

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НАСИ
Продукти
за блата
150гр.масло
250гр.пудра захар
5яйца
4с.л.прясно мляко
1бакплувер
1ч.л.лимонов сок
лимонова кора
230гр.брашно
продукти за крема
4жълтъка


1ч.ч.захар
1ванилия
5с.л.брашно
600мл.прясно мляко
100гр.черен шоколад
кубче масло
100гр.смлени орехи
сладко от зелени смокини
айсинг
фондан захарен

Разбийте маслото със пудрата захар.Прибавете последователно и при непрекъснато разбъркване 5жълтъка,прясното мляко,1л.лимонов сок,кората на 1/4лимон,брашното размесено с бакпулвера.На края прибавете белтъците разбити на сняг на малки порции като разбърквате много внимателно.Сместа трябва да остане пухкава.Изсипете сместа в набрашнена и намаслена форма и я изпечете в загряна фурна на 180градуса до зачервяване.След като изстине блата го разрежете на 2 или 3 части хоризонтално.
Пригответе крема,като разбиете жълтъците със захарта,брашното и прясното мляко.Ароматизираите с ванилия и пригответе крема на слаб котлон,като разбърквате постоянно.
След като е готов яйчения крем добавете 100гр черен шоколад и смлени орехи,като разбърквате постоянно.Добавете и кубче масло.Ако крема ви се струва по рядък добавете още орехи.Оставете го да се охлади.
Върху подходяща форма за торти сложете едното парче от нарязания блат.Напоете много малко със рядък захарен сироп и намажете с част от крема и отгоре му подредете нарязани зелени смокини.Захлупете с 2 блат и повторете отново малко сироп,крем и смокини.Сложете третия блат.Намажете тортата от всички страни с останалия крем и охладете за около час два.
Покрийте тортата със захарен фондан.Може да се покрие и с бадемов,но аз предпочитам да си направя захарен. Украсете със захарни фигурки,айсинг,перли,шоколад или по ваш избор.







              

ПИЛЕШКИ ХАПКИ СЪС СУСАМ И НУДЛИ

ПИЛЕШКИ ХАПКИ СЪС СУСАМ И НУДЛИ

Продукти за пилешките хапки
Пилешки хапки със сусам и нудли
300гр.пилешко филе
черен пипер
щипка джинджифил
1/2лимон
4с.л.соев сос
2с.л.кайсиево сладко
1с.л.балсамов оцет
сусам

Продукти за нудлите
200гр.китайско фиде/китайски нудли/
1,5вода
сол
олио
100гр.гъби
1малка глава лук
1пиперка
1морков
100гр.пилешко филе
соев сос

Нарежете пилешкото филе на ленти поръсете с черен пипер,щипка сол и щипка джинджифил.В загрят тефлонов тиган запържете пилешкото месо.В купичка смесете соевия сос,балсамовия оцет,кайсиево сладко,сока от 1/2лимон разбъркайте леко маринатата и я добавете към вече приготвеното пилешко месо.Разбъркайте добре с дървена лъжица за да може да полепне соса по всяка хапка.Поръсете обилно със сусам.
Сложете 1,5 вода на котлона да заври.Във врящата вода сипете 1с.л.сол и добавете нудлите.Варете ги за около 5 минути.След като са готови прецедете ги от водата.
Пригответе си зеленчуците,като нарежете лука на шайби,пиперката на ивички,моркова на лентички,гъбите на филийки и пилешкото месо.Задушете месото и зеленчуците с 1с.л.олио,прибавете нудлите.Разбъркайте добре да се размесят всички продукти.Добавете 2/3 с.л.соев сос.И нудлите са готови.
Сервирайте с салата от краставици/краставички на ленти,1ч.л.олио,балсамов оцет и сусам.

сряда, 7 март 2012 г.

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ
сладки изкушения


за 8 март

Продукти
за тестото
125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2ванилии
кора на лимон
2жълтъка
1бакплувер
брашно,колкото поеме
за меко тесто

за плънката
150гр.смлени орехи
100гр.пудра захар
1с.л.мед
100гр.смлени лешници
1 или 2яйца

В купа сложете едно по едно продуктите за плънката и ги смесете добре до хомогенна твърда маса .Ако ви е станала прекалено течна,при печенето ще изтече от сладките.Затова ако ви се струва такава добавете още смлени орехи.
В друга купа смесете продуктите за тестото и омесете меко тесто.Върху леко набрашнена повърхност разточете кора около 5мм.и с формички изрежете дискчета.
Върху дискче сложете от плънката и похлупете с друго дискче по средата набучете бадем и единия вид от сладките е готовв.
Върху дискче сложете от плънката и завийте дискчето да стане като калия.
Трети вид сладки.Върху диск сложете топче от плънката и похлупете с друг диск.Прищипете краищата на сладката за да залепнат един за друг.
Четвърти вид сладки.Вземете от тестото топче колкото орех,направете го на питка,сложете по средата му от плънката и затворете питката за да не се вижда плънката.Оформете леко потопете в разбито яйце и оваляйте в лешници.По средата на топчето забодете бадем или някакъв червен сушен плод.Сладките се подреждат в тавички според големината си.Изпичат се в нагряна фурна на 180градуса до леко зачервяване.Оставете сладките да се охладят и ги украсете според вашия вкус.
Сладките са много ароматни, вкусни и красиви подходящи са за почерпка за всякакъв повод.Моите сладури много ги харесват и ...едвам ще ги опазя за утрешния празник 8март.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...