ПРОДУКТИ
За тестото
200гр.брашно
100гр.меко масло
80гр.пудра захар
1ванилия
1жълтък
30мл.вода
брашно за доомесване и
разточване
За плънката
30гр.стафиди
50гр.орехи
30гр.лешници
2/3с.л.мармалад от дюли
или някакъв друг
2/3с.л.пудра захар
щипка канела
50мл.бяло вино
пудра захар за овалване
В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете меко масло,ванилия,жълтък и 30мл.вода.Замесете меко и гладко тесто.Направете тестото на топка и го завийте със стреч фолио.Приберете тестото в хладилник за около 30минути.
Плънката направете,като накиснете стафидите във виното за около 15/20минути.Прецедете стафидите и ги поставете в блендер.Добавете орехите,лешниците,канела,мармалад от дюли или някакъв друг по ваш избор и захарта.Ако плънката ви се получи по рядка,добавете още орехи.
Разточете върху набрашнен плот тестото на тънка кора.Изрежете неравностите.Нарежете тестото на правоъгълници.Вземете част от плънката около 1пълна чаена лъжица,направете фитил от плънката,като си помагате с брашно или пудра захар и го поставете върху широката част на правоъгълника,както е показано на снимката.Навийте на стегнато руло ,съединете леко двата края,като ги прищипете.
Прехвърлете сладката върху тава с постлана хартия за печене.По същият начин си направете и другите сладки.Приберете сладките в хладилник за около 15 минути.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 190градуса за около 15/17минути до леко порозовяване.
Още топли ги оваляйте по два пъти в пудра захар.
Чудесни сладки за почерпка със следобедно ароматно кафе с приятели.Да ви е сладко!!!
За тестото
200гр.брашно
100гр.меко масло
80гр.пудра захар
1ванилия
1жълтък
30мл.вода
брашно за доомесване и
разточване
За плънката
30гр.стафиди
50гр.орехи
30гр.лешници
2/3с.л.мармалад от дюли
или някакъв друг
2/3с.л.пудра захар
щипка канела
50мл.бяло вино
пудра захар за овалване
В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете меко масло,ванилия,жълтък и 30мл.вода.Замесете меко и гладко тесто.Направете тестото на топка и го завийте със стреч фолио.Приберете тестото в хладилник за около 30минути.
Плънката направете,като накиснете стафидите във виното за около 15/20минути.Прецедете стафидите и ги поставете в блендер.Добавете орехите,лешниците,канела,мармалад от дюли или някакъв друг по ваш избор и захарта.Ако плънката ви се получи по рядка,добавете още орехи.
Разточете върху набрашнен плот тестото на тънка кора.Изрежете неравностите.Нарежете тестото на правоъгълници.Вземете част от плънката около 1пълна чаена лъжица,направете фитил от плънката,като си помагате с брашно или пудра захар и го поставете върху широката част на правоъгълника,както е показано на снимката.Навийте на стегнато руло ,съединете леко двата края,като ги прищипете.
Прехвърлете сладката върху тава с постлана хартия за печене.По същият начин си направете и другите сладки.Приберете сладките в хладилник за около 15 минути.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 190градуса за около 15/17минути до леко порозовяване.
Още топли ги оваляйте по два пъти в пудра захар.
Чудесни сладки за почерпка със следобедно ароматно кафе с приятели.Да ви е сладко!!!