.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 23 юни 2012 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С МУС НУТЕЛА

Торта с шоколадови блатове ,нежен мус от шоколад Нутела,парченца печени бадеми и шоколадови лентички за декорация.
ПРОДУКТИ
За блата
100гр.меко масло
40гр.какао
100мл.вода
100мл.прясно мляко
150гр.брашно
160гр.захар
1ч.л.сода бикарбонат
1щипка сол
2яйца
50гр.черен шоколад
1ванилия





За мус нутела
200мл.сметана
150гр.нутела/или млечен шоколад/
80мл.прясно мляко
2белтъка
3лентички желатин
100гр.шоколад за декорация

В купа разбийте маслото с захарта.Прибавете едно по едно яйцата,като след всяко яйце разбивате до пухкав крем.
В купа смесете пресятото брашно,содата,солта и ванилията.
Кипнете на котлон водата и прибавете какаото.Разбъркахте добре и прибавете прясното мляко.Оставете да се охлади.
Към яйчено маслената смес добавете сухата смес с брашното,като редувате с течната смес с какао до изчерпване на количествата.Завършете с брашното.
Разтопете 50гр.черен шоколад на водна баня,охладете го леко и го добавете,към тестото.
Разтелете тестото върху правоъгълна тава постлана с готварска хартия.Ако е нужно загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 170градуса за около 15 минути.Извадете изпеченият блат и го оставете да се охлади.
От блата може да си направите торта с диаметър 18см. или шоколадови пасти.
Ще ви представя и двата варианта а вие ще си решите,кой вариант ви харесва повече.
От правоъгълният блат си изрежете си две еднакви обли платки с диаметър 18см.
Направете си муса,като разбиете 2белтъка с 3с.л.захар,щипка сол и щипка лимонена киселина.Приберете разбитите белтъци в хладилник.Разбийте 200мл.сладкарска сметана и я приберете в хладилник.
В тенджерка кипнете 80мл.мляко с течният шоколад.Разбърквайте до хомогенна маса.Накиснете 3листа желатин в студена вода за около 5минути.Извадете желатина и го добавете към топлият шоколад.Оставете шоколада да се охлади.
Смесете шоколада със сметаната и добавете на малки порции белтъците,като разбърквате леко за да остане пухкав муса.Приберете крема в хладилник,като го наблюдавате.Щом усетите че започва леко да се стяга е време да си сглобите тортата.
Поставете едната шоколадова платка в малка обла форма с отделящо се дъно.Сипете върху платката част от муса и загладете.Сложете и втората платка и отново част от муса.Загладете и приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа.
Украсете тортата с едро смлени бадеми,шоколадови листенца и шоколадови лентички.А от излишните парченца от блата, си изрежете сърчица с формичка за сладки.
Шоколадовите листа направете,като разтопите 50гр.черен шоколад на водна баня.
Пригответе си листа примерно от рози.Измийте листата и ги подсушете.Намажете листата с шоколад и ги приберете в хладилник за да се стегнат за около 30минути.Внимателно отлепете шоколада от листата и с тях украсете тортата.Трябва да работите бързичко с отлепването,защото е горещо и при допир шоколада се разтапя много бързо.
Лентичките направете,като с шпатула разстелите и загладите разтопеният шоколад. Направете ивици върху шоколада.След като се охлади шоколада, там където сте направили ивици ще се отделят много лесно.Отново работете бързичко с шоколадовите лентички.Отлепвайте ги и с тях украсете тортата.Сервирайте невероятно вкусната и лека торта добре охладена.

 Шоколадовите пасти си направете,като с рингове изрежете кръгчета.Поставете кръгче от блата в ринг и върху него сипете от муса.Сложете второ кръгче притиснете леко и сложете от муса.Загладете и приберете пастите в хладилник за да се стегнат и охладят за няколко часа.Извадете внимателно ринговете,като си помагате с малък нож потопен в топла вода..Украсете ги с парченца шоколад,някакъв дребен плод или настърган шоколад.Сервирайте шоколадовите пасти добре охладени.А в това горещо време може да ги поднесете с шоколадов сладолед.

3 коментара:

  1. Обожавам шоколадови торти.Чудесна е поздравления.Изглежда много вкусна.

    ОтговорИзтриване
  2. Ай че вкуснааа.Представям си колко е сочна и вкусна.С кафяв блат и кремче от Нутела божественно.Поздравления Таня невероятна рецепта.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...