.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 6 април 2013 г.

ФИДЕ С ПИЛЕШКО ФИЛЕ,СКАРИДИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

ПРОДУКТИ
1ч.ч.фиде
2ч.ч.бульон
1бр.пилешко фиде
1/2зелена пиперка
1/2глава лук
1ск.чесън
8бр.скариди
щипка джинджифил
щипка шафран
млян черен пипер,сол
пилешки или зеленчуков бульон
3с.л.универсален сос Winiary

Измийте и обелете   скаридите /кралски,гамбас или друг вид скариди/,като по желание запазите опашките.
Кипнете на котлон 2ч.ч.пилешки или зеленчуков бульон.Към бульона прибавете около1ч.ч.фиде.Оставете фидето да покъкри за кратко.За около 2,3минути.Имайте в предвид,че фидето се сварява бързо и преваряването му не е желателно.Дръпнете фидето от огъня и го запазете на страна.
Нарежете пиперката на едри кубчета,пилешкото месо на хапки,лукът нарежете на едро.
В тиган с около2с.л.зехтин или олио запържете за 3,4минути пилешкото месо предварително посолено с много малко сол и прясно смлян черен пипер.Добавете пиперката, лука и накълцаният на ситно чесън.Задушете за около 3,4минути.Към ястието добавете скаридите,като може да намалите количеството скариди или съответно да увеличите бройката.Задушете за кратко и добавете фидето,предварително прецедено от бульона.
Поръсете щипка джинджифил и шафран.Разбъркайте за да се размесят всички съставки за около 2минути.
Полейте ястието с 3с.л.универсален сос Winiary разбъркайте за кратко,колкото леко да се сгъсти ястието.Соса може да го замените с соев сос,като намалите количеството,защото в повечето случаи соевият сос е доста солен.
Сервирайте ястието в подходящи чинии,поръсете по желание с допълнително шафран и поднесете ястието топло.
Да ви е сладко!

ЗАПЕКАНКА С КОРИ ЗА БАНИЦА И КАРТОФИ

Запеканка с картофи,много наподобава на вид пататник но доста от съставките за направата на пататник липсват.Запеканката се приготвя  от кори за баница,картофи,олио или масло и кашкавал.
ПРОДУКТИ
1,500картофи
1/2ч.ч.олио
300гр.кори за баница
1яйце за намазване
2с.л.прясно мляко
50/100гр.кашкавал за поръсване
1с.л.сусам
кубче масло
сол,млян черен пипер
1ч.л.галета
чубрица
 Обелете и измийте картофите.Подсушете ги и ги нарежете на шайби с дебелина около 4мм.
Запържете за кратко картофите колкото леко да порозовеят от едната си страна.
В подходяща малка правоъгълна тава намазана с масло постелете 1 кора за баница.Намажете я леко с разтопено масло или олио и върху нея поставете втора кора.



Върху кората подредете на един ред още топли картофи.Поръсете ги с сол,прясно смлян черен пипер.
Върху картофите сложете кора,отново намажете с мазнина и сложете втора кора.Отново ред топли картофи и така до изчерпване на количеството картофи.
Завършете подредбата на запеканката с две кори.
Разбийте 1яйце с 2с.л.прясно мляко и със сместа намажете запеканката.Поръсете с чубрица.
Набучете на места запеканката за да не се издуе при печене.
Изпечете ястието в нагряна фурна за около 30/35минути.
Малко преди да е готово ястието го поръсете с настърган кашкавал,размесен с 1ч.л.галета и сусам.
Върнете ястието във фурната до запичане на кашкавала.
Оставете запеканката леко да се охлади,нарежете я на квадратни порции и я поднесете топла,като топла гарнитура или като основно ястие  поднесено със подходяща салата.
Да ви е сладко!
  


четвъртък, 4 април 2013 г.

Хлебчета с пълнеж

ПРОДУКТИ

закваска
20гр.мая
5с.л.хладко прясно мляко
6с.л.брашно
1с.л.кафява захар
За тестото
500гр.брашно
1 и 1/2ч.л.сол
1ч.л.захар
3с.л.олио
2с.л.кисело мляко
250мл.прясно мляко
1яйце
3с.л.мак
брашно за доомесване и разточване
1жълтък за намазване
За пълнежа/за 1/2от тестото/
50мл.разтопено масло
3с.л.доматено пюре/или лютеница/
50гр.настърган кашкавал
50гр.сирене
50гр.колбас
щипка риган
Направете си закваската,като в купичка разтворите 20гр.мая в 5с.л.хладко прясно мляко.Прибавете  една супена лъжица кафява захар и  около 6с.л.брашно.
Завийте с чиста кърпа купата и я приберете на топло докато удвои обема си,за около15минути.
В купа пресипете брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,яйцето,3с.л.олио,захарта,солта,киселото мляко.Започнете да замесвате меко и гладко тесто и малко преди да е готово прибавете 2,3с.л.макови семена.
Омесете тестото,завийте го чиста кърпа и го приберете на топло за около40минути.
Премесете тестото разделете го на две и всяка част отново премесете и направете на топка.
Оставете тестото да почине и го разточете на правоъгълна кора.
Намажете кората с разтопено масло.
Върху маслото намажете с доматено пюре,поръсете със сиренето и настърганият кашкавал.Поръсете с щипка риган.
Подредете някакъв колбас нарязан на шайби или на ситно.
Завийте на руло.Нарежете рулото на парченца във формата на трапец.

Подредете хлебчетата в тава с послана хартия за печене на разстояние едно от друго.

Оставете хлебчетата да починат за около 30/40минути,намажете ги с няколко капки прясно мляко жълтък.С пръчица притиснете по средата всяко хлебче.
По желание ги поръсете с допълнително макови семена.
Изпечете хлебчетата в нагряна фурна за около 20/25минути.
От втората част на тестото направих малък хляб.
Отново  разточете тестото на правоъгълна кора.Намажете го обилно с разтопено масло.Настържете около 50гр.кашкавал,поръсете със 50гр.сирене и навийте на руло.
Отрежете двата края на рулото.Получават се две парченца наподобяващи розички.Направете разрез по средата на рулото.Оформете по посоченият начин на снимките.
Оформеното хлебче прехвърлете в правоъгълна форма за печене.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около40минути.По време на печенето розичките са по изпъкнали и ще се запекат повече.Ако е нужно покрийте хлебчето с алуминиево фолио за да не се препече.
Оставете хлебчето да се охлади преди да го разрежете.
Да ви е сладко!

ПИЛЕШКИ ХАПКИ

ПРОДУКТИ
2бр.пилешки филета
100гр.галета
1с.л.пармезан
1ч.л. смес сухи подправки
или1/2ч.л. вегета
За марината
3с.л.майонеза
1с.л.горчица
1с.л.доматено пюре
щипка джинджифил
щипка сух чесън
щипка смлян черен пипер
канела
Нарежете пилешките филета на хапки.
Направете си марината,като разбиете 3с.л.майонеза,горчица,доматено пюре или
кетчуп.Добавете подправките щипка джинджифил,черен пипер,щипка сух чесън,и по желание много малко канела.
Мариновайте нарязаното пилешко месо за около два,три часа.
В купа смесете галетата с една супена лъжица пармезан и една чаена лъжица микс сухи подправки или 1/2ч.л. вегета.
Оваляйте пилешките хапки в галета и ги подредете в тава с постлана хартия за печене.
Изпечете хапките в нагряна фурна на 220градуса за около 15/18минути но не повече.Ако прекалите с печенето,хапките ще станат прекалено сухи.
Сервирайте пилешките хапки топли и подходящ сос към тях,пържени картофки и зелена салата.
Да ви е сладко!






сряда, 3 април 2013 г.

СЛАДКИШ С БАНАНИ


ПРОДУКТИ
4яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
120гр.кисело мляко
2ванилии
1 и1/2ч.ч.брашно
1бакпулвер
1,2бр.банани
пудра захар





В купа разбийте яйцата със захарта.
Към сместа на тънка струйка прибавете олиото,като продължавате да разбивате.

Прибавете 120гр.кисело мляко размесено с бакпулвера.

Към сместа прибавете една и половина чаени чаши брашно размесено с две ванилии.

Пресипете тестото в правоъгълна  малка тавичка с размери около 24см на/20см.

Поръсете тестото с щипка захар.

Нарежете един или два банана на шайбички и ги подредете внимателно,без да потъват върху кексовата смес.

Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 40/45минути.Може да  проверите дали сладкиша ви е изпечен по познатият начин с клечка за зъби.

Оставете сладкиша да се охлади.
Преди сервиране поръсете сладкиша с пудра захар и го нарежете на квадратни или правоъгълни парчета.






вторник, 2 април 2013 г.

ТОРТА -* БЯЛА ЗВЕЗДИЧКА *

Прекрасна тортичка с крем от заквасена сметана,крем ванилия,ягоди,нежен кафяв блат,филирани бадеми и още Ванилово кремче за декорация. Шприцованият крем,много прилича на звездички и затова си  кръстих тортичката  бяла Звездичка,защото със сигурност скоро ,ще има и кафява Звездичка.
ПРОДУКТИ
За блата
3белтъка
60гр.захар

125гр.меко масло
100гр.захар
2яйца
3жълтъка

50гр.шоколад
50мл.прясно мляко
2с.л.олио

200гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
2с.л.какао
ЗА КРЕМ 1
4жълтъка
4с.л.царевично нишесте
500мл.прясно мляко
1ч.ч.захар
2ванилии
ЗАКРЕМ 2
300гр.ягоди
3с.л.захар
1с.л.вода
2пак.желатин или агар-агар
200гр.заквасена сметана
2белъка
1/2ч.ч.захар
100мл.бита сладкарска сметана
100гр.филирани бадеми


В купа разбийте 3белтъка с 60гр.захар.
Разтопете на водна баня  50гр.шоколад,50мл.прясно мляко и 2с.л.олио.Разбъркайте шоколадовата смес до разтапяне на шоколада.
В купа разбийте 125гр.меко масло с 100гр.захар.Добавете едно по едно 2 яйца и 3жълтъка.
 Към маслено яйчената смес прибавете на порции сместа с шоколада и млякото,като редувате с брашното размесено с бакпулвера и ванилията до изчерпване на количествата.
Към тестото прибавете разбитите на сняг белтъци,като разбърквате с дървена лъжица.
Пресипете тестото  в обла форма с отделящо се дъно с диаметър около 26см.,намазана с мазнина и постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180гр.за около 40минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го разрежете на три хоризонтални части.


    *1.Направете си яйчен крем/крем ванилия/ като в касеролка разбиете 4жълтъка,4с.л.с калпаче царевично нишесте,1ч.ч.захар,500мл.прясно мляко,2ванилии.
Загрейте сместа на котлон,като разбърквате енергично.Щом сместа започне леко да се сгъстява дръпнете касеролката на ръба на котлона за да се намали силата на огъня и да се избегне загаряне.По този начин,ще получите и гладък крем без бучки.
 Оставете крема да се охлади,като разбърквате,за да не се получи коричка.
    *2.Измийте и почистете 300гр.ягоди.Нарежете ги на парченца и към тях прибавете 1с.л.вода и 3,4с.л.захар.Кипнете ягодите на котлон за около 2,3минути.
Към топлите ягодите прибавете 2пакетчета желатин или агар- агар.
Пасирайте ягодите, оставете да се охладят на стаена температура и ги приберете в хладилник докато започнат леко да се желират.
  *3.В купа разбийте 200гр.заквасена сметана.Към сметаната прибавете 1/2от яйченият крем/крем ванилия/ и пасираните ягоди.Приберете крема в хладилник за кратко.
  *4.Разбийте на сняг 2белтъка с 1/2ч.ч.захар.Ако ви притесняват белтъците,може да си ги разбиете на водна баня.
Прибавете на порции белтъците към крема,като разбърквате с шпатула или дървена лъжица.

Сглобяване
 Поставете единият блат в отделящ се ринг и го напоете леко със захарен сироп.Разпределете върху блата половината от ягодовият крем.Загладете и поставете вторият блат.Леко притиснете,напоете леко блата със захарен сироп и разпределете останалият ягодов крем.
Поставете и третият блат,леко притиснете и  отново го напоете леко със захарен сироп.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне и охлади.
  *5.Останалият яйчен крем/крем ванилия/ смесете с 100мл.бита сметана за да стане по пухкав.
Напълнете пош   с крем и с него украсете тортата.Махнете ринга,загладете тортата отстрани и декорирайте с филирани бадеми.
Е това беше рецептата за тортичката.След нея ...имам куп чинии,купички,тенджерки,лъжички за миене,но си заслужава.Да ви е сладко!

петък, 29 март 2013 г.

ЗА ДОБО УТРО-МАСЛЕНИ КИФЛИЧКИ С КАШКАВАЛ И ГЪБИ

ПРОДУКТИ за 6бр.
За тестото
120гр.брашно
100гр.масло
щипка сол
1жълтък
20мл.вода
брашно за доомесване и
разточване

За плънката
100гр.гъби
1морков
1/2зелена пиперка
магданоз
сол
50гр.кашкавал
1жълтък за намазване
сусам
В купа сипете брашното,направете кладенче и в него прибавете 100гр.меко масло,щипка сол,1жълък,20мл.вода.
С допълнително брашно,замесете средно твърдо тесто.Оформете го на топка и го приберете за кратко в хладилник.
Направете плънката за кифличките,като измиете и почистите около 100гр.гъби по възможност различни видове.
Нарежете гъбите на парченца и ги задушете в тиган с кубче масло.Нарежете моркова и пиперката на лентички и ги прибавете към гъбите.Посолете плънката на вкус.Прибавете ситно нарязан магданоз.Оставете плънката да се охлади.
Разточете  тестото върху набрашнен плот на тънка кора.
Изрежете си кръгчета,намажете много леко краищата с разбит белтък,поставете в центъра на всяко кръгче парченце кашкавал и част от плънката.
Прегънете и оформете кифличките с помощта на формичка или с ръце.

Подредете кифличките в тава на разстояние една от друга.Намажете с  жълтък разбит с няколко капки прясно мляко и поръсете със сусам.
Изпечете кифличките в нагряна фурна на 200градуса до леко зачервяване за около 15минути.
Кифличките са чудесни поднесени  и топли и студени.
Да ви е сладки!
 !!!!!!!! Приятели за съжаление все още имам проблем с блога.Публикуваните ми нови постове не се показват в Списъка ви за четене в Blogger и по-точно списъкът с блогове които следите.Изпратих запитване към екипа на Blogger,като се надявам да откликнат и да разрешим проблема в най-близко време.Моля ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или има информация да сподели.

неделя, 24 март 2013 г.

ПЛОДОВА ПИТА

Продукти
За блата
100гр.меко масло
100гр.бяла захар
2с.л.кафява захар
2жълтъка
120гр.кисело мляко
130гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
2белтъка

За сиропиране
2ч.л.мед
1ч.л.вода

За крема
3с.л.крем сирене за мазане
/може да се замени с Маскарпоне или Рикота/
3с.л.кисело мляко/или заквасена сметана/
2с.л.пудра захар
кората на 1/2лимон
Плодове по избор
1/2бурканче конфитюр
1/2бурканче конфитюр от кайсии
1/2пакетче желатин
В купа разбийте белтъците с 3с.л.от бялата захар.
В купа разбийте мекото масло със останалото количество бяла захар и 3с.л.кафява захар.Прибавете жълтъците,като продължавате да разбивате до хомогенна маса.
Прибавете киселото мляко към сместа.
Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и 2ванилии и го прибавете на два,три пъти към тестото.
Прибавете на порции разбитите белтъци,като разбърквате с лъжица.
Разстелете  тестото върху правоъгълна или квадратна тава с постлана хартия за печене.
Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за около 15минути.
Изпеченият блат оставете да се охлади и го разделете на две еднакви равни части.
Намажете едната част с крем от 3с.л.крем сирене ,3с.л.кисело мляко/или заквасена сметана/и кората на 1/2лимон или портокал.
Крем сирене може да се замени с Маскарпоне или сирене Рикота.
Платките са много нежни и меки и нямат нужда от напояване,но аз ги напоих много леко с 2ч.л. мед разтворен в 1ч.л.вода.
Върху крема поставете втората част от блата,леко оформете и притиснете.Ако е нужно изравнете краищата на сладкиша.
Намажете с останалото количество крем.Върху крема внимателно намажете с конфитюр по избор.Аз използвах конфитюр от малини.Загрейте на котлон половин бурканче конфитюр от кайсии с които,ще гланцирате плодовете за да не почернеят и за да се стегнат плодовете.При разрязването на сладкиша на порции плодовете,ще си останат стегнати.
Разтворете желатин по описаният начин на опаковката и го прибавете към  конфитюра от кайсии.Оставете леко да се желира.
Нарежете на парченца плодове с каквито разполагате малини,ягоди,ябълка,портокал и др.
Намажете с четка плодовете с конфитюра от кайсии.Приберете сладкиша в хладилник за да се стегне и охлади.
Нарежете плодовата пита на квадратни или правоъгълни парченца и сервирайте в подходящи чинии.
Да ви е сладко!!!

петък, 22 март 2013 г.

ЗА МОЕТО СЛЪНЧЕВО МОМИЧЕ

В днешният пост няма да има рецепта,няма и да има снимки на вкусотийки а,ще пиша за  една млада дама с красивото име Марияна,много красива,винаги усмихната, слънчева и лъчезарна,като Пролетта,упорита, много амбициозна и не на последно място изключително волева и със силен характер.

Доста често се замислям от къде черпи сили това мое дете,след толкова перипетии и бури в живота й.През последните месеци доста често ми се случва да плача и да съм тъжна ,поради факта,че се боря с вятърни мелници(който се е сблъсквал със здравната система знае за какво говоря) и човекът, който винаги е до мен и ме търпи е Мимка,както я наричаме на галено у дома.
Винаги знае как да ме разсмее и да повдигне духа ми с блага дума,с малък жест или пък с някоя  снимка на любимото ни кученце Джеска,че дори и с мъмрене.


Мечтата на Мариянка е да стане фотограф.Пристъпва леко и все още неуверено към тази своя мечта.


Мечтае си да учи фотография и някой ден да и подарим собствен професионален фотоапарат и да снима,да снима,както казва тя света.
Пожелавам и настъпващата Пролет да и донесе най-вече много много здраве,много усмивки,сбъднати мечти, вяра и търпение,

верни приятели и благи вести.
Честита Пролет мила моя Мимка!!!



четвъртък, 21 март 2013 г.

САХЕР ПАСТИЧКИ

Предложението ми днес за подслаждане е за малки пастички с шоколадова платка,лек и нежен аромат на кайсии и много ,много шоколад!!!:)Един нов поглед към неповторимата Виенска класика и една от най-популярните торти Сахер!
ПРОДУКТИ
4 яйца
120 г захар
60 г разтопен черен шоколад
60 г брашно
1 супена лъжичка какао на прах
60 г масло

 конфитюр от кайсии
 


 За глазурата
150 г черен  шоколад
3 супени лъжици олио


В купа разбийте белтъците със захарта.
В купа разбийте 60гр. меко масло,разтопеният на водна баня шоколад и жълтъците.                      
Към маслено шоколадовата смес прибавете на порции разбитите белтъци,като разбърквата със дървена лъжица.
Пресейте брашното, размесете го с една супена лъжица какао и го прибавете на порции,към тестото.
Пресипете сместа за блата в правоъгълна тавичка с постлана хартия за печене.Разпределете равномерно сместа.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 18минути.
                                          Рецептата е адаптирана от сп.Mezze
След изпичането на блата го оставете да се охлади.
Нарежете блата на 3равни части.Намажете едната част с конфитюр от кайсии.Поставете втората част от блата и отново намажете с конфитюр от кайсии.Поставете  третата част на блата ,оформете и притиснете леко платките.
Приберете сладкиша в хладилник за да охлади.
За глазурата разтопете на водна баня 150гр.шоколад и 3с.л.олио.
Нарежете сладкиша на малки квадратни или правоъгълни пастички./около 15бр/
Полейте всяка пастичка с глазурата и ги оставете върху метална скара.Прехвърлете пастичките в подходяща чиния и ги приберете в хладилник за да охладят.
Декорирайте пастичките с разтопен шоколад или със захарни цветя или фигурки.
Рецептата е адаптирана от сп. Mezze
          Честита Пролет  приятели!







 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...