ПРОДУКТИ
За блата
4 яйца
120 г захар
80 г разтопен млечен шоколад
60 г брашно
2 супена лъжичка какао на прах
60 г масло
За крем и декорация
200гр.течна сладкарска сметана
1/3ч.ч.захар
150гр.бял шоколад за сладкиши и глазури
100гр.орехи
80мл.прясно мляко
125гр.меко масло
5с.л.пудра захар
захарен сироп
/2части захар+1част вода
2,3капки есенция ром/
плодове за декориране
В купа разбийте белтъците със захарта.
В купа разбийте 60гр. меко масло,разтопеният на водна баня бял шоколад и жълтъците.
Към маслено шоколадовата смес прибавете на порции разбитите белтъци,като редувате с пресятото брашното,размесено с какаото до изчерпване на количествата.Разбърквайте с дървена лъжица или шпатула.
Разстелете равномерно тестото в правоъгълна тава с постлана хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 18минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го разрежете на три равни части.
1.В купа разбийте сметаната с 1/3ч.ч.захар и я приберете в хладилник.
2.Разтопете на водна баня белият шоколад и го оставете да се охлади.
3.Запечете на котлон орехите за няколко минути,колкото леко да покафенеят,като внимавате да не изгорят.
Смелете орехите на ситно и ги добавете към80мл.горещо прясно мляко.Оставете сместа да се охлади.
4.Разбийте мекото масло с около5с.л.пудра захар.Към маслото прибавете млечно ореховата смес.Опитайте на сладост и по ваша преценка ако е нужно добавете допълнително пудра захар.
Приберете маслено-ореховият крем в хладилник за да се стегне.
5.Към охладеният бял шоколад прибавете 1/2от разбитата сметана.С другата половина ще се декорира сладкиша.
6.Направете си захарен сироп от 2части захар,1част вода и няколко капки есенция Ром.
7.Пригответе си едната част от блата.Ако разполагате с правоъгълен ринг за торти,ще ви много лесно но ако нямате едно голямо парче алуминиево фолио,ще ви свърши същата работа.
8.Сиропирайте блата.Върху блата разпределете крема с белият шоколад.
9.Върху крема поставете вторият блат,притиснете леко и отново сипорирайте.
10.Върху блата разпределете и загладете орехово масленият крем.
11.Сложете третият блат, отново притиснете блата и сиропирайте. Приберете сладкиша в хладилник за около час,два за да се стегне.
12.Махнете фолиото от сладкиша и декорирайте с останалото количество сметана.Ако страните на сладкиша за загладени и красиво оформени не е нужно да ги декорирате,така при разрязване е по красиво, виждат всички пластове.
13.Декорирайте отгоре със сметана,поръсете в ъгълчето какао и декорирайте с плодове с каквито разполагате без да прекалявате с количеството.
Да ви е сладко!