.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 2 декември 2012 г.

ВАРЕНИ ХЛЕБЧЕТА


ПРОДУКТИ
0,500кг.брашно
20/30гр.мая за хляб
1ч.л.сол
370мл.вода
/1 и1/2ч.ч./
 сол за поръсване


Варени хлебчета..е не точно по правилно е да се каже,че са варени и печени.Приготвят се много лесно,че и забавно от обикновенно тесто за хляб.
От изброените продукти замесете тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса за около 50 минути.
Премесете тестото и оформете малки топчета с големина,колкото голям орех.

Подредете  топчетата върху набрашнен плот на разстояние едно от друго.

Направете леки разрези върху хлебчетата и ги оставете на топло да удвоят обема си за около 30/40минути.

В малка тенджерка с вряща подсолена вода пускайте хлебчетата едно по едно за около 15/20секунди.

Извадете хлебчетата  от водата с решетъчна лъжица и ги
подредете в тава с постлана хартия за печене на разстояние едно от друго.
 Поръсете леко със сол за декорация.

Изпечете хлебчетата в нагрята фурна на 220 градуса до зачервяване.

събота, 1 декември 2012 г.

СОДЕНА ПИТКА С КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
1ч.л.сол
300мл.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
60мл.мас/или масло/
60мл.олио
150гр.сирене
100/150гр.кашкавал
1жълтък за намазване 
брашно за доомесване и разточване

В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете солта,киселото мляко в което предварително сте разтворили 1ч.л.сода бикарбонат,олио,60мл.разтопена мас/или масло/.Към сместа прибавете и  натрошено сирене,като си запазите част, която ще ви потрябва при оформянето на питата.Настържете кашкавала и го прибавете към останалите продукти,като си заделите част от кашкавала за оформянето на питката.
Омесете средно твърдо тесто.Разделете го на 3части  за да ви е по удобно при разточването.
Върху тава постелете хартия за печене.
Малка част от тестото разточете на кръг и го поставете в средата на тавата.Този кръг ще ви послужи за основа на плънка.
Върху набрашнен плот
разточете тесто на тънка обла кора.Разрежете кората на  триъгълници.Във всеки триъгълник поставете парченце кашкавал и завийте на рулце.
Получените кифлички или рулца подредете в тавата една до друга.
По средата поставете кашкавала и сиренето което заделихте.
Намажете питката с жълтък разбит с няколко капки олио или прясно мляко.
Изпечете питката в нагрята фурна на 180градуса до зачервяване.
Сервирайте питката още топла с каничка айран.
Да ви е сладко!!!








неделя, 25 ноември 2012 г.

КОЛЕДНИ БИСКВИТКИ С ДЕКОРАЦИЯ


ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
140гр.захар
2яйца
3с.л.кондензирано мляко
3,4с.л.смлени бадеми
5,6капки есенция ром
300/400гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ванилия

За айсинг
2белтъка
щипка лимонена киселина
около 300гр.пудра захар
лимонов сок

В купа разбийте маслото със захарта.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Добавете кондензираното мляко и 5,6капки
есенция ром.
Пресейте брашното и към него прибавете ванилия и една чаена лъжичка бакпулвер.
Прибавяйте на части брашното към маслено яйчената смес.
Омесете средно твърдо тесто/да на лепне по ръцете/.
Разделете тестото на две части,оформете ги на топки и ги приберете за кратко в хладилник.
Най красивата бисквитка на Мими
Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина около половин сантиметър.

С формички изрежете бисквитки и внимателно ги прехвърлете върху тава постлана с хартия за печене.С мека четка отстранете излишното брашно от бисквитките.

Изпечете бисквитките в нагрята фурна на 180градуса до леко зачервяване 8/10минути.
Оставете бисквитките да изстинат и ги украсете с айсинг.

Айсинга си пригответе,като в купа разбиете 2белтъка.Прибавете щипка лимонена киселина.Постепенно добавяйте пудра захар до получаване на нужната гъстота за декориране.

За контур на бисквитките айсинга трябва да е  по гъст.Разделете айсинга и оцветете с сладкарски боички.Ако от боичките айсингът ви се получи по рядък,просто си добавете пудра захар.

Ако не разполагате с нужните инструменти за декорация си направете малки фунийки,напълнете ги с айсинг оцветен по ваш избор и декорирайте бисквитките.
След като украсите бисквитките ги оставете да засъхнат.
Весeло и забавно е украсяването на коледни бисквитки ако си имате и някое сладурче да ви помага цапаницата си заслужава.:) :) :)





четвъртък, 15 ноември 2012 г.

ПИЛЕШКО С ГЪБИ ШИЙТАКЕ

ПРОДУКТИ
За 2порции
4бр.обезкостени пилешки бутчета
щипка къри
150/200гр.пресни гъби шийтаке
2моркова
100мл.бяло вино
соев сос
царевично нишесте или брашно
за овалване
1белтък
смлян черен пипер

Нарежете обезкостените пилешки бутчете на лентички.Поръсете месото със смлян черен пипер и къри.Оваляйте месото в нишесте или брашно.Потопете в разбит белтък и отново оваляйте в нишесте/брашно/.

В подходящ съд загрейте олио и изпържете месото до леко зачервяване.

Извадете в чиния с решетъчна лъжица приготвеното пилешко месо.

В тиган с 2,3с.л.олио задушете  нарязаните на тънки лентички моркови и гъбите нарязани на филийки.Прибавете месото и полейте ястието с бяло вино.
Добавете и 2,3с.л.соев сос и оставете ястието да покъкри до сгъстяване на соса,като разбърквате от време на време.
Сервирайте ястието топло със зелена салата.Да ви е сладко!!!


ТУТМАНИК

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
30гр.мая за хляб
1ч.л.сол
1ч.л.захар
2с.л.олио
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.прясно мляко
брашно за доомесване и
разточване
За плънката
2яйца
150/200гр.сирене
1жълтък за намазване
семена за декорация

В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете солта,захарта,млякото,олио и разтворената в хладка вода мая.
Омесете меко и гладко тесто.Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса за около час.
Премесете тестото и го разделете на две части за да ви е по удобно.
Върху набрашнен плот разточете едната част от тестото на обла кора с големината на тавата/диаметър около28см./ в която ще печете.
Постелете върху тавата хартия за печене,полейте леко с олио или масло и внимателно прехвърлете кората.С пръсти оформете лек борд по стените на тавата.
Разбийте яйцата и към тях прибавете ситно натрошено сирене.Плънката трябва да е гъста.
По ваша преценка може да удвоите количеството плънка.
*Ако приготвяте тутманика в по голяма тава  удвоете количеството на тестото и на плънката.
Разстелете плънката върху кората.
Разточете другата част от тестото.С ринг изрежете кръгчета и ги подредете едно по едно със леко застъпване върху плънката.
След като сте покрили плънката с малки кръгчета леко оформете краищата на тутманика за да не изтече плънката.
Оставете тутманика да почине за около 30/40 минути на топло.
Намажете с разбит жълтък и декорирайте със семена по избор.
Изпечете тутманика в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
Сервирайте тутманика леко охладен с каничка айран и.... да ви е сладко!!!





вторник, 6 ноември 2012 г.

СЛАДКИШ С ДЮЛИ, ОРЕХИ,МЕД И КАНЕЛА

  Ароматен есенен сладкиш с дъх на мед,ароматни дюли, орехи и канела.

ПРОДУКТИ
За платката
100гр.меко масло
3с.л.кафява захар
2с.л.мед
2жълтъка
125гр.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
100гр.бяло брашно
60гр.соево брашно
1/2ч.л.канела

конфитюр от дюли
50/100гр.орехи

За  конфитюра от дюли
1кг.дюли
1кг.захар
2ч.ч.вода
1пръчица канела
1к.л.лимонена киселина

В купа разбийте  маслото със захарта.Добавете две супени лъжици мед.Прибавете едно по едно жълтъците.
Към сместа добавете киселото мляко размесено с една чаена лъжица сода бикарбонат.
Смесете двата вида брашно и канелата и на порции ги прибавете към сместа за платката.
Консистенцията на тестото е с гъстота на гъсто кексово тесто.
Постелете хартия за печене във обла форма за пай.
С помощта на лъжица разстелете тестото.
Върху тестото подредете парченцата конфитюр от дюли/около половин бурканче/ и поръсете с едро нарязани орехи.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 25,30минути.
Изпеченият сладкиш оставете да се охлади извадете го внимателно от формата и го поставете в подходяща чиния за сервиране.
Сервирайте сладкиша напълно охладен нарязан на правоъгълници и декориран със сметана.
Нежен и ароматен есенен сладкиш с дъх на мед,ароматни дюли, орехи и канела.

Конфитюрът от дюли може да си го приготвите,като измиете и обелите 3големи дюли около един килограм.
Нарежете дюлите на резенчета с дебелина около половин сантиметър.Поставете нарязаните дюли в тенджета и ги залейте с вода колкото да покрие плода.
Варете дюлите за много кратко,колкото леко да омекнат.
Извадете ги в тавичка на един ред и ги оставете да престоят за няколко часа а най добре за една нощ.
В тенджерка сипете 1кг.захар с 2ч.ч.от сока в който сте сварили дюлите или 2ч.ч.вода.Сгъстете леко сиропа и в него прибавете дюлите.Прибавете и пръчица канела.
След като сиропа се сгъсти прибавете лимонена киселина.
Наредете внимателно резенчетата дюли в бурканчета и полейте внимателно със горещият сироп.




Затворете с капачка бурканчетата и обърнете с капачката надолу.От топлината на конфитюра бурканчетата се запечатват и няма нужда от допълнителна обработка.Към дюлите,може да добавите и някакви други плодове например грозде.





КЮФТЕНЦА СЪС СОС И ПЕЧУРКИ

ПРОДУКТИ

За кюфтенцата
1кг.кайма смес
100гр.ориз
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
брашно за овалване
За соса
1глава лук
2моркова
2с.л.доматено пюре
4скилидки чесън
млян черен пипер
сол
150гр.пресни печурки
1зелена пиперка
200мл.бяло вино

Омесете каймата заедно с ориза,сол,млян черен пипер,чубрица и ситно нарязан магданоз.
Направете кюфтенца с големина на голям орех.
Нарежете лука на ситно и го задушете в тенджера с 2,3супени лъжици олио.
Нарежете на лентички пипера и морковите и ги прибавете към лука.
Нарежете на ситно 2скилидки чесън и ги прибавете към зеленчуците,заедно с 2 цели скилидки  чесън.
Нарежете печурките на филийки и ги добавете,към ястието.
Полейте ястието с две чаши вода или зеленчуков бульон.
Прибавете 1,2листа дафинов лист.
След като сос заври прибавете кюфтенцата оваляни в брашно.В бяло вино размесете 2,3супени лъжици доматено пюре и полейте ястието.
Посолете и оставете ястието да къкри на слаб огън до сгъстяване на соса и омекване на ориза.Поръсете с прясно смлян черен пипер и
по желание може да прибавите към ястието  нарязан на ситно магданоз.
Сервирайте ястието с препечени филийки хляб.



неделя, 21 октомври 2012 г.

ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ

ПРОДУКТИ
За блата
2жълтъка
3яйца
260гр.захар
1/2ч.ч.олио
кората на половин лимон
160гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
4с.л.какао
1кафена лъжица нес кафе
2с.л.смлени бадеми
1/2ч.ч.прясно мляко
2белтъка

За крема
2пакетчета куахада
500мл.прясно мляко
300гр.млечен шоколад
100гр.бита сметана
200гр.крема сирене

Кайсиено сладко
50гр.захар
30мл.вода

За глазура
100мл.течна сладкарска сметана
150гр.черен шоколад

За декорация
50мл.течна сметана
150гр.шоколад
30гр.масло
шоколадови стърготини



Смесете сухите съставки-брашното,бакпулвера,ванилия,какао,кафе и смлени бадеми.
В купа разбийте белтъците с щипка сол и 2,3с.л.захар.
В друга купа разбийте яйцата,жълтъците и захарта.Добавете настъргана лимонова кора и олио на тънка струйка.
Добавете част от сухата смес,като продължавате да разбивате.Прибавете и част от прясното мляко,като редувате суха смес с прясно мляко до изчерпване на количествата.
С дървена лъжица или шпатула прибавете на порции разбитите белтъци към сместа,като разбърквате леко за да остане пухкаво тестото.
Пресипете сместа във форма за сладкиши с отделящо се дъно постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 45минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади.
Нарежете блата на 3 хоризонтални част.
Направете крема като приготвите 2пакетчета куахада в 500мл.прясно мляко.
След като крема куахада се сгъсти прибавете 300гр.шоколад начупен на парченца.Разбърквайте докато се разтопи шоколада и се получи хомогенна маса.
Оставете крема да се охлади и към него прибавете 200гр.разбито крема сирене до пухкав крем.
Прибавете и около 100мл.бита сладкарска сметана.
Приберете крема в хладилник за няколко часа за да се стегне.
Сглобете тортата,като напоите със захарен сироп по желание леко едната част от блатовете. Блатът е много сочен и крехък и няма нужда от напояване но по желание на моите сладури аз си напоих блатовете.
Намажете блата с 2с.л.кайсиено сладко.Разпределете половината от шоколадовия крем върху блата.
Поставете вторият блат и по желание леко напоете.Отново намажете със сладко и разпределете останалият крем.
Завършете като поставите и третият блат и отново леко напоете.
Стегнете тортата с ринга на формата в която сте изпекли блата.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади.
Махнете ринга на тортата и загладете отстрани ако има излишен крем и неравности.
Направете глазура,като кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Добавете 150гр.черен шоколад кум сметаната.Разбърквайте до хомогенна маса.
Оставете глазурата да се охлади и с нея покрийте тортата.Загладете глазурата отстрани и отгоре и приберете тортата в хладилник за около 2часа.
За декорация настържете шоколадови стърготини и внимателно ги поставете в центъра на тортата.
Кипнете на котлон около 50мл.сметана.Към сметаната прибавете 150гр.шоколад.Разбърквайте докато се разтопи шоколада и се образува лъскава хомогенна маса.
Добавете кубче масло към шоколадовия крем.
Оставете крема да се стегне и охлади и с него декорирайте тортата .
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.

вторник, 16 октомври 2012 г.

ДОМАШНИ БАГЕТИ

ПРОДУКТИ
За 2бр.
250мл.вода
370гр.твърдо брашно
1/2ч.л.сол
1ч.л.суха мая
1белтък
1ч.л.вода
брашно за разточване
грис или царевично нишесте
за поръсване

В купа пресейте брашното и към него прибавете солта и сухата мая.
Направете кладенче и добавете 1ч.ч.хладка вода.
Замесете гладко и еластично тесто.

Ако не разполагате с твърдо брашно може да го замените и с обикновенно.

Върху леко набрашнен плот месете тестото в продължение на 5/10минути.





Намажете купа с няколко капки олио и поставете тестото.Покрийте купата с чиста кърпа или със стреч фолио и я приберете на топло за около 30/40минути,докато тестото удвои обема си.
След като тестото е втасало извадете го от купата и го поставете върху леко набрашнен плот.
С пръсти притеснете леко тестото за да извадите излишният въздух.
Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да почине за около 10минути.
Разрежете тестото на две части и всяка част разточете на правоъгълник.
Навийте всяка част на руло и оформете краищата.
Поставете багетите във форма леко намазана с мазнина и поръсена с царевично нишесте или грис.
Ако не разполагата с форма за багети си ги изпечете в тавичка постлана с хартия за печене.
Оставете багетите на топло за около 30минути да удвоят обема си.
Разбийте 1белтък с ч.л.вода и със сместа намажете багетите.С остър нож направете по  3,4разреза върху всяка багета.
Изпечете багетите в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.Извадете ги и отново ги намажете с разбит белтък.Върнете багетите във фурната за около 5минути да се доизпекат.
След изпичане оставете багетите да се охладят  върху метална скара.



понеделник, 15 октомври 2012 г.

МАЛИНОВА ТОРТА

Вкусна,сочна и лека торта с прекрасен плодов вкус  и с нежно ухание на мед, портокал,малини  и мляко.

ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
1ч.ч.захар
1ванилия
1ч.ч.брашно
1бакпулвер

За крема
250гр.сирене Маскарпоне
200мл.течна сладкарска сметана
1/2ч.ч.захар
кората на половин портокал
200мл.подсладено кондензирано мляко

За напояване
2с.л.мед
2/3с.л. вода

 За декорация
150гр.малини
портокал
бишкоти

В купа разбийте яйцата със захарта.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и ванилията и го прибавете към разбитите яйца.
Разстелете тестото в форма за печене,постлана с хартия за печене с диаметър 18/20см.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.
Готовият блат оставете да изстине напълно.
Разрежете блата на две или три хоризонтални половинки.
В купа разбийте сметаната с половин чаена чаша захар.
Разбийте маскарпонето до пухкав крем.Настържете портокалова кора и я добавете към сиренето.
Разбийте кондензираното мляко и на порции го прибавете към сиренето маскарпоне.
Прибавете и сметаната,като леко разбърквате за да остане пухкав крема.
Приберете крема в хладилник и го оставете да се охлади за няколко часа.
Напоете едната част от блата и прибавете крем.Загладете крема и сложете пресни малини. Сложете вторият блат,леко напоете и прибавете останалото количество крем.
Разпределете крема отгоре и отстрани на тортата и загладете.
Залепете бишкоти отстрани на тортата и стегнете.
Декорирайте тортата с пресни малини и резенчета портокал.

По желание може да гланцирате плодовете,като загреете сока на един портокал.Добавете към него 1/2ч.л.желатин или агар агар и с мека четка намажете плодовете.
Оставете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне а най добре за ден.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...