.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 3 май 2012 г.

ПРАСКОВКИ



Прасковки
ПРОДУКТИ
За тестото
4ч.ч.брашно
1ч.ч.захар
2яйца
1/2ч.ч.кисело мляко
2ванилии
1амонячна сода
1/2ч.ч.размекната мас
Брашно за доомесване
захар на кристали за овалване
готварска червена и жълта боя
подсладена вода или прясно мляко за напояване

ЗА КРЕМА
2жълтъка
3с.л.брашно
1,2 бр.ванилия
1/2ч.ч.захар
300мл.прясно мляко
20гр.масло
50гр. смлени орехи

В купа разбийте яйцата със захарта.Добавете размекната мас,киселото мляко ,в което сте разтворили амонячната сода.Добавете брашното и ванилиите.Замесете меко и гладко тест.Късайте топчета и ги оваляте в дланите си.Големината на топчетата определяте вие.Ако искате да са малки прасковките ви,направете топчета големи колкото голяма череша.Ако искате да са по големи съответно направете топчетата по големи.
Наредете топчетата в тавичка на разстояние едно от друго.Изпечете ги на 180 градуса в нагряна фурна до леко порозовяване.
Извадете ги от фурната,оставете ги да се охладят и издълбайте леко средата на долната  част на топчетата.***Трохите от издълбаването ,прибавете при топлия крем.


Пригответе ваниловият крем,като разбиете жълтъците със захарта.Добавете брашното и разбийте добре.***Брашното може да се замени с царевично или пшеничено нишесте.Прибавете прясното мляко и ванилията.Пригответе крема на слаб огън,като разбърквате енергично.Започне ли леко да се сгъстява крема, дръпнете тенджерата от котлона,разбърквате енергично и отново върнете тенджерата на котлона  за секунди.Така се получава  гладък крем без бучки.Оставете крема леко да се охлади и добавете кубче масло.Добавете трохите от издълбаните сладки и смлени орехови ядки.


Прасковки

С готовият крем слепете две по две сладките.Потапяйте ги леко в подсладена вода или прясно мляко оцветени с червена и жълта сладкарска боя.Оваляйте сладките в захар на кристали.По желание декорирайте прасковите с зелени листенца от чемшир или маслени зелени листенца.

сряда, 2 май 2012 г.

БАНИЦА С ТОЧЕНИ КОРИ И ПЛЪНКА ОТ СИРЕНЕ,ПИЛЕШКО МЕСО И ПРЕСЕН ЛУК

БАНИЦА С ТОЧЕНИ КОРИ И ПЛЪНКА ОТ СИРЕНЕ,ПИЛЕШКО МЕСО И ПРЕСЕН ЛУК

Много вкусна,ароматна и хрупкава баница със точени кори и плънка от сирене,пресен лук и пилешко месо.

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
1,5ч.л.сол
30гр.мая
1,5ч.ч.вода
1/3чаена лъжичка
оцет

ЗА ПЛЪНКАТА
150гр.пилешко филе
или бутче
100гр.сирене
1/2стръка зелен лук
1яйце
2с.л.маргарин
2с.л.сметана за готвене
или 2с.л.прясно мляко
брашно за доомесване





ЗА НАМАЗВАНЕ
олио
1яйце
щипка едра сол

Разтворете маята в 1ч.ч. хладка вода.Пресейте брашното и солта в купа,направете кладенче и в него сипете разтворената мая,1ч.ч.хладка вода и 1/3ч.л.оцет.Замесете меко и гладко тесто,покрийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около 30 минути.
Сварете пилешкото месо в подсолена вода със пресни зеленчуци-лук,морков,целина,магданоз или със 1ч.л.вегета.Накълцайте месото.
Направете плънката,като в купа разбиете1яйце добавете натрошено сирене,накълцаното сварено месо.Нарежете на ситно зелената част на 2стръка пресен лук и ги добавете към плънката.Разбъркайте леко и добавете 2с.л.сметана ако нямате сложете 2с.л. прясно мляко.Добавете и 2с.л.размекнат маргарин или масло.Разбъркайте леко докато се смесят продуктите.
Премесете,вече втасалото тесто и го нарежете на еднакви равни части.Направете ги на топчета и си оставете да починат за около 10 минути.На мен не ми се отдава много точенето на тънки и хубави кори и затова си оформям топчетата  големи колкото малко яйце.Така корите ми не стават много големи,но пък стават тънки.Ако вие можете да точите корите,разточете корите по вашият начин.
Разточете върху набрашнена повърхност първото топче с точилка на тънка кора.Намажете кората с олио и поръсете от плънката в единият край на кората.Завийте на руло,леко усучете веднъж или два пъти и сложете приготвената кора в намазнена и поръсена леко с брашно тава.По същият начин си направете и другите кори,докато се напълни тавата.Полейте баницата леко с олио или с разтопено масло,намажете с разбито яйце и поръсете със щипка едра сол.
Ако искате баницата да ви бъде много хрупкава и не прекалено надута,оставете я да почине за около 5 минути и я изпечете в нагряна фурна първоначално на 230 градуса за около 4/6 минути след това намалете фурната на 200градуса и печете баницата за около 35 минути или да зачервяване.Извадете я от фурната,напръскайте я с няколко капки вода и я покрийте с чиста кърпа за десетина минути.
Ако пък искате баницата да ви се надуе повече и да не е много хрупкава оставете я да втаса за около 20 минути и я изпечете по същият начин.Напръскайте леко с вода и я завийте с чиста кърпа за около 10 минути.
Аз предпочитам първият вариант по ми харесва да е тънка и хрупкава.Хапнете си тази много вкусна баничка топла.



ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ

ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ

ПРОДУКТИ
2яйца
125гр.меко масло
щипка сол
1ч.ч.захар
2ванилии
1 и 1/2ч.ч.брашно
1/2ч.ч.прясно мляко
1бакплувер
50гр.разтопен шоколад
2с.л.какао
50гр.шоколадови парченца или
ситно нарязан шоколад,шоколадови
пръчици
  1.ЗА БЯЛА ГЛАЗУРА
50 гр.разтопен бял шоколад
60гр.меко масло
3с.л.кондензирано мляко
4с.л.пудра захар
  2.ЗА ГЛАЗУРА КАФЕ
60гр.меко масло
1ч.ч.пудра захар
2ч.л.разтворено нес кафе
  3.ЗА ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
50 гр.разтопен шоколад
1с.л.какао
60гр.меко масло
3/4с.л.пудра захар


В купа пресейте брашното,солта,бакпулвера и ванилията.
В друга купа разбийте маслото и захарта до пухкав крем.Прибавете едно по едно яйцата.Прибавете 1/3от сухата смес,като продължават да разбърквате.Прибавете и 1/2от млякото и така редувайте суха смес и мляко,докато се изчерпи количеството продукти.Прибавете на порции разтопеният шоколад и малки парченца шоколад или шоколадови пръчици.Поставете хартиени формички в силиконови или метални формички за малки кексчета.Ако хартиените ви кошнички са от картон може и да не ги слагате в силиконови форми.Но ако са от тънките хартиени,трябва задължително да си печете в други форми,защото иначе ще се обезформят.С лъжичка запълнете хартиените кошнички малко под средата.Изпечете мъфините в нагряна фурна на 180градуса около 18/20 минути.Оставете ги да се охладят.
Пригответе си глазурите.За глазура 1 Разтопете за няколко секунди шоколада в микровълнова фурна ,но не за повече.Малко да се отпусне.Разбийте захарта с маслото и добавете кондензираното мляко.Добавете и разтопеният шоколад.Приберете глазурата за кратко в хладилник.
За глазура 2 Разтворвте 1ч.л.нес кафе в 12с.л.топла вода.Разбийте захарта с маслото и добавете 2/3ч.л.от концентрираното разтворено кафе.Отново приберете в хладилник.


За глазура 3 Разтопете шоколад за секунди в микровълнова фурна.Да се отпусне съвсем леко.Разбийте маслото със захарта добавете какао и леко разтопеният шоколад.Приберете глазурата в хладилник.
Шприцовайте глазурите върху мъфините и ги украсете по ваш избор.






ПАЕЛЯ МАРИСКО

ПАЕЛЯ МАРИСКО
Паелята  е от любимите ми ястия в които,каквото и да сложиш/пилепко месо,риба,свинско,телешко,заешко,зеленчуци и др./ няма да сбъркаш,важното е да има ориз.Паелята много наподобява прочутата джамбалая или миди по бургаски.Рецептата която предлагам е съвсем типична по съставки паеля Мариско,която по принцип се приготвя изцяло  на котлон  но аз я приготвям най-често и на фурна.
Ето и продуктите и начина на приготвяне.
ПРОДУКТИ
1глава лук
3скилидки чесън
50гр.зелен фасул от консерва или
замразен
1зелена пиперка
1червена пиперка
1домат/или 2с.л.доматено
 пюре
4/5с.л.зехтин или
олио
1ч.ч.ориз
около 700мл. зеленчуков бульон
/3ч.ч./
щипка шафран
сол,черен пипер
150гр.големи скариди
150гр.рибно филе/
хек,мерлуза или др.
150/200гр.миди с черупките
150гр.калмари или сепия
Нарежете калмарите на шайби,рибата на парчета. Измийте и почистете мидите и скаридите.


Нарежете лука и чесъна на ситно.Чушките на ивички.Запържете в зехтин лука и чушките за минута.Добавете чесъна,зеленият фасул и доматеното пюре или нарязан на ситно домат.Оставете да покъкри за минутка и прибавете калмарите и нарязаната на парченца риба.Добавете ориза и разбъркайте,за да се смеси с останалите продукти.Залейте с част от бульон и оставете ястието  да покъкри за около 3/4минути. Посолете със сол,черен пипер и щипка шафран.Прехвърлете ястието в подходяща тава .Прибавете почистените миди и скаридите.Долейте ястието с бульон и печете във  нагряна фурна на 200градуса  за около 15/20минути или до приготвянето на ориза.
  *Ако желаете да си приготвите паелята по традиционият начин,ще ви трябва специален съд с които не всеки разполага, затова за целта си пригответе по дълбок тиган.
В зехтин задушете нарязаните на ситно лук и чушки.Добавете чесъна,зеленият фасул и доматеното пюре или нарязан на ситно домат.Оставете да покъкри за минутка и прибавете калмарите и нарязаната на парченца риба.Добавете ориза и разбъркайте,за да се смеси с останалите продукти.Залейте с част от бульон.Посолете със сол,черен пипер и щипка шафран.Прибавете мидите и скаридите.Оставете ястието да покъкри за /3/4минути.На този етап ястието се разбърква и долива с бульон до готовност на ориза. Големият майсторлък, който ми убягва категорично, е хем да стане почти сухо хем пък да не е прекалено.
Които и начин да изберете за приготвяне все е вкусно. Сервирайте паелята топла и..
Да ви е сладко!




вторник, 1 май 2012 г.

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - МАСЛЕНИ СЛАДКИ С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО И ШОКОЛАД

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - МАСЛЕНИ СЛАДКИ С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО И ШОКОЛАД
Много вкусни дребни сладки с вкус на карамел,масло, ванилия и шоколад.Много ароматни и крехки слепени по две със нежен крем от кафяво кондензирано мляко,масло и захар.Леко поляти с шоколад и поръсени с орехи.

Продукти
250 гр.брашно
125гр.меко масло
1ванилия
120гр.захар
2яйца
брашно за доомесване

ЗА КРЕМА
5с.л.кафяво кондензирано мляко

/дулсе де лече/
50гр.масло
4с.л.захар
шоколад за заливка

Замесете меко и гладко тесто от изброените продукти.Разточете тестото на кора дебела около 0.5мм.Нарежете тестото със форми за сладки.Подредете сладките в тавички постлани с готварска хартия на разстояние една от друга.Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса за около 10 минути или до леко порозовяване.Не ги печете по дълго време,защото ще станат прекалено хрупкави.Оставете сладките да се охладят.
Пригответе си крема с който ще слепите сладките две по две.В купа разбийте 5с.л.кафяво кондензирано мляко,50гр.масло и 4с.л.пудра захар.
Слепете сладките с крема и ги полейте със разтопен шоколад.
Шоколада разтапям в микровълнова фурна.Поставям в чаша 50гр.шоколад и 2с.л.прясно мляко.Поставям чашката за 15секунди в микровълнова фурна но не и повече,защото ще постигнете обратен ефект.Шоколада ще се стегне още повече и ще стане като айро шоколад.Извадете го и разбъркваите енергично доката млякото се поеме от шоколада.

Поръсете сладките със смлени ядки и ги приберете за кратко в хладилник за да се стегнат.

понеделник, 30 април 2012 г.

ХЛЕБЧЕТА С ПЪЛНЕЖ ОТ ШУНКА И КАШКАВАЛ

ХЛЕБЧЕТА С ПЪЛНЕЖ ОТ ШУНКА И КАШКАВАЛ

ПРОДУКТИ
за 1голям хляб
и 6,8 малки хлебчета
ЗА ЗАКВАСКАТА
30гр.мая
50мл.мляко
1с.л.захар
3/4с.л.брашно
ЗА ТЕСТОТО
500гр.брашно
3с.л.олио
3с.л.маргарин
1яйца
1ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч.кисело мляко
брашно за доомесване



за намазване
1с.л.олио/зехтин

ЗА ПЪЛНЕЖА
50гр.шунка
4с.л.доматено пюре
щипка сух ригън
100гр.кашкавал
4с.л.олио
4с.л.студен маргарин
1яйце за намалване
едра сол за поръсване
сусам

В купа направете закваска от маята,okolo50/70мл.топло мляко,1с.л.захар и 3/4с.л.брашно.Покрийте купата с чиста кърпа и приберете на топло за около 15 минути докато удвои обема си.
В друга купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете закваската,солта,олио,1яйце и 3с.л.студен маргарин, 1/2ч.ч.кисело мляко и 1ч.ч.топло прясно мляко.Замесете меко и гладко тесто.Намажете го с 1с.л.зехтин или олио.Покрийте с чиста кърпа и го оставете да втасва за около час.
Леко  разделете тестото на две части без да го премесвате.Едната част за направата на големият хляб, разточете на правоъгълна кора.Намажете я с олио и парченца студен маргарин.Намажете леко с доматено пюре.Поръсете с ригън,парченца шунка или някакъв мек салам и нарязан по на едро кашкавал.Навийте хляба на руло.Хванете с ръце двата края на рулото и леко дръпнете няколко пъти за да се удължи и изтъни рулото,като внимавате да не го скъсате.Усучете рулото 2/3пъти и го направете във формата на S.Подгънете краищата,за да не изтича много плънката.Прехвърлете хляба в намазнена и поръсена с брашно тавичка.Оставете го да почине за около 20минути.Намажете го с разбито яйце.Поръсете го с едра сол и малко сусам.Изпечете хляба на 230градуса до зачервяване около 20 минути с купичка с вода във фурната.


Другата част от тестото разделете на 6 или 8 равни части.Разточете всяка част на правоъгълни кори.Намажете всяка част с олио и малки парченца студен маргарин.Намажете всяка малка кора с доматено пюре поръсете със сух ригън нарязани парченца шунка и кашкавал.Завийте всяка кора на руло.Леко дръпнете краищата на рулото леко да се удължи ,усучете два/три пъти и навийте на охлюв.Ако имате метални или силиконови форми,сложете хлебчетата в тях.
Ако пък не разполагате с такива си ги подредете в тавичка намазана и поръсена с брашно,на разстояние едно от друго.Оставяте ги да починат на топло около 10/15 минути и ги изпечете на 230градуса с купичка с вода за по висока влажност до почервеняване.Оставете хлебчетата да се охладят без да ги покривате.

ТОРТА ЦВЕТНА ФАНТАЗИЯ

ТОРТА ЦВЕТНА ФАНТАЗИЯ
Представям ви една много вкусна, нежна,цветна и с невероятен вкус торта.С леко хрупкава платка от маслено тесто,леко напоена със захарен сироп от смокини,с бял пухкав и нежен крем от маскарпоне и мляко и с лек аромат на лимон и ванилия.Има и втори крем - със шоколад,кафяво кондензирано мляко и с аромат на лешник и лимонова коричка.С мек и пухкав цветен блат,който разделя двата крема.Украсена със филирани бадеми,ягоди потопени в черен шоколад и плодове.Нежно поръсена със капки шоколад и пудра захар.А ето и продуктите и начина на приготвянето и.


ПРОДУКТИ
ЗА ПЛАТКАТА
/за масленото тесто/
 2ч.ч.брашно
1ч.л.бакпулвер
150гр.масло
100гр.захар
2жълтъка
настъргана кора от лимон
1с.л.водка
 2с.л.сироп от смокиново сладко
или захарен сироп направен от
2с.л.мед и 1с.л.вода

ЗА БЕЛИЯТ КРЕМ 1
250гр.сирене Маскарпоне
настъргана кора от 1/2линон
2белтъка разбити на сняг с 1ч.ч.
захар и 6/7капки лим.сок
1ванилия
4с.л. подсладено кондензирано мляко

ЗА КРЕМ 2
200гр.сирене Филаделфия
лимонова кора от 1/2лимон
3с.л.течен шоколад
3с.л.кафяво кондензирано мляко
/Дулсе де лече/
1ч.л.лешникова паста
 2с.л.пудра захар

ЗА БЛАТА
 3яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.кисело мляко
1ч.л.сода за хляб
2ванилии
2ч.ч.брашно
7/8капки червена сладкарска боя.
2с.л.кайсиено сладко
или нарязани смокини


1. Започнете с приготвянето на масленото тесто.Смесете съставките и от полученото меко и гладко тесто разточете върху набрашнена повърхност кора.Разстелете я внимателно върху кръгла тортена форма с махащо дъно.Изрежете с нож излишната кора.Набучете с вилица на места кората за да не се надуе прекалено много.Може да сложите върху кората една шепа суров бял боб и след като се изпече кората боба се маха.Загрявате фурната на 200градуса и изпичате платката  за около 15,20минути или до леко зачервяване.Извадете от фурната,оставете да се леко да се охлади и намажете платката със сиропа от смокини.А да не забравя ако сте пекли платката с боб ...да не забравите да го махнете в бързината.:) :) :)
2.Пригответе крем 1,като в купа разбиете 2жълтъка с 1ч.ч.захар и няколко капки лимонов сок.В друга купа разбийте с миксер сиренето до пухкав крем.Добавете настъргана лимонова кора и кондензираното мляко и разбийте до смесването на продуктите.Със шпатула внимателно прибавете на порции разбитият белтък,към сместа със сиренето.Приберете крема в хладилник за да се стегне.
3.Пригответе крем 2,като в купа разбиете сиренето Филаделфия със 2с.л.пудра захар.Прибавете настъргана лимонова кора, 1ч.л.лешникова паста,течния шоколад и 3с.л.кафяво кондензирано мляко.Смесете продуктите добре до хомогенна маса.Приберете крема в хладилник за да се стегне.Достатъчно е за 30/40 минути.
4.Пригответе платката,като в купа разбиете яйцата със захарта.Добавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбърквате.Прибавете киселото мляко,размесено с сода бикарбонат.Пресейте брашното и го добавете към сместа.Ароматизирайте с 1ванилия.
Отделете 1/3 от сместа и оцветете с няколко капки сладкарска боя.
В правоъгълна тава постлана с готварска хартия,внимателно разстелете бялото кексово тесто.Загладете с потопена в топла вода лъжица.Платката ще се надуе двоино при печенето и ако ви се струва,че ще стане много дебела просто с лажичката  махнете лекичко част от сместа.Напълнете шприц със цветното тесто и цприцовайте фигурки,линии и други върху вече загладено бяло тесто.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180 градуса за около 8/10минути или до много леко порозовявяне на блата.Извадете го от фурната и го завийте с чиста кърпа.за около 2/3минути.
След като се е охладила платката я нарежете на еднакви дълги ленти широки около 3см.Със тях ще направите борд около първата платка.
5.Вземете две от лентите и направете борд около платката намазана с смокиновия сироп,като ги опрете в ринга на формата за печене.Напълнете със белият крем.Загладете крема с лъжица.Върху крема наредете останалите цветни ленти блат.Това че са нарязани а не цели не е от значение,даже е при разрязването на тортата е по красиво.
Намажете цветният блат с 2с.л.кайсиено сладко или нарязани смокини.
Покрийте със вторият крем.Загладете крема добре и ако е необходимо с остър нож изрежете страничният цветен блат/борда/.Загладете много добре и приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне.Най добре я оставете за една нощ.
Махнете ринга на тортената форма..и ще се изненадате каква красота се е получила дори преди да сте я украсили.
Поръсете с филирани бадеми по ръба на тортата.Потопете няколко дребни ягодки в разтопен шоколад.Оставете ги в фризер за 1/2 минути за да се стегне бързичко шоколада.Подредете ягодките в единият край на тортата.Може да си направите шоколадови лентички или фигурки.Нарежете някакъв плод с различен цвят от ягодите и шоколада.Поръсете нежно с капки шоколад и пудра захар.Приберете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне и охлади.

неделя, 29 април 2012 г.

КРЕХКО ПИЛЕШКО С КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ,МАЙОНЕЗА И ПАРМЕЗАН



КРЕХКО ПИЛЕШКО С КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ,МАЙОНЕЗА И ПАРМЕЗАН

Продукти
400гр.пилешко филе
сол,черен пипер
щипка индийско орехче
щипка чубрица
1ч.ч.брашно
2цели скилидки чесън
1малка глава лук
2мариновани краставички
1червена пиперка
ЗА СОСА
2с.л.майонеза
2с.л.доматено пюре
2с.л.соев сос HEINZ
сока на 1/2лимон
1 или 2ч.л.настърган пармезан

Нарежете пилешкото месо на лентички.Посолете го с сол,черен пипер,индийско орехче и щипка чубрица.Разбъркайте месото и го оваляйте в брашно.
Запържете месото в тиган до златисто с 2с.л.зехтин в който сте поставили 2цели скилидки чесън..Прибавете нарязания на ситно лук и чушката нарязана на лентички.Нарежете краставичките на лентички или шайби и ги прибавете към ястието.
От майонезата,соевия сос,доматеното пюре и лимоновият сок направете сос и с него полейте ястието.Разбъркайте добре и оставете ястието да покъкри за 2/3 минути на слаб огън.
Подредете месото в подходящо плато.Поръсете със настърган пармезан.Поднесете ястието топло със зеленчукова салата,ориз или пържени картофки.

събота, 28 април 2012 г.

ПЛОДОВА ТОРТА С ЛЕШНИКОВ КРЕМ И ШОКОЛАД

ПЛОДОВА ТОРТА С ЛЕШНИКОВ КРЕМ И ШОКОЛАД
- Една много вкусна,сочна и ароматна торта.Със нежен цветен блат със аромат на малини,крем с лешникова паста, шоколад и букет от плодове.

ПЛОДОВА ТОРТА С ЛЕШНИКОВ КРЕМ И ШОКОЛАД

ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА
3яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.кисело мляко
1ч.л.сода за хляб
2ванилии
2ч.ч.брашно
4/5капки червена сладкарска боя.
3с.л.сладко от малини

ПЛОДОВА ТОРТА С ЛЕШНИКОВ КРЕМ И ШОКОЛАД

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА
200гр.сирене Филаделфия
1ч.ч.захар
настъргана лимонова кора
1ванилия
200мл.сладкарска сметана
1с.л.лешникова паста
3с.л.течен шоколад

ЗА ГЛАЗУРА И ДЕКОРАЦИЯ
1/2от сметаната
2с.л.течен шоколад
2с.л.сладко кондензирано мляко
/Dulce de leche/
500гр.ягоди
и 100гр. други плодове по избор

Пригответе блата,като в купа разбиете яйцата със захарта.Добавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбърквате.Прибавете киселото мляко,размесено с сода бикарбонат.Пресейте брашното и го добавете към сместа.Ароматизирайте с 1ванилия.
ПЛОДОВА ТОРТА С ЛЕШНИКОВ КРЕМ И ШОКОЛАД
ПЛОДОВА ТОРТА С ЛЕШНИКОВ КРЕМ И ШОКОЛАД
Отделете 1/3от кексовата сместа и я оцветете със няколко капки сладкарска боя.
Прехвърлета 1/2 от бялото тесто в кръгла форма за печене,постлана с готварска хартия за печене.Върху бялата кексова смес,с лъжица прибавете от цветното тесто.Върху цветното тесто прибавете и останалото количество от бялото кексово тесто.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 35/40минути или до изпичане на блата.
След като блата е готов,оставете го да охлади и го разрежете на две хоризонтални равни части.
Пригответе крема за тортата,като в купа разбиете сметаната със захарта.
В друга купа разбийте сиренето до пухкав крем.Добавте настъргана лимонова кора и ванилия.
Прибавете 1/2 от сметана към разбитото на пухкав крем сирене,като разбърквате внимателно със шпатула,за да се запази пухкава консистенцията на крема.Добавете 1с.л.лешникова паста и 3с.л.течен шоколад.Разбърквайте внимателно,докато се смесят добре всички съставки на крема.Може и да добавите и 1с.л.разтворен желатин.
Оставете крема за час да се стегне и охлади.
Поставете едната част от нарязания блат във обла форма с махащо дъно.Сиропирайте го леко с 1с.л.захарен сироп,приготвен от 2части захар и 1част вода.
ПЛОДОВА ТОРТА С ЛЕШНИКОВ КРЕМ И ШОКОЛАД
Измийте и подсушете ягодите и ги нарежете на половинки,като се стараете ягодите да са с еднаква височина.Подредете ягодите по страните на ринга с разреза навън.Намажете блата с малиново сладко и отгоре прибавете изстудения и стегнат крем.Загладете крема със леко навлажнена лъжица.Поставете върху крема и другата част на блата.Притиснете леко блата,за да се разпредели равномерно крема.Напоете блата с 2с.л.захарен сироп.Направете глазура,като към останалата разбита сметана добавите 2с.л.течен шоколад и 2с.л.сладко/кафяво кондензирано мляко.Разбъркайте добре за да се смесят съставките за глазурата.
ПЛОДОВА ТОРТА С ЛЕШНИКОВ КРЕМ И ШОКОЛАД
Покрийте тортата с глазурата и загладете.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа.
Украсете тортата с нарязани плодове,филетирани ядки или по ваш избор.
С тази вкусна,сочна и ароматна торта е желателно да почерпите ден след като е приготвена.Да ви е сладко.:) :) :)






четвъртък, 26 април 2012 г.

КЕКС С КАКАО,СЛАДКО ОТ МАЛИНИ И БЯЛ ШОКОЛАД

КЕКС С КАКАО,СЛАДКО ОТ МАЛИНИ И БЯЛ ШОКОЛАД
Много пухкав и  много приятен на вкус.Сладкото от малини се съчетава перфектно със нежният кекс,белият шоколад и какаото.Много вкусен, бърз за приготвяне и изяждане кекс.:) :) :)

ПРОДУКТИ
3яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.кисело мляко
1ч.л.сода за хляб
2ванилии

3с.л.какао
3с.л.сладко от малини
50гр.бял шоколад
1с.л.пудра захар

Разбийте яйцата със захарта.Прибавете на тънка струйка олиото.Прибавете млякото размесено с содата,ванилията и 2ч.ч.брашно.Отделете част от сместа и към нея прибавете2/3с.л. какао.Прехвърлете 1/2 от бялата смес в обла кексова форма.Поръсете много леко с брашно,за да потъне сладкото.С малка лъжичка сложете от малиновото сладко.С лъжица прибавете и от кафявото тесто,като се стараете да не го разпръсквате из цялата форма а само на места.Трябва да се получи,като кафяви петна поставени тук там.Завършете като сипете и останалото бяло тесто.Изпечете кекса в нагряна фурна на 180градуса около 35/40мунути.


Извадете сладкиша от фурната,оставете го да се охлади и леко го полейте със разтопен бял шоколад.Украсете го със някакви ядки,сладко от малини и леко поръсете със пудра захар.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...