.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 30 април 2012 г.

ТОРТА ЦВЕТНА ФАНТАЗИЯ

ТОРТА ЦВЕТНА ФАНТАЗИЯ
Представям ви една много вкусна, нежна,цветна и с невероятен вкус торта.С леко хрупкава платка от маслено тесто,леко напоена със захарен сироп от смокини,с бял пухкав и нежен крем от маскарпоне и мляко и с лек аромат на лимон и ванилия.Има и втори крем - със шоколад,кафяво кондензирано мляко и с аромат на лешник и лимонова коричка.С мек и пухкав цветен блат,който разделя двата крема.Украсена със филирани бадеми,ягоди потопени в черен шоколад и плодове.Нежно поръсена със капки шоколад и пудра захар.А ето и продуктите и начина на приготвянето и.


ПРОДУКТИ
ЗА ПЛАТКАТА
/за масленото тесто/
 2ч.ч.брашно
1ч.л.бакпулвер
150гр.масло
100гр.захар
2жълтъка
настъргана кора от лимон
1с.л.водка
 2с.л.сироп от смокиново сладко
или захарен сироп направен от
2с.л.мед и 1с.л.вода

ЗА БЕЛИЯТ КРЕМ 1
250гр.сирене Маскарпоне
настъргана кора от 1/2линон
2белтъка разбити на сняг с 1ч.ч.
захар и 6/7капки лим.сок
1ванилия
4с.л. подсладено кондензирано мляко

ЗА КРЕМ 2
200гр.сирене Филаделфия
лимонова кора от 1/2лимон
3с.л.течен шоколад
3с.л.кафяво кондензирано мляко
/Дулсе де лече/
1ч.л.лешникова паста
 2с.л.пудра захар

ЗА БЛАТА
 3яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.кисело мляко
1ч.л.сода за хляб
2ванилии
2ч.ч.брашно
7/8капки червена сладкарска боя.
2с.л.кайсиено сладко
или нарязани смокини


1. Започнете с приготвянето на масленото тесто.Смесете съставките и от полученото меко и гладко тесто разточете върху набрашнена повърхност кора.Разстелете я внимателно върху кръгла тортена форма с махащо дъно.Изрежете с нож излишната кора.Набучете с вилица на места кората за да не се надуе прекалено много.Може да сложите върху кората една шепа суров бял боб и след като се изпече кората боба се маха.Загрявате фурната на 200градуса и изпичате платката  за около 15,20минути или до леко зачервяване.Извадете от фурната,оставете да се леко да се охлади и намажете платката със сиропа от смокини.А да не забравя ако сте пекли платката с боб ...да не забравите да го махнете в бързината.:) :) :)
2.Пригответе крем 1,като в купа разбиете 2жълтъка с 1ч.ч.захар и няколко капки лимонов сок.В друга купа разбийте с миксер сиренето до пухкав крем.Добавете настъргана лимонова кора и кондензираното мляко и разбийте до смесването на продуктите.Със шпатула внимателно прибавете на порции разбитият белтък,към сместа със сиренето.Приберете крема в хладилник за да се стегне.
3.Пригответе крем 2,като в купа разбиете сиренето Филаделфия със 2с.л.пудра захар.Прибавете настъргана лимонова кора, 1ч.л.лешникова паста,течния шоколад и 3с.л.кафяво кондензирано мляко.Смесете продуктите добре до хомогенна маса.Приберете крема в хладилник за да се стегне.Достатъчно е за 30/40 минути.
4.Пригответе платката,като в купа разбиете яйцата със захарта.Добавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбърквате.Прибавете киселото мляко,размесено с сода бикарбонат.Пресейте брашното и го добавете към сместа.Ароматизирайте с 1ванилия.
Отделете 1/3 от сместа и оцветете с няколко капки сладкарска боя.
В правоъгълна тава постлана с готварска хартия,внимателно разстелете бялото кексово тесто.Загладете с потопена в топла вода лъжица.Платката ще се надуе двоино при печенето и ако ви се струва,че ще стане много дебела просто с лажичката  махнете лекичко част от сместа.Напълнете шприц със цветното тесто и цприцовайте фигурки,линии и други върху вече загладено бяло тесто.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180 градуса за около 8/10минути или до много леко порозовявяне на блата.Извадете го от фурната и го завийте с чиста кърпа.за около 2/3минути.
След като се е охладила платката я нарежете на еднакви дълги ленти широки около 3см.Със тях ще направите борд около първата платка.
5.Вземете две от лентите и направете борд около платката намазана с смокиновия сироп,като ги опрете в ринга на формата за печене.Напълнете със белият крем.Загладете крема с лъжица.Върху крема наредете останалите цветни ленти блат.Това че са нарязани а не цели не е от значение,даже е при разрязването на тортата е по красиво.
Намажете цветният блат с 2с.л.кайсиено сладко или нарязани смокини.
Покрийте със вторият крем.Загладете крема добре и ако е необходимо с остър нож изрежете страничният цветен блат/борда/.Загладете много добре и приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне.Най добре я оставете за една нощ.
Махнете ринга на тортената форма..и ще се изненадате каква красота се е получила дори преди да сте я украсили.
Поръсете с филирани бадеми по ръба на тортата.Потопете няколко дребни ягодки в разтопен шоколад.Оставете ги в фризер за 1/2 минути за да се стегне бързичко шоколада.Подредете ягодките в единият край на тортата.Може да си направите шоколадови лентички или фигурки.Нарежете някакъв плод с различен цвят от ягодите и шоколада.Поръсете нежно с капки шоколад и пудра захар.Приберете тортата за няколко часа в хладилник за да се стегне и охлади.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...