.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 19 юни 2012 г.

ПАСТИ С ШИПКОВ МАРМАЛАД

Имах едно бурканче шипков мармалад и щях да приготвям едно невероятно вкусно руло с шипков мармалад.Но както често ми се случва с приготвянето на десерти започвам с една идея а ...приготвям съвсем друго.Много често някой от моите сладури ме пита,какво ще приготвяш а отговорът ми е - Нали знаеш нещо.:) :) :)Е така се случи и с този десерт.Щеше да е руло но станаха пастички.:)
Нежни пастички с  пухкава платка покрита с шипков мармалад,нежен крем и сметанова глазура.
ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
1ч.ч.захар
2ванилии
5с.л.олио
1бакпулвар
2ч.ч.брашно
 за намазване 1бурканче
мармалад от шипки

За крема
2яйца
120гр.захар
60гр.меко масло
2с.л.пудра захар
1с.л.дулсе де лече
1пакетче желатин

За глазура
200мл.сладкарска сметана
50гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2с.л.кондензирано мляко
3/4ягоди

В купа разбийте яйцата с захарта и ванилията.Прибавете лъжица по лъжица олиото,като продължавате да разбърквате.Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го прибавете на 2,3пъти към яйчената смес.Разбъркайте до хомогенна смес.
Разстелете тестото в правоъгълна тава постлана с готварска хартия.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса до много леко порозовяваме за около 12/14минути.Извадете блата и го оставете да се охлади.
Изстиналият блат намажете с мармалад от шипки и го разделете на две половинки.Разтворете 1пакетче желатин в 30мл.студена вода загрейте желатина без да завира. Разбийте белтъците с половитата захар,щипка сол,щипка лимонена киселина.Може да си разбиете жълтъците и белтъците на водна баня.
Разбийте жълтъците с останалото количество захар.В друга купа разбийте мекото масло с 2/3с.л.пудра захар.Прибавете разбитото масло към жълтъците и добавете 1с.л.дулсе де лече за леко карамелен цвят.
Добавете разбитите на сняг белтъци към масленият крем.Прибавете желатина към крема и разбъркайте добре.Крема трябва да се стегне веднага след като добавите желатина.
Намажете крема върху едната част на блата а другата част на блата сложете върху крема.
Приберете сладкиша да се охлади.
Разбийте 200мл.сладкарска сметана с половината захар.Добавете 2с.л.кондензирано мляко.В друг съд разбийте меко масло с останалото количество захар.Смесете сметановият крем с масленият.
Нарежете сладкиша на квадрати и намажете със сметановият крем.Загладете крема и отгоре направете леки вълнички.Вълничките ги направих с широка пласмасова лъжица.Нарежете няколко ягодки и с тях декорирайте пастичките.
Може да ги украсите с смлени орехи или гриляж или просто да настържете парченца шоколад за декорация.

неделя, 17 юни 2012 г.

СЛАДКИШ С ПРАСКОВИ, КАЙСИИ И БИШКОТИ

Споделих с вас тази рецепта първоначално без коментар, и няма как да е иначе,като не съм го опитала.Е вече опитах парченце,че и още едно и ви уверявам,че ...е много много вкусен.Вчера си купих праскови,които изглеждаха толкова вкусни,че не им устоях и макар ,че все още са доста скъпи не можах да се спра и си купих 2килограма.Купих си и половинка кайсии и те изглеждаха страхотни.Е не излязоха толкова вкусни колкото изглеждаха.И се чудех какъв десерт да спретна за да ги оползотворя.Когато приготвях сладкиша си мислех,че може би праскови и кайсии ще са в повече на сладкиша но за моя радост съм се лъгала.Сладкишът е невероятно вкусен.А съчетанието между прасковите и кайсиите е превъзходно.Маслено тесто с превъзходен плодов аромат хем на кайсии хем на праскови.Бишкотите са приготвени по съвсем друга технология и допълват превъзходния вкус на сладкиша.А ванилената захар с която поръсих сладкиша преди да го изпека завършва божествения вкус и аромат на десерта.
ПРОДУКТИ
125гр.меко масло
250гр.захар
2ванилии
3яйца
280гр.брашно
1бакпулвер

1ч.л.сода бикарбонат
100мл.прясно мляко

1с.л.ванилена захар
1кг.праскови
3,4бр.кайсии
1с.л.сладко от череши или
малини или някакво друго
около 10броя бишкоти
100мл.прясно мляко за напояване
пудра захар за поръсване

Измийте,подсушете и обелете 4,5броя праскови и 4кайсии.
В купа разбийте меко масло с 250гр.захар и 2ванилии.Прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.Пресейте брашното заедно с бакпулвера и содата.Добавяйте на порции брашното към маслената смес,като го редувате с прясното мляко до изчерпване на количествата.Завършете с брашно.
Отделете 3,4с.л.от тестото и го смесете с една супена лъжица сладко от череши или някакво друго сладко с тъмен цвят.
Потопете много леко всяка бишкотка в прясно мляко и ги подредете в обла форма постлана с готварска хартия за печене.Върху бишкотите поставете 2 нарязани праскови на четвъртинки а обелените кайсии на половинки.Върху плодовете сложете тук там от цветната смес.Пресипете бялото кексово тесто върху цветното и внимателно загладете.Обелените останали праскови ги нарежете на половинки,махнете костилките и нарежете всяка половинка на лентички,като за витрило.Внимателно прехвърлете нарязаните праскови върху тестото,като не ги натискате да потънат.При печенето и надуването на сладкиша те сами леко ще потънат.Ако ги натиснете рискувате да не се виждат.Поръсете 1с.л.ванилена захар.
Опечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около час,като десет минути преди времето за изпичане проверете сладкиша по познатият начин с клечка забучена по средата трябва да излезе суха.Ако прецените,че сладкишът ви има опасност да се препече повече отгоре просто го покрийте с парче алуминиево фолии.
Оставете сладкиша да се охлади.Махнете хартията и го поръсете с пудра захар,като можете да не поръсвате върху прасковите за да се виждат.
Поднесете сладкиша охладен с ванилов сладолед.

събота, 16 юни 2012 г.

МАЛИНОВА ТАРТА С КРЕМ ОТ БЯЛ ШОКОЛАД И МАСКАРПОНЕ


Имах малко пресни ароматни и много вкусни малинни.Половината ги излапаха децата за секунди а другата половина се чудих на какъв сладкиш да ги приготвя.Исках да е някакво сладко изкушение да не е торта и да запазя малините в свежи,ароматни и пресни .И реших защо пък да не направа тарта.У дома обожаваме тартите във всякакви вариации а най- вече плодовите.Е представям ви малинова тарта с божествено вкусни малини с хрупкава платка и крем със сметана,малини,бял шоколад и маскарпоне.Чудесно съчетание на вкусове.
ПРОДУКТИ
За платката
230гр.брашно
70гр.меко масло
60гр.захар
1жълтък
1яйце
1бакпувер
щипка сол
брашно за доомесване
и разточване

За крема
100гр.малини
1с.л.захар
70мл.течна сладкарска сметана
150гр.бял шоколад
1ч.л.агар или 1пакетче
желатин
100мл.разбита сладкарска сметана
200маскарпоне
2/3с.л.захар

1малка кофичка заквасена сметана
2/3с.л.пудра захар
1/4кората на портокал
100/150грама малини за декорация
1/2с.л.малинова заливка

В купа пресейте брашното,бакпулвера и солта.Направете кладенче и в него сипете жълтъка,мекото масло и разбитото яйце с захарта.Замесете меко и гладко тесто.Направете го на топка и го завийте го в стреч фолио и го приберете в хладилник за тридесет минути.Върху набрашнен плот разточете тестото на тънка кора.Внимателно прехвърлете кората в намаслена и поръсена с брашно форма с отделящо се дъно.Направете си платката с борд,така тартата ще изглежда по добре при разрязването и ще задържа крема.Изпечете платката в нагряна фурна на 200градуса до леко зачервяване.Оставете платката леко да се охлади и я намажете с мед.
В малка купа намачкайте 100гр.малини с 1с.л.захар.Оставете ги на котлон да кипнат за 2,3минути.Отстранете от огъня и оставете малините да се охладят.
В купа начупете 150грама бял шоколад.Кипнете 70милилитра течна готварска сметана и я прибавете ,към начупеният шоколад.Разбъркайте добре докато се разтвори шоколада.Разтворете 1ч.л.агар/кантен/ в 1с.л.вода или 1пакетче желатин.Прибавете агара към малините разбъркайте добре и прибавете малините към белият шоколад.Прибавете белият шоколад и малините,към разбитото на пухкав крем маскарпоне.
Разбийте с 2/3с.л.захар 100мл.готварска сметана.С шпатула прибавете сметаната на порции,към маскарпонето.Оставете крема да се стегне.
Разбийте 1малка кофичка квасена сметана с 2,3с.л.пудра захар.Настържете малко портокалова коричка и приберете сметаната в хладилник.
Върху намазаната с мед платка намажете квасената сметана и леко загладете.Сложете си ринга на формата в която сте пекли платката.Прибавете крема и загладете.Полейте леко с малинова заливка.Най-отгоре подредете малини.Приберете тартата в хладилник за да се стегне най-добре за един ден.

четвъртък, 14 юни 2012 г.

ЗАДУШЕНА ПАНГА СЪС САЛАТА ОТ КАРТОФИ,ДОМАТИ,ЯЙЦА И МАРИНОВАН ПИПЕР

ПРОДУКТИ
1кг.филе от панга
1с.л.вегета
2скилидки чесън
смлян черен пипер
1/2глава лук
5,6мариновани пиперки
3резенчета лимон
1/2с.л.зехтин

Измийте и почистете рибните филета.Поръсете всяко филе с вегета.Поставете по половин маринована пиперка в края на всяко филе , откъм тънкият ми край.Навийте на руло,като дебелият край на филето трябва да остане отдолу на рулцето.Забучете всяко ролце по средата с клечка за зъби.Ако е по голямо го забучете с две клечки в двата края.Поръсете рибните рулца с прясно смлян черен пипер.Поставете лист алуминиево фолио върху подходяща тавичка.Подредете рибните рулца в фолиото.Нарежете половин глава лук на едро и го сложете при рибата.Сложете и 1,2скилидли чесън,2,3резенчета лимон.Полейте рибата с 1/2с.л.зехтин.Завийте рибата с фолиото и я изпечете в нагряна фурна на 210градуса за около 30минути.Извадете я от фурната.Отворете фолиото и оставете рибата леко да се охлади.Прехвърлете внимателно рулцата в подходяща чиния.Може да полеете рибата с някакъв сос примерно доматен или тартар.Пригответе салата като гарнитура към рибата зелена салата или картофена.
Ето едно предложение за картофена салата.
ПРОДУКТИ за 4порции
За салатата
1кг.картофи
4домата
1глава лук
4сварени яйца
4мариновани пиперки
оцет
зехтин или олио
смлян бял пипер
сол

Обелете и почистете картофите.Сварете ги цели в подсолена вода.Оставете ги да се охладят и ги нарежете на шайби.Подредете шайбите в подходящи чини.Нарежете лука на тънки резенчета и го поставете върху картофите.Нарежете доматите на кубчета и ги подредете по средата.Върху доматите подредете нарязани сварени яйца.Нарежете маринованите пиперки на малки кубчета и ги поставете върху яйца.



Направете дресинг от 2ч.л.оцет,2с.л.зехтин или олио,сол,млян бял пипер и много ситно нарязана капия.
Охладете салатите и при поднасяне ги полейте с дресинга.


сряда, 13 юни 2012 г.

ШАХМАТЕН СЛАДКИШ

Имах останали белтъци и се чудех как да ги оползотворя.Реших да направя някакъв кекс само с белтъци и може би с някаква глазура или заливка.И така си изпекох ангелски кекс.Но тъй като моите сладурчета обичат да си похапват сиропирани сладкиши или сладкиши с крем ,и за  да не се получи прекалено сух Шахматният сладкиш му добавих крем.  Шахматен сладкиш с бели и кафеви блатове слепени с крем от пухкаво прясно масло,сметана,лешници,кондензирано мляко и сладко от смокини.Нежно поръсен с сладко какао и гарниран с пресни плодове.
ПРОДУКТИ
За бял блат
6белтъка
3с.л.захар на кристали
100гр.меко масло
150гр.пудра захар
230гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ванилия
щипка сол

За кафевият блат
60гр.меко масло
100гр.пудра захар
60гр.какао
щипка сол
2яйца
1ч.л.бакпулвер
200брашно
100мл.прясно мляко
1ч.л.непълна амонячна сода
1ч.л.какао



За крема
100гр.меко масло
1/2ч.ч.пудра захар
100мл.бита сметана
5с.л.подсладено кондензирано мляко
2/3смокини от сладко
1ч.л.лешникова паста
сока на 1/3портокал


В купа разбийте белтъците с щипка сол и постепенно добавяйте 3с.л.захар на кристали.
В купа разбийте маслото и пудрата захар до пухкав крем. Прибавете на порции разбитите белтъци,като ги редувате с пресятото с бакпулвера брашно до изчерпване на количествата.Разбърквайте с шпатула.
 Намажете с масло и поръсете с брашно правоъгълна кексова форма.Присипете внимателно кексовото тесто и загладете.Ако ви се струва,че тестото е в в по голямо количество от колкото е необходим не слагайте цялото количество.При мен се получи така и от останалото тесто си изпекох малки кексчета.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.Оставете блата да се охлади.
Пригответе кафевият блат,като в купа смесите пресятото брашно,60гр.какао,щипка сол ,бакпулвера и ванилията.
В друга купа разбийте мекото масло с захарта.Прибавяйте едно по едно яйцата,като разбивате непрекъснато.В 100мл.прясно мляко разтворете 1ч.л.какао и 1ч.л.амонячна сода.
Към яйчената смес се добавя сухата смес и млякото,като се редуват.Завършва се със сухата смес.
Намаслете и набрашнете правоъгълна кексова форма.Присипете внимателно полученото кексово тесто и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути до леко зачервяване,като го проверите по познатият начин.Клечка за зъби набучена по средата на блата трябва да излезе суха.Оставете блата да се охлади.
Пригответе крема,като разбиете меко масло с захарта.Постепенно добавяйте на порции кондензираното мляко.Добавете и сока от портокал и лешникова паста.Смесете с шпатула масленият крем със сметаната.Нарежете на малки парченца смокини и ги добавете към крема.Оставете крема да се стегне.Ако крема ви се получи по рядък добавете 1ч.л.желатин разтворен в 1с.л вода.Може да си направите двойно количество крем ако искате сладкиша да е с повече крем.
Нарежете правоъгълните блатове хоризонтално и вертикално.В правоъгълна кексова форма постелете лист алуминиево фолио.То ще ви помогне за стягането на платките с крема и ще в улесни при изваждането на сладкиша.
Вземете една бяла и една кафява лента от блатовете и ги подредете една до друга на дъното на формата.Сипете част от крема и загладете.На вторият ред сложете други две ленти блат само,че върху бялата сложете кафява отново намажете с част от крема.При мен ми останаха 2ленти от блатовете.Ако бях ги сложила сладкишът щеше да стане прекалено висок и несъразмерен.
Стегнете леко сладкиша с фолиото и го приберете в хладилник за няколко часа а най- добре за ден. Извадете го внимателно от формата,махнете фолиото,оформете сладкиша и го поръсете обилно с какао.




понеделник, 11 юни 2012 г.

ТАРТАЛЕТИ С МУС ОТ БРЕНДИ,СМЕТАНА И ПОРТОКАЛ

Малки маслени бисквитки с мус от бренди,сметана и портокал.
ПРОДУКТИ
За бисквитките
230гр.брашно
70гр.меко масло
60гр.захар
1жълтък
1яйце

1бакпувер
щипка сол

брашно за доомесване
и разточване

За мус с бренди
3жълтъка
130гр.захар
1ванилия
1с.л.портокалов сок
кората на 1/3портокал
400мл.бита сладкарска сметана
1с.л.бренди
2 и 1/2ч.л.желатин

Накиснете желатина в 2с.л.вода.Загрейте го на котлон или в микровълнова фурна без да завира.Разбийте жълтъците,захарта,ванилията и портокаловият сок на водна баня,като разбърквате непрекъснато.Махнете съда от котлона и продължете да разбърквате,докато кремът се охлади.Добавете към яйчената смес желатина,бренди и ситно настъргана портокалова кора.Прибавете на порции разбитата сметана и оставете крема да се охлади и стегне.
В купа пресейте брашното,бакпулвера и солта.Направете кладенче и в него сипете жълтъка,мекото масло и разбитото яйце с захарта.Замесете меко и гладко тесто.Направете го на топка и го завийте го в стреч фолио и го приберете в хладилник за тридесет минути.Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина около 1см.С формичка изрежете кръгчета и внимателно ги прехвърлете в постлана с готварска хартия за печене.Може да си изрежете и по малки кръгчета.Те ще ви послужат за декорация да си направите тарталетките,като отворени мидички.Изпечете сладките в нагряна фурна на 200градуса до леко порозовяване.
Оставете бисквитките да се охладят и върху всяка шприцовайте от муса.
По средата шприцовайте сметана и забучете по черешка или някакъв плод.
От страни сложете от по малките кръгчета и мидичките ви са готови.
Приберете ги в хладилник за да се стегнат.

Остана ми от муса и реших да го шприцовам в две чашки.Напоих леко 8 бишкоти в разредено нес кафе,1ч.л.мед,1ч.л.бренди.

Във всяка чашка поставих по четири бишкоти и шприцовах крема.По средата за декорация малко сметана и една черешка.

събота, 9 юни 2012 г.

КАЛМАРИ ПАНЕ

ПРОДУКТИ
300грама пресни калмари
/със среден размер/
1яйце
2ч.ч.брашно
олио за пържене
1лимон

Измийте и почистете калмарите.Нарежете ги на шайби.Оваляйте ги в брашно.Потопете ги в разбито яйце и отново ги оваляйте в брашно.


Загрейте обилно количество олио и изпържете калмарите до златисто,като ги разбърквате от време на време.Извадете изпържените калмари върху попивателна хартия.Прехвърлете ги в подходяща чиния.Сервирайте ги топли с нарязани резенчета лимон.

МАРИНОВАНИ САРДИНИ

ПРОДУКТИ
1/2дузина пресни сардини
1яйце
1ч.ч.царевично брашно
зехтин
За марината
зехтин
1/2глава лук
3/4скилидки чесън
1/2ч.л.червен пипер
1ч.ч.бяло вино
1с.л.оцет
щипка захар
1дафинов лист,
мащерка
смлян бял пипер
магданоз
1/2ч.ч.вода
150гр.пипала от калмари
Измийте и почистете сардините.Оваляйте ги в брашно,потопете ги в разбито яйце и отново ги оваляйте в брашно.
Изпържете сардините в сгорещен зехтин.Извадете ги върху попивателна хартия.

В голям тиган с 2,3с.л.зехтин запържете лука и цели скилидки чесън.Добавете червеният пипер запържете за секунди и полейте с бялото вино и 1с.л.оцет.След като заври  върнете сардините и добавете измитите и почистени пипала от калмари.Прибавете дафиновият лист,щипка захар,смляният бял пипер,мащерката.Долейте 1/2ч.ч.вода и оставете ястието да покъкри на слаб огън за около 15минути до сгъстяване на маринатата.Поръсете ястието с ситно нарязан магданоз и посолете.

ТОРТА С ЯГОДИ,ШОКОЛАДОВ КРЕМ И КРЕМ ФИЛАДЕЛФИЯ

ПРОДУКТИ

За ореховият блата
4яйца
щипка сол
190гр.захар
2с.л.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
1с.л.оцет
90гр.смлени орехи
1ванилия

За блат с какао и нес кафе
3яйца
200гр.захар
1/2ч.ч.олио
4пълни супени лъжици
кисело мляко
1ч.л.сода
1 и 1/3ч.л.бакпулвер
 240гр.брашно
1ч.л.нес кафе
3с.л.какао
1ч.л.бренди
50мл.гореща вода

За крема
4яйца
200гр.захар
200гр.Филаделфия
кората на 1/2портокал
100мл.сладкарска сметана
150гр.шоколад
1ч.л.кантен/агар/или желатин
500мл.прясно мляко
2пакетчета куахада
500гр.ягоди


В купа разбийте белтъците на сняг с щипка сол.
Разбийте жълтъците с захарта до побеляване.Прибавете към разбитите жълтъци 1с.л.оцет с разтворена 1ч.л.сода бикарбонат.Прибавете част от брашното,ванилията и смлените орехи,като редувате брашно със смлени орехи до изчерпване на количеството.Започвате редуването с брашно и завършвате с брашно,като разбърквате с шпатула.Към сместа добавете на порции разбитите на сняг белтъци,като разбърквате внимателно,за да остане пухкава сместа.
Намажете с масло и набрашнете обла форма с отделящо се дъно.Поставете на дъното готварска хартия за печене,за да си улесните изваждането на блата след изпичане.
Прехвърлете сместа за блата в формата,загладете и изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути или с проверка по познатия начин,с клечка за зъби.
Пригответе вторият блат,като в купа разбиете белтъците на 3 яйца с щипка сол.
В купа разбийте жълтъците с захарта и постепенно добавите олиото на тънка струйка.Прибавете и киселото мляко в което сте разтворили содата и бакпувера.Пресейте брашното и го добавете заедно с ванилия,към сместа на 2, 3 пъти.Разтворете 1ч.л.нес кафе и 3с.л.какао в 50мл.гореща вода.Добавете и 1ч.л.бренди.Сипвайте по малко от течната смес с кафе към яйчената смес,като разбърквате до хомогенна маса.С шпатула добавете на порции разбития белтък и разбърквайте внимателно за да остане пухкава сместа.

Намажете с масло и набрашнете форма с махащо дъно.На дъното на формата постелете готварска хартия за печене.Присипете внимателно сместа и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 30/35 минути.Оставете блата да се охлади и го разрежете на две хоризонтално.
В купа разбийте белтъците с щипка лимонена киселина и щипка сол.В друга купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Ако ви притесняват яйцата,може да ги разбиете на водна баня,като съда в който разбивате не трябва да докосва дъното на съда с водата.
Разбийте сиренето Филаделфия и към него добавете настъргана портокалова кора.
С шпатула добавете на порции разбитите на сняг белтъци.Разделете сместа на две.
Загрейте на котлона 100мл.течна сладкарска сметана.Начупете на парченца 150гр.черен шоколад и към него прибавете горещата сметана.Разбъркайте докато шоколада се разтвори и стане гладък и лъскав.Към шоколада прибавете 1ч.л.кантен/агар/ разтворен в 20мл.вода.Добавете шоколада към едната половина на сместа с Филаделфията и яйцата.Разбъркайте добре и оставете крема да се охлади.
Пригответе вторият крем,като в касеролка кипнете 500мл.прясно мляко.След кат млякото заври прибавете 24грама cuajada/млечен сладък крем от извара/ Разбъркайте добре за да не стане на бучки.Охладете крема и го добавете на малки порции към втората половина на крема с Филаделфията.Оставете го за кратко да се стегне.
В подходяща тортена форма с махащо дъно сглобете тортата,като поставите едната част на блата с какао и нес кафе.Напоете блата с захарен сироп /1част вода+2части вода+1/2кафена лъжичка розова вода/От страни наредете една до друга ягоди.Запълнете с белият крем.Поставете ореховият блат и леко го притиснете.Сипете кафевият крем,загладете и върху него сложете оставащият блат и леко го напоете с захарен сироп.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа.
Кипнете 500мл.прясно мляко и прибавете 24гр.куахада,като разбърквате енергично.Оставете леко да се охлади и с крема полейте тортата.Оставете да се охлади и стегне за няколко минути.
Кипнете на котлона ягодово сладко около 200грама.Прибавете 1ч.л.разтворен кантен или желатин към сладкото.Оставете за минутки леко да се охлади и с него полейте тортата.Поръсете със филирани бадеми и пресни плодове.Приберете тортата в хладилник да се охлади и стегне.Желателно е да се разреже на следващият ден след като е приготвена.

четвъртък, 7 юни 2012 г.

ТАРТА С ЛИМОНОВ КРЕМ,ЯБЪЛКИ,ОРЕХИ И МЕРЕНГЕ

 Представям ви един много изискан десерт с хрупкава ароматна платка,ябълки с канела и лимонови корички,с парченца орехови ядки,пухкав ароматен и нежен крем и меренге.
Невероятно съчетание на аромати и вкусове.
Продукти за основата
2ч.ч.брашно

125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
1ч.л.бакплувер
кората на половин лимон
1ч.л.бренди

За пълнежа
2с.л.сладко от кайсии
50гр.едро смлени орехи
2ябълки
щипка канела
1с.л.захар
кората на половин лимон

За крема
2жълтъка
1ч.ч.захар
6с.л.подсладено кондензирано мляко
2 и 1/2с.л.брашно
сока на 1/4лимон
кората на половин лимон

За меренге
2белтъка на стаена температура
щипка сол
щипка лимонена киселина
1/2ч.ч.пудра захар

 Обелете ябълките и ги нарежете на филийки.Подредете си в чиния ябълките и ги поръсете със захар,канела и настъргана лимонова кора.
В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете маслото,захарта,жълтъците и алкохола и кората на половин лимон.Омесете продуктите до меко и гладко тесто.Завийте ги във стреч фолио и го приберете в хладилник за около 5 минути.

Разточете тестото на кръг и много леко го прехвърлете във форма за пай или в кексова форма с махащо дъно с диаметър 20см. Ако искате може да си я направите във форма с по голям диаметър но си направете двойно количество крем.Притеснете леко с пръсти и оформете кората  борд за да не се разтече плънката.Надупчете кората леко с вилица и я намажете с сладко от кайсии.Подредете ябълките и поръсете с едро смлени орехи.
Разбийте жълтъците с захарта.Прибавете кондензираното мляко на части,брашното,лимоновият сок и настърганата лимонова кора.Преситете крема върху тартата.
Изпечете тартата в нагряна фурна на 190градуса за около 40минути.Извадете я и я оставете за около 5 минути да се охлади.
Разбийте белтъците в чиста купа с шипка сол.Постепенно добавяйте лимонената киселина и захарта на порции.Разбивайте до твърд сняг.Напълнете пош с меренге и шприцовайте върху тартата.Печете на 120градуса за около час/час и тридесет минути.
Оставете тартата да се охлади на стаена температура.Намажете я отстрани с разбитият белтък и я поръсете с ситно смлени орехи.Украсете я с нарязани кайсии.Приберете я в хладилник за няколко часа.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...