.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 7 юни 2012 г.

ТАРТА С ЛИМОНОВ КРЕМ,ЯБЪЛКИ,ОРЕХИ И МЕРЕНГЕ

 Представям ви един много изискан десерт с хрупкава ароматна платка,ябълки с канела и лимонови корички,с парченца орехови ядки,пухкав ароматен и нежен крем и меренге.
Невероятно съчетание на аромати и вкусове.
Продукти за основата
2ч.ч.брашно

125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
1ч.л.бакплувер
кората на половин лимон
1ч.л.бренди

За пълнежа
2с.л.сладко от кайсии
50гр.едро смлени орехи
2ябълки
щипка канела
1с.л.захар
кората на половин лимон

За крема
2жълтъка
1ч.ч.захар
6с.л.подсладено кондензирано мляко
2 и 1/2с.л.брашно
сока на 1/4лимон
кората на половин лимон

За меренге
2белтъка на стаена температура
щипка сол
щипка лимонена киселина
1/2ч.ч.пудра захар

 Обелете ябълките и ги нарежете на филийки.Подредете си в чиния ябълките и ги поръсете със захар,канела и настъргана лимонова кора.
В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете маслото,захарта,жълтъците и алкохола и кората на половин лимон.Омесете продуктите до меко и гладко тесто.Завийте ги във стреч фолио и го приберете в хладилник за около 5 минути.

Разточете тестото на кръг и много леко го прехвърлете във форма за пай или в кексова форма с махащо дъно с диаметър 20см. Ако искате може да си я направите във форма с по голям диаметър но си направете двойно количество крем.Притеснете леко с пръсти и оформете кората  борд за да не се разтече плънката.Надупчете кората леко с вилица и я намажете с сладко от кайсии.Подредете ябълките и поръсете с едро смлени орехи.
Разбийте жълтъците с захарта.Прибавете кондензираното мляко на части,брашното,лимоновият сок и настърганата лимонова кора.Преситете крема върху тартата.
Изпечете тартата в нагряна фурна на 190градуса за около 40минути.Извадете я и я оставете за около 5 минути да се охлади.
Разбийте белтъците в чиста купа с шипка сол.Постепенно добавяйте лимонената киселина и захарта на порции.Разбивайте до твърд сняг.Напълнете пош с меренге и шприцовайте върху тартата.Печете на 120градуса за около час/час и тридесет минути.
Оставете тартата да се охлади на стаена температура.Намажете я отстрани с разбитият белтък и я поръсете с ситно смлени орехи.Украсете я с нарязани кайсии.Приберете я в хладилник за няколко часа.

4 коментара:

  1. Ох изглежда много апетитно и вкусно.Не бих отказала едно вкусно парченце.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз не бих отказала да си хапна от тази вкусотия с орехи,кремче и меренге ммммм че вкусно

    ОтговорИзтриване
  3. Като се съберем четирима и ще и идем на гости.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...