.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 13 юни 2012 г.

ШАХМАТЕН СЛАДКИШ

Имах останали белтъци и се чудех как да ги оползотворя.Реших да направя някакъв кекс само с белтъци и може би с някаква глазура или заливка.И така си изпекох ангелски кекс.Но тъй като моите сладурчета обичат да си похапват сиропирани сладкиши или сладкиши с крем ,и за  да не се получи прекалено сух Шахматният сладкиш му добавих крем.  Шахматен сладкиш с бели и кафеви блатове слепени с крем от пухкаво прясно масло,сметана,лешници,кондензирано мляко и сладко от смокини.Нежно поръсен с сладко какао и гарниран с пресни плодове.
ПРОДУКТИ
За бял блат
6белтъка
3с.л.захар на кристали
100гр.меко масло
150гр.пудра захар
230гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ванилия
щипка сол

За кафевият блат
60гр.меко масло
100гр.пудра захар
60гр.какао
щипка сол
2яйца
1ч.л.бакпулвер
200брашно
100мл.прясно мляко
1ч.л.непълна амонячна сода
1ч.л.какао



За крема
100гр.меко масло
1/2ч.ч.пудра захар
100мл.бита сметана
5с.л.подсладено кондензирано мляко
2/3смокини от сладко
1ч.л.лешникова паста
сока на 1/3портокал


В купа разбийте белтъците с щипка сол и постепенно добавяйте 3с.л.захар на кристали.
В купа разбийте маслото и пудрата захар до пухкав крем. Прибавете на порции разбитите белтъци,като ги редувате с пресятото с бакпулвера брашно до изчерпване на количествата.Разбърквайте с шпатула.
 Намажете с масло и поръсете с брашно правоъгълна кексова форма.Присипете внимателно кексовото тесто и загладете.Ако ви се струва,че тестото е в в по голямо количество от колкото е необходим не слагайте цялото количество.При мен се получи така и от останалото тесто си изпекох малки кексчета.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.Оставете блата да се охлади.
Пригответе кафевият блат,като в купа смесите пресятото брашно,60гр.какао,щипка сол ,бакпулвера и ванилията.
В друга купа разбийте мекото масло с захарта.Прибавяйте едно по едно яйцата,като разбивате непрекъснато.В 100мл.прясно мляко разтворете 1ч.л.какао и 1ч.л.амонячна сода.
Към яйчената смес се добавя сухата смес и млякото,като се редуват.Завършва се със сухата смес.
Намаслете и набрашнете правоъгълна кексова форма.Присипете внимателно полученото кексово тесто и загладете.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути до леко зачервяване,като го проверите по познатият начин.Клечка за зъби набучена по средата на блата трябва да излезе суха.Оставете блата да се охлади.
Пригответе крема,като разбиете меко масло с захарта.Постепенно добавяйте на порции кондензираното мляко.Добавете и сока от портокал и лешникова паста.Смесете с шпатула масленият крем със сметаната.Нарежете на малки парченца смокини и ги добавете към крема.Оставете крема да се стегне.Ако крема ви се получи по рядък добавете 1ч.л.желатин разтворен в 1с.л вода.Може да си направите двойно количество крем ако искате сладкиша да е с повече крем.
Нарежете правоъгълните блатове хоризонтално и вертикално.В правоъгълна кексова форма постелете лист алуминиево фолио.То ще ви помогне за стягането на платките с крема и ще в улесни при изваждането на сладкиша.
Вземете една бяла и една кафява лента от блатовете и ги подредете една до друга на дъното на формата.Сипете част от крема и загладете.На вторият ред сложете други две ленти блат само,че върху бялата сложете кафява отново намажете с част от крема.При мен ми останаха 2ленти от блатовете.Ако бях ги сложила сладкишът щеше да стане прекалено висок и несъразмерен.
Стегнете леко сладкиша с фолиото и го приберете в хладилник за няколко часа а най- добре за ден. Извадете го внимателно от формата,махнете фолиото,оформете сладкиша и го поръсете обилно с какао.




4 коментара:

  1. Много красив и ще е много вкусен.Таничка още утре ще си го приготвя,много добра идея.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ванюшка пак ме зарадва с хубав коментар.Сладкиша е много вкусен.Смокинята му придава невероярен вкус.Ако му сложиш и повече крем ще е още по вкусен.Поздрави,Таня!

      Изтриване
  2. Танче, колко ми е познато това със сухиге сладкиши.:-))) И моите вкъщи искат все сиропирани и с кремче.:-))) Иначе трябвало задължително да има прясно мляко.:-))) Толкова красива е станала шахматната шарка! А смокинята със сигурност му придава невероятен аромат.:-))
    Поздравления!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мони за хубавият коментар.Сърдечни поздрави и хубава вечер и от мен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...