.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 9 юни 2012 г.

ТОРТА С ЯГОДИ,ШОКОЛАДОВ КРЕМ И КРЕМ ФИЛАДЕЛФИЯ

ПРОДУКТИ

За ореховият блата
4яйца
щипка сол
190гр.захар
2с.л.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
1с.л.оцет
90гр.смлени орехи
1ванилия

За блат с какао и нес кафе
3яйца
200гр.захар
1/2ч.ч.олио
4пълни супени лъжици
кисело мляко
1ч.л.сода
1 и 1/3ч.л.бакпулвер
 240гр.брашно
1ч.л.нес кафе
3с.л.какао
1ч.л.бренди
50мл.гореща вода

За крема
4яйца
200гр.захар
200гр.Филаделфия
кората на 1/2портокал
100мл.сладкарска сметана
150гр.шоколад
1ч.л.кантен/агар/или желатин
500мл.прясно мляко
2пакетчета куахада
500гр.ягоди


В купа разбийте белтъците на сняг с щипка сол.
Разбийте жълтъците с захарта до побеляване.Прибавете към разбитите жълтъци 1с.л.оцет с разтворена 1ч.л.сода бикарбонат.Прибавете част от брашното,ванилията и смлените орехи,като редувате брашно със смлени орехи до изчерпване на количеството.Започвате редуването с брашно и завършвате с брашно,като разбърквате с шпатула.Към сместа добавете на порции разбитите на сняг белтъци,като разбърквате внимателно,за да остане пухкава сместа.
Намажете с масло и набрашнете обла форма с отделящо се дъно.Поставете на дъното готварска хартия за печене,за да си улесните изваждането на блата след изпичане.
Прехвърлете сместа за блата в формата,загладете и изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути или с проверка по познатия начин,с клечка за зъби.
Пригответе вторият блат,като в купа разбиете белтъците на 3 яйца с щипка сол.
В купа разбийте жълтъците с захарта и постепенно добавите олиото на тънка струйка.Прибавете и киселото мляко в което сте разтворили содата и бакпувера.Пресейте брашното и го добавете заедно с ванилия,към сместа на 2, 3 пъти.Разтворете 1ч.л.нес кафе и 3с.л.какао в 50мл.гореща вода.Добавете и 1ч.л.бренди.Сипвайте по малко от течната смес с кафе към яйчената смес,като разбърквате до хомогенна маса.С шпатула добавете на порции разбития белтък и разбърквайте внимателно за да остане пухкава сместа.

Намажете с масло и набрашнете форма с махащо дъно.На дъното на формата постелете готварска хартия за печене.Присипете внимателно сместа и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 30/35 минути.Оставете блата да се охлади и го разрежете на две хоризонтално.
В купа разбийте белтъците с щипка лимонена киселина и щипка сол.В друга купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Ако ви притесняват яйцата,може да ги разбиете на водна баня,като съда в който разбивате не трябва да докосва дъното на съда с водата.
Разбийте сиренето Филаделфия и към него добавете настъргана портокалова кора.
С шпатула добавете на порции разбитите на сняг белтъци.Разделете сместа на две.
Загрейте на котлона 100мл.течна сладкарска сметана.Начупете на парченца 150гр.черен шоколад и към него прибавете горещата сметана.Разбъркайте докато шоколада се разтвори и стане гладък и лъскав.Към шоколада прибавете 1ч.л.кантен/агар/ разтворен в 20мл.вода.Добавете шоколада към едната половина на сместа с Филаделфията и яйцата.Разбъркайте добре и оставете крема да се охлади.
Пригответе вторият крем,като в касеролка кипнете 500мл.прясно мляко.След кат млякото заври прибавете 24грама cuajada/млечен сладък крем от извара/ Разбъркайте добре за да не стане на бучки.Охладете крема и го добавете на малки порции към втората половина на крема с Филаделфията.Оставете го за кратко да се стегне.
В подходяща тортена форма с махащо дъно сглобете тортата,като поставите едната част на блата с какао и нес кафе.Напоете блата с захарен сироп /1част вода+2части вода+1/2кафена лъжичка розова вода/От страни наредете една до друга ягоди.Запълнете с белият крем.Поставете ореховият блат и леко го притиснете.Сипете кафевият крем,загладете и върху него сложете оставащият блат и леко го напоете с захарен сироп.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа.
Кипнете 500мл.прясно мляко и прибавете 24гр.куахада,като разбърквате енергично.Оставете леко да се охлади и с крема полейте тортата.Оставете да се охлади и стегне за няколко минути.
Кипнете на котлона ягодово сладко около 200грама.Прибавете 1ч.л.разтворен кантен или желатин към сладкото.Оставете за минутки леко да се охлади и с него полейте тортата.Поръсете със филирани бадеми и пресни плодове.Приберете тортата в хладилник да се охлади и стегне.Желателно е да се разреже на следващият ден след като е приготвена.

7 коментара:

  1. Много красива и вкусна торта.Как бих си хапнала 1,2парчета :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна торта! Харесва ми, защото съчетава в себе си няколко вкуса, а е и толкова сочна..... Апетитни снимки!:-))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мони!Утре ще им спретна на моите сладури твоето вкусно и бързо сладкишче с кайсии.Поздрави и лека вечер!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Куахадата е млечен десерт,направен от извара.Консумира се,самостоятелно,като десерт или като добавка за сгъстяване на кремообразни десерти.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...