ПРОДУКТИ
За тестото
340/350гр.брашно
1и1/2ч.л.захар
200мл.прясно мляко
15гр.мая
1яйце
орехи
2с.л.меко масло
За плънката
2/3бр.ябълки
1/3ч.ч.кафява захар
2с.л.масло
1/4ч.ч.вода
канела
сока на 1/2лимон
кората на 1/4лимон
За глазура
1/2ч.ч.пудра захар
прясно мляко
Разтворете маята в 200мл.хладко прясно мляко.
В купа пресейте 340гр. брашното,направете кладенче и в него сипете захарта,солта,яйцето и маслото.
Прибавете и разтворената в млякото мая.
Замесете меко и гладко тесто,като прибавяте постепенно допълнително количество брашно,ако е необходимо.
Намажете тестото с разтопено масло,поставете го в купа и я завийте с чиста кърпа.Приберете на топло тестото за около час,час и тридесет минути.
Плънка
Направете си плънката,като измиете ,обелите и нарежете 3ябълки на малки парченца.
В тефлонов тиган сложете
1/3ч.ч.кафява захар и 2с.л.масло.Загрейте докато маслото се разтопи.Добавете ябълките нарязани на парченца и водата,като разбърквайте периодично,
добавете канела на вкус, сока на половин лимон и лимонова кора.Към плънката по желание прибавете шепа орехи смлени на едро.Плънката е готова след като изври водата и плънката се сгъсти.Оставете плънката да се охлади.
Разточете тестото без да го премесвате на правоъгълна кора. Разпределете плънката по кората.Навийте на руло,отрежете краищата на рулото за да станат равни парченца.Нарежете рулото на 7/8бр.малки рула с големина около4см.
Подредете нарязаните рулца с разреза надолу в малка тавичка или форма с отделящо се дъно постлана с хартия за печене.Броя на рулцата може да са 7 или 8бр.Подредете ги така,че да остане дупка по средата.
Оставете венеца да почине за около 30/40минути.Намажете го с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и го изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.
Оставете го да се охлади и го поръсете с пудра захар или го полейте с глазура.
Поставете метална малка купичка на котлон.В купичката сложете около 1/2ч.ч.пудра захар прибавяйте капка по капка прясно мляко до получаване на кашичка със силно матиран бял цвят.Ако стане прекалено прозрачна захарната глазура прибавете пудра захар,като разбърквате постоянно.С получената още топла глазура декорирайте венеца.
Да ви е сладко! Рецептата е адаптирана от Cake Dushess
За тестото
340/350гр.брашно
1и1/2ч.л.захар
200мл.прясно мляко
15гр.мая
1яйце
орехи
2с.л.меко масло
За плънката
2/3бр.ябълки
1/3ч.ч.кафява захар
2с.л.масло
1/4ч.ч.вода
канела
сока на 1/2лимон
кората на 1/4лимон
За глазура
1/2ч.ч.пудра захар
прясно мляко
Разтворете маята в 200мл.хладко прясно мляко.
В купа пресейте 340гр. брашното,направете кладенче и в него сипете захарта,солта,яйцето и маслото.
Прибавете и разтворената в млякото мая.
Замесете меко и гладко тесто,като прибавяте постепенно допълнително количество брашно,ако е необходимо.
Намажете тестото с разтопено масло,поставете го в купа и я завийте с чиста кърпа.Приберете на топло тестото за около час,час и тридесет минути.
Плънка
Направете си плънката,като измиете ,обелите и нарежете 3ябълки на малки парченца.
В тефлонов тиган сложете
1/3ч.ч.кафява захар и 2с.л.масло.Загрейте докато маслото се разтопи.Добавете ябълките нарязани на парченца и водата,като разбърквайте периодично,
добавете канела на вкус, сока на половин лимон и лимонова кора.Към плънката по желание прибавете шепа орехи смлени на едро.Плънката е готова след като изври водата и плънката се сгъсти.Оставете плънката да се охлади.
Разточете тестото без да го премесвате на правоъгълна кора. Разпределете плънката по кората.Навийте на руло,отрежете краищата на рулото за да станат равни парченца.Нарежете рулото на 7/8бр.малки рула с големина около4см.
Подредете нарязаните рулца с разреза надолу в малка тавичка или форма с отделящо се дъно постлана с хартия за печене.Броя на рулцата може да са 7 или 8бр.Подредете ги така,че да остане дупка по средата.
Оставете венеца да почине за около 30/40минути.Намажете го с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и го изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.
Оставете го да се охлади и го поръсете с пудра захар или го полейте с глазура.
Поставете метална малка купичка на котлон.В купичката сложете около 1/2ч.ч.пудра захар прибавяйте капка по капка прясно мляко до получаване на кашичка със силно матиран бял цвят.Ако стане прекалено прозрачна захарната глазура прибавете пудра захар,като разбърквате постоянно.С получената още топла глазура декорирайте венеца.
Да ви е сладко! Рецептата е адаптирана от Cake Dushess