.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 18 септември 2013 г.

Ябълков тарт с Филаделфия и бадеми

ПРОДУКТИ
За тестото
150гр.брашно
60гр.пудра захар
щипка сол
120гр.меко масло/но не прекалено/
За плънката
200гр.сирене Филаделфия
40гр.захар
1яйце
1ч.л.мед
За ябълките
2бр.големи сладки ябълки

40гр.захар
канела
шепа филирани бадеми

За направата на тартата,ще ви необходима форма за печене с отделящо се дъно.Продуктите са за форма с диаметър 20см.Ако желаете да приготвите сладкиша в по-голяма форма,си удвоете продуктите на кората и прибавете към плънката още 1,2ябълки.
Измийте и обелете ябълките.Отстранете семенната част на ябълките и ги нарежете на филийки около 5мм.Поставете ги в купа,поръсете ги със захар на кристали и канела.Разбъркайте за да полепне хубаво захарта.Рецептата е адаптирана от Stephanie Jaworski -Joy Baking и в оригинал тартата се приготвя с ябълки сорт Грени Смит.
У дома най много се консумира този вид ябълки,много приятни на вкус,много сочни и киселки,но приготвянето на сладкиши с по-кисел сорт ябълки не ми допада,а и на дегустаторите у дома също,затова замених ябълките със по-сладък сорт.Скоро приготвях подобен вид сладкиш с кисели ябълки и при печенето сока от ябълките попи в крема и се получава с прекалено кисел вкус,ябълките хем сладки от добавяне на захар хем кисели и определено не е по наш вкус.

В купа поставете брашното,прибавете пудрата захар,щипка сол и меко масло,но не прекалено.
Замесете меко тесто.Ако е нужно прибавете още малко брашно.
Прехвърлете тестото във формата за печене предварително намазана леко с масло и оформете с ръце и с помощта на лъжица кората, направите борд по стените на формата.
Приберете кората в хладилник,докато си приготвите крема.
В купа разбийте с вилица Филаделфията/или някакъв вид крем сирене/.Добавете яйцето,захарта и чаена лъжичка мед.
Разпределете крема върху кората и го загладете,като не слагате цялото количество крем за да не стане прекалено,оставете около 2с.л.крем.Върху крема прибавете ябълките,като се стараете да не са равномерно подредени.
Поръсете ябълките обилно



с шепа сурови филирани бадеми.
Поставете формата с приготвената тарта в подходяща тавичка или поставете парче хартия за печене.Това се прави за да не капне масло и сок от ябълките във фурната ви.
Печете сладкиша в нагряна фурна първоначално на 230градуса за 10минути ,намалете градусите на 200 и печете за около 25/30минути.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади и внимателно отстранете ринга на формата.
Сервирайте сладкиша охладен на стаена температура,поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко!

Други рецепти с ябълки
Тарта с лимонов крем,ябълки,орехи и меренге
Сладкиш с ябълки,орехи и сушени сини сливи
Охлювчета с ванилов крем и ябълки
Венец с ябълков пълнеж

понеделник, 16 септември 2013 г.

Мармалад от праскови и круши

Страхотен мармалад,много вкусен,с много нежна консистенция,леко киселичък,прекрасен е за приготвяне на сладкиши,като допълнение към пържени филийки,понички,палачинки и др.тестени вкусотии.
ПРОДУКТИ
1,5кг.праскови и круши
300гр.захар
300мл.вода
1чаена лъжица с калпаче Пектин


Прасковите като количество да са повече от крушите/примерно съотношение килограм праскови и половин килограм круши/
Приготвям този мармалад  за втори път ,като първият път го направих, за   да оползотворя налично количество праскови,които бяха прекалено хлебни и безвкусни от късен сорт праскови с наситено оранжево-жълт цвят. Е от тези праскови и няколко круши се получи страхотен мармалад.

Измийте и обелете и почистете от костилките и семенната част плодовете.
Нарежете ги на кубчета.Поставете нарязаните плодове в тенджера и ги полейте с 300мл.вода.Похлупете тенджерата и варете плодовете за около 20минути,като ги проверявате от време на време да не загорят.
Оставете плодовете леко за се охладят и ги пасирайте.
За да се получи мармалада с по-нежна консистенция по желание си го прецедете през цедка.
Върнете плодовото пюре в тенджерата,прибавете пектина,като го поръсвате върху пюрето,разбърквайте за да не се получат бучици от пектина.
Прибавете захарта 250/300гр..Разбъркайте плодовото пюре и опитайте,така може да прецените сладостта.Количеството захар зависи  от сладостта на плодовете.
Върнете тенджерата на котлона и варете за около 10минути,като разбърквате с дървена лъжица.
Щом мармалада започне да пръска силно,намалете котлона и варете,като разбърквате непрекъснато за още около 10минути.Ако ви се струва,че котлона ви е силен изключвайте го от време на време.
Мармалада е готов,щом се получи гъста консистенция – като се разбърква с лъжицата да прави черта по дъното на съда в който се вари,или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка.Готовият мармалад сипете в предварително измити бурканчета, които затваряте веднага и обръщате с капачките надолу, така не е необходимо да стерилизирате бурканчетата.

Пълнена паста Лумакони (охлювчета) с доматен сос и кюфтенца

 Да си призная първоначално нямах намерение да публикувам рецептата за тази паста,знам ли може би я снимах набързо и не ми хареса как изглеждаше на снимките.На вкус ми хареса много,но децата нищо не казаха а по принцип като им е вкусно освен тракането на прибори се чува и най-харесваният от мен звук на масата Мммммм...и така си записах набързо продуктите за да не ги забравя или да пропусна нещо,и като не мънкаха децата си помислих,че най-вероятно не им се е харесало ястието,но днес си поискаха същото ястие и с прилежащи комлименти за пастата разбира се.Имаше и препоръка,ако можело да сложа повече сосче.Е грозни не грозни снимки..пиша рецептата,все пак блога си е моят рецептурник.
ПРОДУКТИ
200/250гр.паста Лумакони/охлюви/
За плънката
500гр.кайма смес
1морков
50гр.пресни Печурки
1малка глава лук
2ск.чесън
2лентички бекон
пресен босилек или сух
прясно смлян черен пипер
50/60гр.кашкавал
За соса
1,2с.л.зехтин
1малка глава лук
1,2ск.чесън
200/250мл.доматено пюре
босилек
40гр.моцарела
Отделете си около 100/150гр.от каймата за направата на кюфтенца.
   Сварете мидичките в подсолена вода по описание на опаковката.Махнете пастата 2,3минути преди да се се сварила,защото ще се запича и във фурна и има опасност да се превари.
Изсипете водата в която сте варили пастата.
   Пригответе си плънката,като в нагрят тиган или тенджерка с 2,3с.л.зехтин или олио запържите лука за секунди.Прибавете каймата и запържете за 2,3минути .Прибавете моркова нарязан на ситно.Накълцайте чесана и го прибавете към плънката.Добавете и гъбите нарязани на ситно.

Нарежете бекона на малки парченца и го прибавете към плънката.
Посолете и поръсете с прясно смлян черен пипер и босилек на вкус.
Оставете плънката леко да се охлади и прибавете около 50гр.настърган кашкавал.Разбъркайте плънката за да се размеси с кашкавала.
Намажете правоъгълна тавичка с масло или зехтин.
Напълнете всяко охлювче с плънка и ги подредете плътно едно до друго в тавичката.
     Пригответе си соса,като в нагрят тиган с 1,2 с.л.зехтин запържите за кратко 1малка глава лук.Нарежете 1,2ск.чесън на ситно и го прибавете към лука.
Към соса добавете 200/250мл.доматено пюре.По ваша преценка ако е нужно добавете малко вода,за да може соса да покъкри за 2,3минути.
Посолете със сол и черен пипер и поръсете с босилек на вкус.
С приготвения сос полейте пастата.

   Каймата която отделихте я омесете,подправете я със сол,черен пипер,щипка кимион и чубрица.
Оформете мини кюфтенца,като за супа топчета,оваляйте ги в брашно и ги изпържете.
Прибавете кюфтенцата към пастата.
Върху пастата настържете около 50гр.моцарела.
Запечете пастата на 200градуса за около 20минути.
Сервирайте пастата топла,като по желание поръсете с пармезан.
Да ви е сладко!

петък, 13 септември 2013 г.

Кексчета с кори за баница,праскови и ядки и мини банички с моцарела и шунка

Вероятно ви се е случвало при приготвянето на баници или баклави да ви останат 3,4 листа кори за баница и да се чудите как да ги оползотворите.В днешният пост ви предлагам две идеи в сладък и солен вариант.Семпли но много вкусни кексчета с кори за баница,кексово тесто и плънка от праскови,орехи или бадеми и канела,които със сигурност ще допаднат на любителите на щрудели и сладки баници,и мини банички във формички за мъфини с плънка от шунка,печена пиперка,моцарела и босилек.
ПРОДУКТИ
За кексчета 6бр.
3,4бр.кори за баница
50гр.разтопено масло
1бр.праскова
50гр.ядки/орехи или бадеми/
щипка канела/или ванилия/
2с.л.галета
2с.л.захар
  За кексовото тесто
1яйце
3с.л.захар
3с.л.разтопено масло
3с.л.прясно мляко
1ванилия
4с.л.брашно с малко калпаче
1ч.л.бакпулвер
1смокиня за декорация
пудра захар за поръсване

Измийте и обелете прасковата,нарежете я на малки парченца.
В купа смесете нарязаната праскова,счуканите на едро ядки,захарта,канелата и галетата.
Намажете с разтопено масло една кора и върху нея сложете втора.
Отново намажете кората с масло и поставете трета кора.
Поръсете корите с плънка и навийте на руло.
Нарежете рулото на 6 еднакви по големина части и внимателно ги прехвърлете с разреза нагоре във формички за мафини.
Леко притиснете рулцата.
В купа разбийте яйцето и захарта.Добавете маслото,като продължавате да разбивате.Към сместа прибавете и прясното мляко.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.
Добавете брашното на 2,3пъти,към кексовото тесто.Разбъркайте до хомогенна маса.
С помощта на чаена лъжичка,загребвайте от кексовата смес и с нея полейте всяко кексче до изчерпване на количеството.
Върху всяко кексче сложете по парченце нарязана смокиня.
Изпечете кексчетата в нагряна фурна на 180градуса за около 20минути или до зачервяване.
След изпичане оставете кексчетата да се охладят,извадете ги от формичките и ги поръсете обилно с пудра захар.

   Мини банички с моцарела и шунка
ПРОДУКТИ за 4бр.

3,4бр.кори за баница
50гр.разтопено масло
1печена пиперка
20/30гр.шунка
50/80гр.моцарела
пресен босилек или щипка сух


Намажете корите една по една с разтопено масло,като ги подреждате една върху друга.
Подредете продукти за плънката,нарязани на лентички.Поръсете с босилек.
Навийте корите на руло.
С остър нож нарежете рулото на части/по 3 за всяка формичка/.
Внимателно прехвърлете нарязаните мини рулца в формички за мъфини по 3бр.на формичка.
Намажете баничките с масло и по желание с разбито яйце.
Изпечете баничките в нагряна фурна на 200градуса за около 14минути или до зачервяване.
Около 2минути преди да ги извадите от фурната ги поръсете с настъргана моцарела или кашкавал,върнете ги във фурната за да се разтопи кашкавала.
Извадете баничките от фурната, напръскайте ги леко с вода и ги завийте с чиста кърпа за около 2,3минути.
Оставете баничките да се охладят и внимателно ги извадете от формичките.
Да ви е сладко!

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Шоколадова торта с маскарпоне и портокалови корички

Преди два дена имах повод да почерпя, имах си рожденничка у дома.От седмици се позамислях каква торта да и спретна,въртяха ми се из главата първоначално много идеи,някакви въображаеми красиви торти, розова фонданова с цветя,бродерии,като за момиче,тортичка с еклери и много,много крем,детска торта с къщичка,пеперуди,гъбки и животинчета,никога не съм правила и имах голям мерак да направя такава детска приказка...ама къде ти то детето е 15 годишна млада дама,която си пожела шоколадова торта,но да не била обикновена а с много шоколад.А аз се постарах и да е малко кичозна като добавих и фонданови цветя,направени с помощта на фондан от  др.Йоткер и подръчни материали и инструменти.Ето я шоколадовата тортичка за моята щерка,която остана очарована от съчетанието на шоколад,портокалови корички и сочни медени блатове.
Продукти
За блата
4яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.с калпаче брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
2ванилии
   За крема
300гр.черен шоколад
или шоколад за глазури
350мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
250гр.маскарпоне
кората на 1/2портокал
3жълтъка
за напояване захарен или меден сироп
   За глазура
200гр.шоколад
200мл.течна сладкарска сметана
фонданови цветя за декорация

В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера,содата и ванилията.
Прибавете брашното на порции към яйчената смес.
Пресипете тестото за блата във форма с отделящо се дъно с диаметър около 24см,постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за 30минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го нарежете на 3 хоризонтални части.
Приготвяне на шоколадовият крем
1.Кипнете на котлон 200мл.течна сладкарска сметана.Отстранете от огъня сметаната и към нея прибавете 300гр.тъмен шоколад,оставете шоколада да се отпусне за около минута и разбъркайте  с лъжица до хомогенна маса.
Оставете шоколада да се охлади,като от време на време разбърквате за да не хване коричка.
2.Разбийте до побеляване жълтъците с 50гр.захар.Оставете разбитите жълтъци да се охладят.
3.В купа разбийте 150мл.течна сладкарска с останалите 50гр.захар.
4.В купа разбийте сиренето с миксер за да не остане на бучки при приготвянето на крема.
5.Към Маскарпонето прибавете настъргана кора на половин портокал.
6.Добавете на порции охладените жълтъци.
Към крема прибавете и разтопеният и охладен шоколад.
7.Разбърквайте с дървена лъжица а не с миксер за да остане пухкав крема.
8.Прибавете крема в хладилник за около 30/40минути за да се стегне.
9.Извадете крема от хладилника и към него добавете на порции 150гр. битата сметана .
Приберете шоколадовият крем в хладилник за да се охлажда.
Сглобяване.
В подходяща декоративна чиния поставете едната част от нарязаният блат.
Сиропирайте и прибавете част от шоколадовият крем.Разпределете крема равномерно с помощта на лъжица и поставете вторият блат.Отново сиропирайте и прибавете шоколадов крем.Имайте в предвид,че крем ще ви е необходим и за декорация.
Разпределете равномерно крема и поставете третата част от нарязаният блат.Отново сиропирайте.Стегнете тортата с ринг и я приберете в хладилник за да се стегне за около 2,3часа.
Извадете тортата от хладилника,отстранете ринга и с останалият крем намажете тортата от всички страни.
     За глазура и декорация
Предлагам два варианта за глазура.
   1 вариант мека шоколадова глазура
Кипнете на котлон 200мл.сладкарска сметана.Към топлата сметана прибавете 200гр.тъмен шоколад.Оставете няколко секунди шоколада да се отпусне и го разбъркайте до хомогенна маса.Оставете глазурата леко да се охлади и с нея полейте тортата.Загладете бързичко и оставете шоколада леко да се разтече по страните на тортата.
2вариант твърда глазура
Разтопете на водна баня 200гр.шоколад с 1,2с.л.олио.Разбъркайте шоколада до пълното му разтапяне,оставете леко да се охлади и с него полейте тортата,като оставите шоколада леко да се стече по стените на тортата.
Аз съм избрала да декорирам тортата с фонданови цветя но ще е много красива и ако я декорирате с шоколадови фигурки.

сряда, 4 септември 2013 г.

ШОКОЛАДОВИ ТАРТАЛЕТИ С ОРЕХОВА ПЛЪНКА И ШОКОЛАДОВИ СЛАДКИ С ЛОКУМ

ПРОДУКТИ
100гр.шоколад
100гр.меко масло
3с.л.пудра захар
50мл.соево мляко
220гр.брашно
1ч.л.бакпулвер

За пълнеж1
локум
За пълнеж2
50гр.шоколад
1белтък
4с.л.пудра захар
100гр.орехи
50гр.шоколад за декориране

В купа разбийте 100гр.меко масло.Разтопете на водна баня 100гр.шоколад,леко охладете и го прибавете към разбитото масло.Към сместа добавете и 50мл.соево мляко.
****Ще се затрудните със смесването на млякото с маслено-шоколадовата смес, но това да не ви притеснява.При добавянето на брашното сместа,ще се хомогенизира.Соево мляко може да намерите във всички големи търговски вериги или магазини за здравословни храни.
Смесете брашното и бакпулвера и ги прибавете към тестото на 2,3пъти.
Омесете меко и гладко тесто.
   **Оформяне на сладки с локум
От тестото късайте топчета с големина,колкото малък орех.Сплескайте в дланта си топчето на питка и по-средата поставете парченце локум.Затворете и оформете с длани отново на топче.

Подредете в тавичка оформените сладки с локум.
По желание набучете по средата на всяка сладка парченце шоколад.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 200гр.за около 13минути. Декорирайте сладките с разтопен шоколад.
**Оформяне на тарталети с орехова плънка и шоколад 12бр.
Тестото се приготвя по същият начин, описан по-горе.
Върху леко набрашнен плот разточете тестото на кора.С ринг изрежете кръгчета.Поставете всяко кръгче в силиконови форми за кексчета.Оформете с пръсти кошничките.
В купа разбийте 1белтък с 100/120гр.смлени орехи.
Във всяка тарталета поставете парченца шоколад и лъжичка от ореховата плънка.
Изпечете тарталетите в нагряна фурна на 200гр.за около 11/12минути.

Декорирайте сладките с разтопен шоколад.
Да ви е сладко!

неделя, 1 септември 2013 г.

ПАЙ С ШОКОЛАДОВО-БАНАНОВ КРЕМ И КАРАМЕЛИЗИРАНО МЛЯКО

Днес предлагам на вниманието ви отново един сладкиш,който с малко фантазия предоставя много възможности за импровизации с плодови пълнежи,шоколадови и кремове.Имах отворена консерва карамелизирано мляко/Дулсе де лече/ и два банана в хладилник ,които бяха започнали да почерняват и се замислих как да ги оползотворя.Е не сгреших с идеята за шоколад с банани и карамел. Сладкишът е много вкусен с хрупкава маслена платка и шоколадово-бананов крем и обилно полят с карамелизирано мляко.
ПРОДУКТИ
За тестото
2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1ч.ч.захар
2жълтъка
1ч.л.бакпулвер
1с.л.бренди/или друг алкохол/

За плънката
60гр.бисквити
300гр.шоколад
2бр.банани
1/около 300гр./малка консерва карамелизирано мляко
/Дулсе де лече/

Тестото е достатъчно за направата на платка с диаметър 24/27и за декорацията с тестени лентички но за да ви е по лесно може да си направите доза и половина тесто за да сте сигурни че ще ви стигне  за декорацията.
 Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера.
Направете кладенче и в него сипете захарта,жълтъците,мекото масло нарязано на кубчета и алкохола. Замесете меко и гладко тесто.Отделете 1/3от тестото.
Завийте тестата във стреч фолио и ги приберете в хладилник за около 15минути.
Постелете върху плот парче стреч фолио,леко го поръсете с брашно,поставете по голямата част от тестото и върху него още едно парче фолио.
Разточете тестото на обла кора по голяма от формата за печене.
Внимателно прехвърлете кората с помощта на точилка в тава намазана с масло.
Оформете платката с ръце и направете борд.
Приберете формата в хладилник докато си приготвите плънката.
Разтопете на водна баня 300гр.шоколад.Оставете го да се охлади и го смесете с 2 пасирани банана.
Натрошете 60гр.бисквитки и ги поръсете върху платката.
 ***Бисквитките ги поръсвам за да не стане тикляво дъното на сладкиша а да е хрупкаво и добре изпечено.
Върху бисквитките сипете до малко над-
средата на пая шоколадовият-бананов крем и го загладете.
Върху крема с помощта на чаена лъжичка разпределете тук там 250/300гр.карамелизирано мляко/Дулсе де лече/като на е необходимо да заглаждате при печенето ще се разпредели само.
 Останалото тесто го разточете и  изрежете лентички.Поставете лентичките върху пая.С малка формичка изрежете и украсете пая с цветя,сърца или др.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 200градуса за около 30минути като 5 минути преди изтичането на времето намалете фурната на 180градуса.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади напълно.Сервирайте пая нарязан на триъгълни парчета или квадратни нежно поръсен с пудра захар.Ако издържите да запазите сладкиша за следващият ден вкусът му ще е още по вкусен.
Да ви е сладко!

събота, 31 август 2013 г.

АГНЕШКО С КАРТОФИ,МАСЛИНИ И НАХУТ

ПРОДУКТИ
600/800гр.агнешко месо
2скилидки чесън
150мл.бяло вино
сол,черен пипер
1/2връзка магданоз
1ч.л.червен пипер

1глава лук
1зелена пиперка
20мл.олио/зехтин/
2с.л.доматено пюре
1кг.картофи
150гр.сварен нахут
1дафинов лист
10бр.черни маслини
сол,магданоз
Измийте, почистете и нарежете месото.Поставете месото в купа и към него прибавете накълцаният на ситно магданоз,нарязаният на ситно чесън,червен пипер,прясно смлян черен пипер и сол на вкус.Разбъркайте месото за да се смеси с подправките и прибавете около 150мл.бяло вино.
Оставете месото да се маринова за около 2,3часа.
Загрейте на котлон тиган и в него поставете месото леко отцедено от виното.Оставете месото в тигана колкото леко да побелее и да се запечата за около 2,3минути.
Извадете месото от тигана и го прехвърлете в глинен съд или тавичка.
В тиган с 2,3с.л.олио или зехтин задушете нарязаният на ситно лук и нарязаната на лентички чушка за около 2минути.
Прехвърлете зеленчуците към месото.Полейте ястието с зеленчуков бульон или вода,колкото да покрие месото до средата.Печете на фурма на 210градуса за около 30минути.
Към ястието прибавете 1дафинов лист,нахута,маслините и доматеното пюре.Разбъркайте ястието и ако е необходимо долейте още вода.Посолете и върнете ястието във фурмата за около 30минути.
Измийте,обелете и нарежете картофите.Прибавете ги към ястието,поръсете с магданоз и черен пипер на вкус и запечете във фурната до готовност.Сервирайте ястието топло със зелена салата.
Да ви е сладко!

четвъртък, 29 август 2013 г.

СЛАДКО ОТ СМОКИНИ И ДЕСЕРТ С ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ И СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

Обожавам сладко от смокини.До преди няколко години не се престрашавах да си направя,попадах на рецепти, които не ми допадаха. Смокините се накисват във вар и това ми звучеше някак си  много странно и страшно.А и да намеря вар е малко трудна, да не кажа невъзможна задача.Затова се доверих на Пенка Чолчева .Първите нещо които сложих в куфара си при идването ми в Испания и поради ограничения в багажа бяха една извехтяла готварска книга на Пенка Чолчева и една любима книга на Емили Бронте. Ако можех бих си взела цялата си библиотека е и няколко бурканчета сладко от смокини, приготвени от свекърва ми но уви на първо време нямаше как да взема всичко любимо.Та да не се отплесвам и да се върна към сладкото.Много сполучливо и вкусно сладко се получава и без да се накисват смокините във варена вода.С малки изменения от мен при приготвянето ви записвам рецептата и начина на приготвяне.
ПРОДУКТИ
30 бр.узрели смокини
1кг.захар
3ч.ч.вода
1ч.л.лимонена киселина
1 кухненска кърпа или кухненска попивателна хартия




 1.Измийте и отрежете дръжките на смокините.Още веднъж измийте плодовете, защото при отрязването на дръжките потича бяла течност като мляко,която лепне.
 2.Сложете плодовете в подходяща тенджерка полейте ги с вода,колкото да ги покрие.Изварете плода за около 5 минути.
 3.Изсипете водата,извадете смокините една по една върху кърпа или попивателна хартия за да се подсушат.
 4.В тенджера кипнете на котлон 1кг.захар и 3ч.ч.вода.Оставете захарният сироп леко да се сгъсти за около 15 минути и прибавете една по една смокините.
 5.Оставете сладкото да къкри до необходимата гъстота.От време на време отпенвайте сладкото.По време на варенето си проверявайте на 2,3пъти готовността на сладкото.С лъжичка капвайте по капка от сладкото върху чинийка.Първоначално капката ще се разлива но постепенно при сгъстяването ще спре.
Сладкото ви е готово ако капната капка от сладкото спре да се разлива.
 6.Няколко минути преди да отстраните сладкото от огъня около 2,3минути прибавете лимонтозу за да не се захароса сладкото.
Отстранете сладкото от огъня и го оставете за няколко часа да престои.
След охлаждане сиропа се отпуска и затова трябва отново да се върне на котлона и да се вари за около 10 минути  до леко сгъстяване.
Още топло го пресипете в  измити и подсушени бурканчета,затворете с капачки, като внимавате да не се изгорите.Обърнете бурканчетата с капачката надолу за да се запечатат от топлината на сладкото.Не е необходима допълнителна обработка за консервиране.
 Сладкото от смокини освен че си го хапваме директно от бурканчетата :)
намира приложение и като добавка към торти,сладкиши и десерти.
Споделям и една нова рецепта за десерт със смокини,бита сметана,бисквитки напоени с кафе и дулсе де лече/карамелено мляко/.
Продукти

400мл.течна сладкарска сметана
1малка консерва Дулсе де лече
1ч.ч.приготвено кафе/нес/
5,6бр.бисквити
4,5бр.смокини от сладко
какао за поръсване

Разбийте сметаната и заделете на страна.
В купа разбийте карамеленото мляко и към него прибавете сметаната,като си заделите за декорация.
В 4купички разпределете крема.
Потопете няколко бисквитки в разтворено нес кафе и ги разпределете върху крема.
Нарежете смокините и ги прибавете към бисквитките.Приберете кремовете в хладилник за да се охладят и стегнат.
Преди да поднесете декорирайте с остатъка от битата сметана и поръсите с какао.
Сервирайте десертите охладени.
Дулсе де лече може да си направите и в домашни условия.Желателно е да си направите няколко консерви защото се вари над 2часа и не си заслужава да се прави с една консерва.
Начинът на направа е следният.
В подходяща тенджера поставете консервите подсладено кондензирано мляко,цели консерви без да се отварят.Покрийте изцяло с вода консервите и варете на котлона за около 2,3часа.При варенето водата се изпарява затова е необходимо да доливате на няколко пъти с  вода за да са покрити консервите.След изтичане на времето оставете кутиите да се охладят и са готови за употреба.
Да ви е сладко!

понеделник, 26 август 2013 г.

ШАРЛОТА АСОРТИ

ПРОДУКТИ
20бр.бишкоти
200мл.сироп за напояване

200мл.течна сладкарска сметана
2жълтъка
100гр.захар
5с.л.кондензирано подсладено мляко
200гр.цедено кисело мляко
3лентички желатин
1банан
1праскова
За декорация
различни плодове
праскови,круши,банан и др.

Идеята за тази вкусна тортичкa
е адаптирана от  Аrca de recuerdos
В купа разбийте сметаната и я приберете в хладилник.Разбийте на водна баня жълтъците със захарта до побеляване и ги оставете да се охладят.
Към жълтъците прибавете на порции 5с.л.кондензирано мляко.Разбийте с вилица киселото мляко за да няма бучки при смесването.
Към крема прибавете киселото мляко.
Пасирайте 1банан и го прибавете към крема.Нарежете на малки парченца 1праскова и я прибавете към крема.
Накиснете в студена вода 3 лентички желатин за около 5минути.Прехвърлете накиснатият желатин в топъл сок/2с.л./
Оставете желатиновата смес да се охлади и я приберете във фризер за кратко,колкото да се желира съвсем леко.
Смесете желатина с крема,разбъркайте добре и приберете крема в хладилник за да се стегне леко за няколко часа.Към крема прибавете на порции битата сметана.
Нарежете бишкотите на две половинки.
Потапяйте леко бишкотите в сок от компот или захарен сироп.
Наредете бишкотите,като леко се застъпват по борда  на форма с отделящо се дъно и диаметър около 24см.Стените на формата е добре да са облицовани със  стреч фолио.Запълнете и дъното на формата с бишкоти.
Пресипете крема във формата и внимателно загладете.
Приберете шарлотата в хладилник за да се стегне.Декорирайте тортата с нарязани плодове с каквито разполагате.
Ако не я хапвате веднага е желателно да се глазират плодовете за да не почернеят.Розовото кремче за декорация е на dr.Oetker Delicia fresa
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...