.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 27 декември 2014 г.

Баница с царевично брашно

ПРОДУКТИ
250гр.кори за баница
3яйца
70гр.царевично брашно
1/2ч.л.сол
250гр.кисело мляко
200гр./250гр.сирене
100мл.олио
200мл.газирана вода
черен сусам за поръсване


1.Направете плънката за баницата,като в купа разбиете 3 яйца,добавете едно по едно,като продължавате да разбивате -царевичното брашно,солта и киселото мляко.Натрошете сиренето и го прибавете към плънката.
2.Намажете с мазнина обла тава и я поръсете с царевично брашно.В тавата постелете първата кора и я намажете с олио.Върху намазаната с олио кора поставете втора кора и разпределете част от плънката.По същият начин подредете останалите кори и плънката до изчерпване на количествата.
3.Приготвената баница намажете с олио,нарежете я на триъгълни или квадратни парчета и я поръсете с черен сусам.Полейте баницата с 200мл.газирана вода.
4.Изпечете баницата в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване за около 35минути.
5.След изпичането на баницата я извадете от фурната и я покрийте с чиста кърпа.Оставете баницата леко да се охлади,нарежете я на парчета и сервирайте с каничка Айран.

вторник, 23 декември 2014 г.

Шоколадово- маслени бисквитки


ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
60гр.мас
2с.л. с калпаче неподсладено какао
100мл.прясно мляко
140гр.пудра захар
1ванилия
кората на 1/4лимон
250гр.брашно
1бакпулвер

100гр.шоколад за глазура


1.Разтопете на водна баня 50гр.масло,60гр.свинска маса и 2супени лъжици с калпаче неподсладено какао.Сипете сместа в купа.
2.Към сместа прибавете останалите 50гр.меко масло,пудрата захар и прясното мляко.Разбъркайте до хомогенна маса.Дори и да останат малки бучки масло,не е проблем,при добавянето на брашното,ще се смесят с останалите продукти.
3.Прибавете 1ванилия и кората на 1/4линон.
4.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го добавете на 2,3 пъти към тестото.
5.Замесете меко тесто,покрийте го със стреч фолио или чиста кърпа и го приберете в хладилник за да се охлади за около 20минути.
 Оформяне
От тестото късайте с ръце части с големина на малък орех,оформете с длани топчета и ги подредете върху тава с постлана хартия за печене.По-средата на всяко топче забучете бадем.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 200градуса за около 12минути.
Подредете сладките върху метална скара.Разтопете на водна баня 100гр.шоколад с 1/2ч.л.олио.
Глазирайте сладките със шоколад,оставете ги върху металната скара за да се оттече шоколада.Подредете сладките в подходяща чиния за сервиране.

понеделник, 22 декември 2014 г.

Веган бонбони "Черно и бяло"

Повечето ми рецепти за десерти в блога не са съобразени с нуждите на вегетарианците или за хора с диетичен режим на хранене,но това не важи за тези изкусителни сурови бонбони без захар и без продукти от животински произход.По здравословни причини ми се наложи да променя драстично начина си на хранене,като заменя всичките си любими продукти, като кашкавали,сирена,захар,бяло брашно,масло,сметана и месо с алтернативни храни.Общо взето първоначално храненето ми се състоеше от зеленчуци,плодове,сурови ядки, боб,леща и подобни,но ми се наложи бързичко да се ориентирам и да опитам храни непознати и екзотични за мен, с които да набавям на организма си необходимите витамини,минерали,аминокиселини,протеини,калции,желязо и др.Най-много ми липсват сладкишите,тортите с много млечен шоколад и сметана и баничка с много сирене и яйца,но пък хубавото е,че доста се вталих и съм изпълнена с енергия за ужас на близки и приятели.:) :) :)

ПРОДУКТИ за 20бр.
80гр.сурови белени бадеми
100гр.фурми без костилки
3с.л.неподсладено обезмаслено какао
2с.л.разтопено Кокосово масло
2с.л.мед/може да се замени с сироп от Агаве/
2 с.л.сварен Амарант
20гр.пуканки от Просо
30гр.бял сусам за овалване
20гр.черен сусам за овалване

1.В кухненски чопър поставете суровите белени бадеми и ги смелете.
2.Към смлените бадеми прибавете 100гр.почистени от костилките фурми и 3с.л.какао и разбийте до хомогенна маса.
3.Разтопете на водна баня 3,4 ч.л. кокосово масло и го добавете към  останалите продукти в контейнера на чопъра.
4.Подсладете бонбоните с 2 пълни суп.лъжици мед.
5.Прибавете 2с.л.сварен Амарант и разбъркайте до хомогенна маса.
6.Към сместа добавете 20гр.пуканки от Просо/или пуканки от Киноа или Амарант/ и разбъркайте с лъжица за да се разпределят равномерно пуканките.
7.Приберете сместа в хладилник за около 20минути.
8.От охладената смес с ръце оформете топчета с големина на малък орех и ги оваляйте едно по едно в бял и черен сусам.
Ако сусама не полепва по топчетата,леко си навлажнете ръцете с вода при оформянето на топчетата.
  ***Всички продукти описани в рецептата,могат да се закупят от всички био и диетични магазини и магазини за подправки.

неделя, 21 декември 2014 г.

Коледни меденки

ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
60гр.кафява захар
110гр.мед /5с.л. с калпаче/
2яйца
350гр.брашно за тестото +
брашно за замесване и разточване
1ч.л.бакпулвер
1ванилия
1ч.л.канела
1/2ч.л.джинджифил на прах
За глазура и за пълнеж
200/250 гр.шоколад 
1ч.л.олио
мармалад от сини сливи или шипки

1.В купичка сложете кафявата захар,половината масло и меда и загрейте на водна баня,докато се разтопят захарта и маслото.Отстранете сместа от котлона и охладете на стаена температура.
2.В купа пресипете маслено-медената смес,прибавете останалото масло и разбийте.
3.Към сместа прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.
4.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера ванилията,канелата и джинджифила.Прибавете на 2,3 пъти брашното към сместа за меденките.Получава се лепнещо тесто. Пресипете тестото върху набрашнен,кухненски плот и замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Количеството допълнително брашно при замесването е около 100/200гр.
5.Приберете тестото в хладилник за около 20минути.

        От приготвеното тесто, може да си направите два вида меденки.

***Единият вид е меденки изрязани с резец/формичка елха/,слепени две по две с мармалад от сини сливи или шипки и шоколадова глазура.От тестото се получават,около 25/28бр. меденки.
Пригответе ги,като върху набрашнен плот разточите тестото на кора с дебелина около 5мм.
Потапяйте резеца/формичката/в брашно и изрежете елхички.Подредете изрязаните меденки в тава,постлана с хартия за печене.Изпечете меденките в нагряна фурна на 190градуса за около 5,6минути или до леко зачервяване.
Охладете меденките на стаена температура и ги слепете две по две.
Разтопете на водна баня шоколад за сладкиши с 1ч.л.олио.
Поставете меденките върху метална скара,за да се оттича излишният шоколад и ги полейте с глазурата.С леки потупвания на скарата и с нож,отстранете шоколада,за да не се получи прекалено дебел слой шоколад.Поставете глазираните меденки,върху хартия за печене.След като се стегне шоколада,с помощта на лъжичка от останалият шоколад,направете  линийки и поръсете със захарни цветни перли.
Съхранявайте меденките в кутия на стаена температура.

 ***Оформяна на меденки 2
Извадете от хладилника охладеното тесто и с ръце късайте и оформете топчета с големина на орех.Ако ви лепне тестото потопете ръцете си в брашно.
Подредете топчетата в тава,постлана с хартия за печене на разстояние едно от друго.Сплескайте леко топчетата с ръце.
Изпечете меденките в нагрята фурна на 180градуса за около9/10минути или до леко зачервяване.Охладете меденките на стаена температура и ги слепете две по две.Подведете меденките върху метална скара и ги полейте с разтопен шоколад.
Съхранявайте меденките в кутия на стаена температура.
***Меденките са най-вкусни,ако ги приготвите 3,4 дена преди Коледа.

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Пай с тиква

Днешното ми сладичко предложение със сигурност,ще допадне на любителите на тиквата.Прекрасен сладкиш с маслена,хрупкава платка,сладко от сини сливи,тиква,ситно натрошени орехови ядки и меренге.


ПРОДУКТИ
За платката
150гр.меко масло
210гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
щипка сол
120гр.захар
1ч.л.бренди
2жълтъка
За плънката
4с.л.сладко от сливи
500гр.тиква
2,3с.л.захар
канела на вкус
100гр.орехи
2белтъка
80гр.захар

1.Направете платката,като пресеете брашното в купа.Размесете брашното с щипчица сол и чаена лъжичка бакпулвер.
2.Направете кладенче и в него сипете мекото масло,захарта,жълтъците и лъжичка бренди.Замесете меко тесто,завийте го в стреч фолио и го приберете за около 5.10минути в хладилник.
3.Настържете обелената и почистена тиква на едро ренде или я нарежете с помощта на блендер. Към тиквата прибавете 2,3с.л.захар и канела.
4.Поставете тестото,между две парчета стреч фолио и го разточете на обла кора.Прехвърлете внимателно кората в обла форма за печене с отделящо се дъно и с диаметър около 24см.С ръце оформете платката  и направете борд по стените на формата.
5.Намажете блата с 4с.л.сладко от сини сливи.Поръсете с половината количество смлени орехови ядки.Върху орехите разпределете равномерно настърганата тиква.Поръсете с останалото количество смлени орехови ядки.Загладете плънката с помощта на лъжица.
6.Покрийте пая с парче алуминиево фолио и с помощта на нож,клечка за зъби или шиш,набучете на 4,5 места фолиото,за да излиза парата.
7.Изпечете пая в нагряна фурна на 210градуса за 35минути.След изтичане на определеното време,извадете пая от фурната и отстранете фолиото.
8.Разбийте с миксер 2белтъка с 80гр.захар до твърди върхове.Покрийте пая с разбитите белтъци и запечете сладкиша за около 5,10минути или до леко зачервяване на разбитите белтъци.
9.След изпичане,оставете сладкиша напълно да се охлади и отстранете формата за печене.
10.Сладкишът може да се сервира веднага след охлаждане,но ако го сервирате след като престои няколко часа е още по-вкусен.
Да ви е сладко!

сряда, 29 октомври 2014 г.

Шоколадов сладкиш с малини

Ароматен и крехък блат с печени бадеми,пухкави белтъци и черен шоколад,нежен крем със сметана,шоколад и яйчен крем и за повече разкош малини.
ПРОДУКТИ
За блата
3 белтъка/яйца с размер L/
120гр.захар
щипка лимонена киселина
80 гр.черен шоколад/74%какао/
40гр.масло
60гр.печени смлени бадеми
40гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1/3ч.л.сода бикарбонат

За крема
3жълтъка
100гр.захар
2равни суп.лъжици брашно
300мл.прясно мляко
30гр.черен шоколад
5гр.желатин
200мл.течна сладкарска сметана
60гр.захар
100/150гр.замразени малини

1.Пригответе блата,като в купа,разбиете с миксер 3белтъка/на стаена температура/ с 120гр. захар.Щом белтъците се сгъстят,прибавете щипка лимонена киселина/лимонтозу/ и разбийте белтъците до твърд сняг.
2Разтопете на водна баня 80гр.черен шоколад с 40гр.масло.Разбърквайте,докато се разтопят продуктите до гладък шоколадов крем.
3.Пресейте брашното и го размесете с 1 чаена лъжичка бакпулвер,1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат и смлените бадеми.
4.Към белтъците прибавете охладения шоколад,като разбърквате с дървена лъжица или шпатула.
5.Към сместа прибавете сухата смес-брашното с бадемите и разбъркайте леко с помощта на лъжица до хомогенна маса.
6.Намажете с масло обла форма с диаметър 24см.с отделящо се дъно.Постелете хартия за печене по дъното и по стените на формата.
7.Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
8.Изпечете платката в нагряна фурна на 170градуса за около 18/20минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади и отстранете хартията за печене.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.В купичка разбийте 3 жълтъка с 100гр.захар.За да ви е по-лесно разбиването на жълтъците,сипете около 1,2с.л.прясно мляко.Добавете 2с.л.брашно/или нишесте/ ,разбийте до гладка кашичка и прибавете 300мл.прясно мляко.
2.Загрейте сместа на слаб огън,като разбърквате до леко сгъстяване.За да не загори крема,щом започне да се сгъстява,дръпнете тенджерката на ръба на котлона,като продължавате да разбивате до сгъстяване.
3.Отстранете крема от котлона и към него прибавете 30гр.черен шоколад.По ваш избор може да увеличите количеството шоколад.Към крема прибавете предварително накиснат в студена вода желатин.
4.Разбийте с миксер 200мл.течна,добре охладена, сладкарска сметана с 60гр.захар.
5.Към битата сметана прибавете охладеният шоколадов крем и разбъркайте с лъжица.Приберете крема за кратко в хладилник за да се стегне леко и да се охлади.
6.Поставете блата в подходяща чиния,стегнете го с метален ринг.Разпределете равномерно крема върху блата и го поръсете със замразени малини/или пресни/.Загладете крема за да потънат леко малините.
7.Приберете сладкиша в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една нощ.
8.Преди сервиране декорирайте сладкиша със парченца шоколад ,шоколадови стърготини и малини.
 Да ви е сладко!

вторник, 28 октомври 2014 г.

Слоести хлебчета

ПРОДУКТИ
За закваска
20гр.прясна мая за хляб
1ч.л.захар
3с.л.хладко прясно мляко
2,3с.л.брашно
За тестото
370гр.бяло брашно
100гр.царевично брашно
1 и 1/2 ч.л.сол
2 и 1/2ч.л.захар
2 яйца
100мл.хладко прясно мляко
100мл.хладка вода
брашно за доомесване и разточване
20гр.олио за намазване
1жълтък за намазване
сусам


1.Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 3с.л.хладко прясно мляко.Към сместа прибавете 1ч.л.захар и 2,3супени лъжици брашно,разбъркайте до хомегенна маса без бучки.Покрийте купичката с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,за да удвои обема си.
2.В купа поставете пресятото бяло брашно,размесете го с царевичното брашно,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата,прясното мляко и водата.
3.Замесете твърдо тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
4.Оставете тестото да почине за около 10минути и го разделете на 4 равни части.Оформете на топчета.
5.Разточете всяко топче на малка питка с диаметър,колкото малка чинийка за десерт.
6.Намажете всяка питка с олио/или разтопено масло/,сложете ги една върху друга.Последната питка оставете не намазана с мазнина.
7.Върху набрашнен плот,разточете заедно питките до получаване на една правоъгълна кора с дебелина около 1 см/1,5см.
8.С помощта на квадратен резец си изрежете питки.По средата на всяко квадратче оформете с помощта на малък резец/ринг/ обло кръгче.
9.Внимателно подредете квадратните хлебчете върху тава с постлана хартия за печене.
10.Оставете на топло хлебчетата да удвоят обема си за около 40минути,намажете ги с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и ги поръсете със сусам или с други семена по ваш избор.
11.Изпечете хлебчетата в нагряна фурна първоначално на 220градуса за около 3 минути и след това намалете градусите на 180 и допечете до леко зачервяване за около 15минути.
Хлебчетата може да оформите и с друга форма по ваш избор.
Останалото тесто,леко премесете,оставете го да почине за 5 минути и го разточете на блат за пица.
Да ви е сладко!

събота, 25 октомври 2014 г.

Мраморен кекс с бадеми,моркови и ябълки

ПРОДУКТИ
3 белтъка
60гр.захар
70гр.меко масло
140гр.захар
3жълтъка
1яйце
120гр.кисело мляко
220гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
70гр.смлени печени бадеми
100гр.моркови
160гр.ябълки
кората и сока на половин лимон
30гр.подсладено какао
пудра захар за поръсване



1.В купа разбийте с миксер белтъците с 60гр.захар и ги оставете на страна.
2.В друга купа разбийте с миксер 70гр.меко масло с 140гр.захар.Като продължавате да разбивате,добавете един по един 3 жълтъка и 1 яйце.
3.Към сместа добавете 120гр.кисело мляко.
4.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера, содата и смлените на ситно бадеми и го добавете,към сместа.Разбъркайте с миксер до хомогенна маса.
5.Настържете на едро ренде моркова и почистената и обелена ябълка и ги добавете,към тестото,като разбърквате с дървена лъжица.
6.Настържете кората на половин лимон,изстискайте и сока на половин лимон и ги прибавете,към сместа.
7.Към тестото добавете на два пъти разбитите на сняг белтъци.Разбъркайте леко с дървена лъжица за да остане пухкаво тестото.
8.Разделете тестото на две части и към едната прибавете 30гр.пресято какао.
9.Намажете с масло и поръсете с брашно обла форма за кекс с дупка по средата.
10.Загребете с помощта на лъжица част от бялата смес и я поставете във формата за печене.Редувайте 2супени лъжици от бялата смес и върху бялата 2 супени лъжици от кафявото тесто,до изчерпване на количествата.След напълване на формата,тупнете 2,3пъти леко формата в плота,за да се изравни сместа.
11.Изпечете кекса в нагряна фурна за около 40минути.
12.След изпичане оставете кекса да се охлади напълно,обърнете го върху подходяща чиния за сервиране и го поръсете с пресята пудра захар.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...