.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 9 април 2012 г.

ПОНИЧКИ С ШОКОЛАД

ПОНИЧКИ С ШОКОЛАД

Продукти
600/700гр.брашно
ПОНИЧКИ
30гр.мая
250мл.топло мляко
100гр.пудра захар
5яйца
100гр.разтопено масло
щипка сол
2 ванилии
брашно за доомесване

За глазурата
50гр.шоколад
2с.л.прясно мляко
олио


ПОНИЧКИ

В купа сипете 100мл.топло мляко,маята 2с.л.захар и 2с.л.брашно.Оставете закваската на топло за около 10минути.
В купа пресейте брашното пудрата захар и солта.Направете кладенче и в него сипете закваската,останалото мляко,яйцата,маслото и ванилията.Прибавете брашно и замесете меко и гладко тесто.Намажете го с масло,завийте го с чиста кърпа и го приберете на топло докато удвои обема си за час, час и половина.Премесете леко тестото и го разточете на кора.
Пригответе си два ринга един голям и един много малък за дупката по средата.
Изрежете с големия ринг кръгчета и с малкия по средата на всяко кръгче  изрежете по още едно.
Поставете изрязаните понички върху набрашнена готварска хартия и ги оставете да починат за около час.В малка тенджерка загрейте олио.Изпържете поничките една по една,така ще ви е по лесно.Няма да ви отнеме много време защото стават бързо.Изпържете всяка поничка и от двете страни.
ПОНИЧКИ
Извадете ги върху чиния с постлана хартия.
Направете шоколадова глазура и топвайте поничките само от едната страна.Украсете ги по ваш избор.

неделя, 8 април 2012 г.

ПЕЧЕНА РИБИЦА С ПЪЛНЕЖ ОТ НАХУТ,БЕКОН И МАСЛИНИ

ПЕЧЕНА РИБИЦА С ПЪЛНЕЖ ОТ НАХУТ,БЕКОН И МАСЛИНИ

ПРОДУКТИ
2бр.свинска рибица
сол,черен пипер
6 изпържени тънки ленти
ПЕЧЕНА РИБИЦА
от тиквичка

ЗА ПЛЪНКАТА
4с.л.зехтин
1филийка хляб
1малка глава лук
1скилидка чесън
10зелени маслини
1/2червена чушка
50гр.бекон
50гр.шунка
1/2ч.л.червен пипер
сол
черен пипер
1ч.л.доматено пюре
50гр.сварен нахут от консерва
1сварен жълтък

ЗА ОВАЛВАНЕ
2с.л.настърган пармезан
5с.л.галета
сол,черен пипер


Измийте и почистете месото от ципите.Направете разрез по средата на рибицата като внимавате да не одрежете повече.Начукайте месото внимателно със чукче,така че да се получи правоъгълник.Посолете го със сол и черен пипер.
Пригответе плънката,като запържите ситно нарязания лук в 1с.л.зехтин.Прибавете ситно нарязана 1скилидка чесън.Прибавете нарязаната на ситно пиперка и бекона и шунката.Нарежете филийката хляб на кубчета и я прибавете в тигана.Поръсете с червен пипер, сол и черен пипер.Добавете и доматеното пюре.Разбъркайте за да се смесят продуктите и отстранете от котлона.
След като се охлади плънката добавете леко намачкан нахута,зелени маслини нарязани на четвъртинки и сварен жълтък.
Омесете плънката добре.
ПЕЧЕНА РИБИЦА
Наредете върху месото тънки лентички от тиквичка.Сипете от плънката по широката част на месото,която е към вас.Завийте месото на стегнато руло и го увийте със готварски конец.Оваляйте го във сместа с галетата увийте го във фолио и го приберете в хладилник да се стегне.По същия начин направете и другата рибица.
В голям тиган сипете 2с.л.зехтин и  леко запечатайте месата от всички страни.Прехвърлете ги в дълбока продълговата тава полейте ги с 1с.л.зехтин и 100/150мл.бульон.Завийте ги със алуминиево фолио ги запечете във фурна за около час,като 10минути преди да го извадите махнете фолиото за да се препече месото.Проверете леко месото дали се е приготвило добре и ако ви се струва че трябва още да се пече долейте още малко бульон и удължете времето за приготвянето на месото.Не забравяйте да махнете конците,че...:) :) :)
 Сервирайте рибиците нарязани на по дебели филийки със гарнитура от зелена салата и пържени картофи. 


събота, 7 април 2012 г.

МЪФИНИ С ПАРЧЕНЦА ШОКОЛАД И ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ

МЪФИНИ С ПАРЧЕНЦА ШОКОЛАД И ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ

Продукти
150гр.брашно
1/2бакплувер
1ванилия
30гр.парченца шоколад
или шоколадови пръчици

1яйце
80гр.захар
60гр.меко масло
60мл.газирана вода или лимонада
50мл.прясно мляко
50гр.сушени червени боровинки
1/3ч.ч.бренди

В купа смесете брашното,бакпулвера,парченцата шоколад и ванилията.Накиснете боровинките в бренди за около 30 минути докато удвоят обема си.
В друга купа разбийте яйцето със захарта.Добавете мекото масло.Прибавете и газираната вода и прясното мляко.Разбъркайте добре и прибавете изцедените от алкохола боровинки.Прибавете брашнената смес и разбъркайте добре докато се смесят продуктите.
Загрейте фурната на 180градуса.
Напълнете формички малко над средата на формичката.Изпечете ги до леко порозовяване около 30 минути.
Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят.
Намажете малките вкусни мъфини с различни глазури.
С 2с.л.масло и 60гр.пудра захар се разбъркват на котлона без да завира сместа.
шоколадова глазура- 2с.л.прясно мляко и 50 гр. шоколад се разтапят на водна баня
Може да си оцветите глазурите със 2/3 капки сладкарска боя.


Намажете малите кексчета с глазура и поръсете със захарни пръчици,ядки,парченца шоколад,захарни перлички сърчица и какво ли още не.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ С КОРНФЛЕЙКС И ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

 ПИЛЕ С КОРНФЛЕЙКС И ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Продукти за пилето
1средно пиле
2с.л.сос терияки
2с.л.светъл соев сос
щипка червен пипер
щипка черен пипер
2с.л.олио

За панировката
200гр.картофено пюре/на прах/
200гр.натурален корнфлейкс
сол,черен пипер,щипка индийско орехче

150мл.бира

За ориза
200гр.ориз
150гр.пилешки воденички
1/2червена чушка
1/2зелена чушка
1глава лук
50гр.сушени горски гъби
1/2бяло вино
щипка къри
2с.л.доматен сок
1резен ананас

Измийте, почистете и подсушете пилето. Смесете соевия сос,соса терияки и щипка индийско орехче.Поръсете пилето с червен пипер,черен пипер и намажете със сместа със сосовете.Оставете пилето за час да се маринова,като от време на време го овалвате във маринатата.
Смесете сухото картофено пюре,натрошения на ситно корнфлейкс,щипка сол и  щипка индийско орехче.Полейте пилето леко с олио.Оставете го за 10/15 минути да засъхне панировката.
Поставете внимателно пилето в тавичка и сипете половин бира.Завийте пилето във алуминиево фолио и печете пилето за около час на 230градуса.След като е минал час махнете фолиото и оставете пилето да се запече до леко златист цвят.
Пригответе ориза,като сварите воденичките в подсолена вода за около 50 минути.
Накиснете сухите гъби във студена вода за около 30минути.Можете да сложите и други пресни гъби но на мен тези са ми любими.Купувам си ги от едно селце по път за Андора от един дядо,който срещу усмивка и добър ден ми избира най-хубавите.:)
Нарежете лука на ситно,чушките на ивички,морковите на лентички.
Нарежете на ситно вече сварените воденички и ги запържете до леко зачервяване в маслена баня.
Извадете ги в чинийка и в същата мазнина задушете,както следва лука,морковите,чушките.Изцедете гъбите от водата и прибавете към зеленчуците.Върнете воденичките в тигана при зеленчуците.Прибавете и ананаса нарязан на малки топчета.Добавете ориза ,разбърквайте за около минута и полейте със 1/2ч.ч бяло вино.Оставете ястието да покъкри за около5 минути и долейте бульон около 400мл.Оставете ястието да покъкри за още 5 минути.
Прехвърлете ориза със зеленчуците в тавичка и догответе ястието във фурна,докато се сгъсти и до приготвянето на ориза.
В подходящо плато леко поставете пилето.

Соса,който остана от печенето на пилето е страхотен,сгъстил се е от картофеното пюре.Просто го пасирайте,прецедете го през цедка и лекичко полейте пилето.Със помоща на ринг оформете ориза около пилето.Поднесете пилето и ориза топли със салата Балкантурист /шопска салата :) :)




петък, 6 април 2012 г.

ПИКАНТНА РАЗЯДКА

ПИКАНТНА РАЗЯДКА
Много вкусна и приятна разядка,подходяща е и за консумация с месо или просто намазана на филийка хляб!!!

Продукти
200гр.сирене
2жълтъка
150гр.майонеза
2скилидки смлян чесън
100гр.маринована капия

Нарежете на лентички половината количество от маринованите чушки.

В висока купа сипете сиренето,сварените жълтъци,майонезата, чесъна и другата половина от чушките.Пасирайте с пасатора за около 15 секунди.Добавете и нарязаните на лентички чушки и разбъркайте разядката.Сервираите разядката със нарязани на четвъртини варени яйца и препечена франзела.

ПИЛЕШКО ФИЛЕ С БАДЕМИ И СМЕТАНОВ СОС

ПИЛЕШКО ФИЛЕ С БАДЕМИ И СМЕТАНОВ СОС

Продукти
3бр.пилешки гърди
50гр.печени белени бадеми
1ч.ч.галета
2яйца
1ч.ч.брашно
сол,черен пипер
щипка индийско орехче
олио

за соса
1малка глава лук
1/2червена капия
100гр.гъби
4 с.л.сметана готварска
1/2ч.ч.бяло вино
1скилидка чесън
1/2сока на един лимон
зеленчуков бульон
магданоз

В купа сипете брашното.В втора разбийте яйцата. Начукайте печените бадеми и смесете в трета купа заедно с галетата.
Нарежете пилешките филета на тънки пържоли.Посолете ги със сол,черен пипер и щипка индийско орехче.Потопете пилешкото първо в брашно,после в разбити яйца и накрая оваляйте в сместа от галета и бадеми.Притиснете леко за да полепне добре панировката.Подредете филенцата в чиния и приберете в хладилник за да се стегне панировката.30 минути са достатъчни.
Загрейте тефлонов тиган със 3с.л.олио.Изпържете до златисто пилешките филета.Извадете ги върху чиния с постлана попивателна хартия.
Излейте излишната мазнина от тигана и запържете ситно нарязания лук,една цяла скилидка чесън,чушката нарязана на лентички и гъбите на филийки.Полейте зеленчуците със 1/2 ч.ч. бяло вино.След като заври соса прибавете 4с.л.сметана и 100мл.бульон и сока на половин лимон. Върнете филетата в тигана и посолете ястието.Оставете ястието да си покъкри на слаб огън като го разбърквате от време на време до сгъстяване на соса за около 10минути.Сервираите ястието топло.Поръсете със накълцан магданоз и поднесете със топла гарнитура от варени овкусени картофи със зехтин,копър и балсамов оцет или със зелена салата.

четвъртък, 5 април 2012 г.

КЮФТЕНЦА С МОЦАРЕЛА И ШУНКА В ДОМАТЕН СОС

КЮФТЕНЦА С МОЦАРЕЛА И ШУНКА В ДОМАТЕН СОС

Продукти за кюфтенцата
500гр.кайма
1/2нарязана на ситно малка глава лук
3с.л.галета
1с.л.горчица
щипка къри
щипка кимион
щипка чубрица
сол,черен пипер

1/2 разбито яйце
1с.л.прясно мляко
магданоз накълцан

60гр.моцарела
60гр.шунка
олио за пържена

За соса
1консерва домати белени
1с.л.зехтин
1дафинов лист
сол,черен пипер
1/2глава лук
1скилидка чесън
зеленчуков бульон
магданоз
ситно нарязан пресен чесън

В купа сложете каймата и всички продукти необходими за кюфтенцата.Омесете добре каймата заедно с подправките.Нарежете моцарелата на кубчета.Шунката на лентички.Оформете кюфтенцата,като по средата слагате от моцарелата и шунката.Изпържете кюфтенцата в олио от всички страни до зачервяване.Извадете ги в чинийка с подслана  попивателна хартия.
Пригответе соса,като нарежете на ситно доматите,лука и 1скилидка чесън.През лятото доматите от консерва се заменят със пресни слънчеви доматки.В тиган с малко зехтин запържете леко лука и чесъна. Добавете доматите долейте малко бульон,посолете със сол и черен пипер.Добавете дафинов лист.Прибавете кюфтенцата в тигана,захлупете с капак и оставете ястието да покъкри на слаб огън за около 10/15минути до сгъстяване на соса.Поръсете готовото ястие със ситно нарязани пера на пресен чесън.
Сервираите ястието със зелена салата или някакъв вид паста.Аз ги сервирам със  талярини,които се приготвят като се сварят във вряща подсолена вода,изцеждат се от излишната вода и леко се разбъркват в нагрят тиган със зехтин или масло.Не им трябва нищо повече зехтина им е достатъчен.
Е на това много вкусно ястие му липсва само едно нещо.Хубаво леко изстудено червено вино.Да ви е сладко.


ДЪРПАНА НАДУТА ВИТА БАНИЦА



ДЪРПАНА НАДУТА ВИТА  БАНИЦА


Продукти за тестото
1кг.брашно
30гр.мая
3ч.ч.вода
3с.л.сол
1с.л.захар
олио

За плънката
300гр.сирене
4яйца
20гр.масло
щипка шарена сол
1жълтък за намазване

Разтворете маята в леко топла вода.В купа смесете всички продукти за тестото без олиото.Замесете средно твърдо тесто,като за хляб.Намажете тестото с 1с.л.олио и както е в купата го покрийте с чиста кърпа и приберете на топло да втаса за около 40минути.
След като тестото е удвоило обема си го премесете и разделете на равни части.Оформете частите на топчета.Разточете първото топче на обла кора.Полейте плота си и кората с няколко супени лъжички олио и започнете да издърпвате краищата и да приглаждате с длани от средата на кората към краищата на кората.Като със всяко дърпане и приглаждане кората става все по голяма и по голяма.Не забравяйте мазнината е много важна.Ако е нужно добавяйте още.От нея кората става мека и податлива на разтягане.
Ако случайно ви се прокъса на места,не се притеснявайте не е фатално.Наръсете върху кората от предварително направената плънка от яйца и сирене.Завийте кората на руло и го усучете леко.В намаслена и набрашнена тавичка прехвърлете готовото фитилче.Пригответе и останалите кори по същия начин до запълването на тавата.Намажете с разбит жълтък,тук там напускайте масалце и поръсете със щипка шарена сол. Оставете баницата да почине за около 10минути.Изпечете я в нагряна фурна на 180градуса около 40минути или до зачервяване.10 минути преди да я извадите от фурната,може да я поръсите със настърган кашкавал или пък...с моцарела,защо пък не ;-)
Ако искате да остане хрупкава,просто я оставете да охлади.Ако пък ви се хапва мека и пухкава баничка,просто я напръскаите леко с вода и я завийте с чиста кърпа.

Е това е моята дърпана баничка. :) :) :) да ви е сладко!!!

вторник, 3 април 2012 г.

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ СЪС СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛОВИ КОРИ И ХАЛВА

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ СЪС СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛОВИ КОРИ И ХАЛВА

Споделям с вас още една невероятна рецепта за вашата трапеза на Великден. Козуначен венец с портокалови корички,бяла халва с бадеми,тахан халва и шоколад.Много приятно на вкус от съчетанието на плънката.Благодарение на сладкото от портокалови корички и тахан халвата липсва типичната сухота като при козунаците.Полятия шоколад допълнително омекотява рулото и то си остава с хрупкава коричка и меко от вътре.Надявам се рецептата ми да ви е хареса.

Продукти за тестото
 5яйца
150гр.захар

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ
1ванилия
кората на един лимон
1/2ч.л.сол
40гр.мая
200мл.прясно мляко
3с.л.олио
200гр.масло
брашно колкото поеме
за меко и гладко тесто
около 800грама

Продукти за плънката
200гр.туррон с бадеми/или
бяла халва/или заменете с локум  и
сушени плодове
200гр.тахан халва
100гр.сладко от портокалови кори


За намазване
1жълтък
1ч.л.прясно мляко
захар на кристали
80гр.шоколад

В купа смесете маята,2с.л.захар,60мл.топло мляко и 3 с.л.брашно.Оставете закваската на топло за около 15 минути докато удвои обема си.Разбийте яйцата със останалата захар.
В голяма купа пресейте брашното и солта.Направете кладенче и в него сипете закваската,яйчената смес,ванилията,кората на един лимон,олиото и останалото мляко.Замесете меко и гладко тесто.Месете тестото за около 10 минути.Добавяйте постепенно,на порции нарязаното масло,като продължават да месите за още около 10 минути.Намажете тестото с разтопено масло,завийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около 2 часа докато удвои обема си.След като е удвоило обема си отново го премесете и го разделете на четири.От четирите части се получават два венеца. Върху набрашнена повърхност разточете всяка част поотделно на тънка правоъгълна кора.Разделете си плънката на четири.
Намажете първата кора със сладко от портокалови корички,поръсете със начукан туррон или бяла халва и завършете със нарязана на ситно тахан халва.
КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ
КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ
Завийте двата края на  към центъра на кората.Вземете внимателно рулото обърнете го  и го поставете с  в обла форма за кекс с дупка по средата.Повторете същата процедура и с оформянето на другата част от венеца.Повторете същата процедура и при направата на вторият венец. Намажете ги с разбит жълтък с 1ч.л.мляко и поръсете със захар на кристали.
Оставете венците да удвоят обема си за около 2часа.Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.10минути преди да ги извадите от фурната ги покрийте с алуминиево фолио за да не изгорят.
Оставете ги да се охладят и ги полейте с разтопен шоколад.Украсете ги по ваш избор.







КОЗУНАЧЕНО РУЛО С ЧЕРЕН ШОКОЛАД И ГРИЛЯЖ

КОЗУНАЧЕНО РУЛО С ЧЕРЕН ШОКОЛАД И ГРИЛЯЖ
 
Козуначено руло едно чудесно предложение за трапезата ви на Великден.Ухаещо на мляко,масло,яйца и шоколад.

Продукти за тестото
5яйца
150гр.захар
КОЗУНАЧЕНО РУЛО
1ванилия
кората на един лимон
1/2ч.л.сол
40гр.мая
200мл.прясно мляко
3с.л.олио
200гр.масло
брашно колкото поеме
за меко и гладко тесто
около 800грама

Продукти за плънката
200гр.течен шоколад
гриляж или захаросани ядки
100гр.стафиди

ЗА гриляжа
100гр.захар на кристали
100гр.едро смлени орехи

За намазване
1жълтък
1ч.л.прясно мляко
кристална захар
60гр.шоколад

В купа смесете маята,2с.л.захар,60мл.топло мляко и 3 с.л.брашно.Оставете закваската на топло за около 15 минути докато удвои обема си.Разбийте яйцата със останалата захар.
В голяма купа пресейте брашното и солта.Направете кладенче и в него сипете закваската,яйчената смес,ванилията,кората на един лимон,олиото и останалото мляко.Замесете меко и гладко тесто.Месете тестото за около 10 минути.Добавяйте постепенно,на порции нарязаното масло,като продължават да месите за още около 10 минути.Намажете тестото с разтопено масло,завийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около 2 часа докато удвои обема си.
КОЗУНАЧЕНО РУЛО
След като е удвоило обема си отново го премесете и го разделете на две.
Върху набрашнена повърхност разточете всяка част поотделно на тънка правоъгълна кора.
Намажете първата кора с шоколад и поръсете с начукан на ситно гриляж/или начукани захаросани ядки/ и стафиди предварително накиснати във някакъв алкохол.
КОЗУНАЧЕНО РУЛО
Завийте двата края на  към центъра на кората.Обърнете рулото и загънете двата края  към средата. Получава се малко руло.Поставете го във правоъгълна форма за кекс.Повторете същата процедура и с оформянето на другото руло.
Оставете рулата да удвоят обема си за около 2 часа.Намажете ги с разбит жълтък с 1ч.л.мляко и поръсете със захар на кристали.


Изпечете рулата в нагряна фурна на 180градуса за около 45минути,като 10/15минути преди да ги извадите от фурната ги покриете с алуминиево фолио за да не изгорят.Извадете ги оставете ги да се охладят и ги полейте тук там с разтопен шоколад и ги поръсете с гриляж.
 ГРИЛЯЖЪТ се приготвя като карамелизирате 100грама захар на кристали със 100гр.начукани орехи.След като се карамелизира,разтелете сместа върху готварска хартия.Оставете да истине покрийте го със хартия и кърпа и го наситнете със чукче.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...