.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 3 април 2012 г.

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ СЪС СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛОВИ КОРИ И ХАЛВА

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ СЪС СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛОВИ КОРИ И ХАЛВА

Споделям с вас още една невероятна рецепта за вашата трапеза на Великден. Козуначен венец с портокалови корички,бяла халва с бадеми,тахан халва и шоколад.Много приятно на вкус от съчетанието на плънката.Благодарение на сладкото от портокалови корички и тахан халвата липсва типичната сухота като при козунаците.Полятия шоколад допълнително омекотява рулото и то си остава с хрупкава коричка и меко от вътре.Надявам се рецептата ми да ви е хареса.

Продукти за тестото
 5яйца
150гр.захар

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ
1ванилия
кората на един лимон
1/2ч.л.сол
40гр.мая
200мл.прясно мляко
3с.л.олио
200гр.масло
брашно колкото поеме
за меко и гладко тесто
около 800грама

Продукти за плънката
200гр.туррон с бадеми/или
бяла халва/или заменете с локум  и
сушени плодове
200гр.тахан халва
100гр.сладко от портокалови кори


За намазване
1жълтък
1ч.л.прясно мляко
захар на кристали
80гр.шоколад

В купа смесете маята,2с.л.захар,60мл.топло мляко и 3 с.л.брашно.Оставете закваската на топло за около 15 минути докато удвои обема си.Разбийте яйцата със останалата захар.
В голяма купа пресейте брашното и солта.Направете кладенче и в него сипете закваската,яйчената смес,ванилията,кората на един лимон,олиото и останалото мляко.Замесете меко и гладко тесто.Месете тестото за около 10 минути.Добавяйте постепенно,на порции нарязаното масло,като продължават да месите за още около 10 минути.Намажете тестото с разтопено масло,завийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около 2 часа докато удвои обема си.След като е удвоило обема си отново го премесете и го разделете на четири.От четирите части се получават два венеца. Върху набрашнена повърхност разточете всяка част поотделно на тънка правоъгълна кора.Разделете си плънката на четири.
Намажете първата кора със сладко от портокалови корички,поръсете със начукан туррон или бяла халва и завършете със нарязана на ситно тахан халва.
КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ
КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ
Завийте двата края на  към центъра на кората.Вземете внимателно рулото обърнете го  и го поставете с  в обла форма за кекс с дупка по средата.Повторете същата процедура и с оформянето на другата част от венеца.Повторете същата процедура и при направата на вторият венец. Намажете ги с разбит жълтък с 1ч.л.мляко и поръсете със захар на кристали.
Оставете венците да удвоят обема си за около 2часа.Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.10минути преди да ги извадите от фурната ги покрийте с алуминиево фолио за да не изгорят.
Оставете ги да се охладят и ги полейте с разтопен шоколад.Украсете ги по ваш избор.







2 коментара:

  1. Тюрон по това време май няма да намеря ще трябва да сложа нещо друго.

    ОтговорИзтриване
  2. Ники сигурно ще има аз много го обичам и си купувам за резерва.Да можеш да го замениш и с друго.Аз си пиша точната рецепта,както съм я измислила а според фантазията всеки може да си сложи каквото му харесва.:) :) :)Важното е накрая да става за ядене ха ха ха.Малко майтап.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...