.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 24 април 2012 г.

МЪФИНИ С ГЛАЗУРА РОЯЛ

МЪФИНИ С ГЛАЗУРА РОЯЛ

ПРОДУКТИ
2яйца
125гр.меко масло
щипка сол
1ч.ч.захар
2ванилии
1 и 1/2ч.ч.брашно
1/2ч.ч.прясно мляко
1бакплувер

ЗА ГЛАЗУРА ROYAL
2белтъка
1ч.ч.пудра захар
1/2k.л.лимонов сок
сладкарска боя

В купа пресейте брашното,солта,бакпулвера и ванилията.
В друга купа разбийте маслото и захарта до пухкав крем.Прибавете едно по едно яйцата.Прибавете 1/3от сухата смес,като продължават да разбърквате.Прибавете и 1/2от млякото и така редувайте суха смес и мляко,докато се изчерпи количеството продукти.
Поставете хартиени формички в силиконови или метални формички за малки кексчета.Ако хартиените ви кошнички са от картон може и да не ги слагате в силиконови форми.Но ако са от тънките хартиени,трябва задължително да си печете в други форми,защото иначе ще се обезформят.С лъжичка запълнете хартиените кошнички малко под средата.Изпечете мъфините в нагряна фурна на 180градуса около 18/20 минути.Оставете ги да се охладят.
За глазурата,разбийте белтъците на твърд сняг,като добавяте по малко от захарта.Добавете и 1ч.л.лим.сок.Ако ви се струва,че глазурата ви е по течна,добавете още захар.


Ако искате цветна глазура добавете няколко капки сладкарска боя.Шприцовайте готовата глазура върху кексчетата и украсете по ваш избор.Шприцовайте глазурите върху мъфините и ги украсете по ваш избор.


ПУХКАВ ХЛЯБ С МАСЛИНИ,КАШКАВАЛ И ПЕСТО ДЖЕНОВЕЗЕ

 ПУХКАВ ХЛЯБ С МАСЛИНИ,КАШКАВАЛ И ПЕСТО ДЖЕНОВЕЗЕ

ПРОДУКТИ
500гр.бяло брашно
100гр.грис
1и 1/2ч.л.сол
2с.л.олио
2ч.ч.прясно мляко
брашно за доомесване
за закваската
80мл.топло мляко
20гр.мая за хляб
1с.л.захар
3с.л.брашно
олио за намазване
ЗА ПЛЪНКАТА
100гр.масло
50гр.маслини без костилки
150гр.кашкавал
2с.л.песто GENOVESE
ЗА НАМАЗВАНЕ
1с.л.зехтин
щипка червен пипер

В купа си направете закваска от 80мл.топло мляко,20гр.прясна мая за хляб,1с.л.захар и 3,4с.л.брашно.Завийте купичката с чиста кърпа и я оставете да удвои обема си на топло ,за около 10минути.
В друга купа пресейте брашното със солта,добавете грис,2с.л.олио,закваската и 2ч.ч. прясно мляко.Замесете меко и гладко тесто.Намажете го с 1с.л.олио,покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около час.Премесете тестото.Разделете го на две части за два хляба.Оставете ги да починат за 10минути и ги разточете една по една на правоъгълни кори.


Върху всяка кора настържете масло,кашкавал,подредете маслини,нарязани на половинки.Разпределете и пестото.Завийте на рула и поставете хлябовете в правоъгълна тава на разстояние един от друг. Намажете хлябовете със 1с.л.зехтин размесен със щипка червен пипер.Направете много малки разрези върху хлябовете,като внимавате да не са дълбоки,защото от плънката ще се получат дупки/човек се учи цял живот :) Оставете хлебчетата да почиват за около 30/40минути.Изпечете ги в нагряна фурна с купичка топла вода/за по висока влажност/на 220 градуса за около 25 минути или до изпичане на хлябовете.
Извадете изпечените хлебчета,напръскайте ги леко с вода и ги покрийте с чиста кърпа за около 10/15минути.
 

ПУХКАВ ХЛЯБ С МЛЯКО И ГРИС

ПУХКАВ ХЛЯБ С МЛЯКО И ГРИС

ПРОДУКТИ
500гр.бяло брашно
100гр.грис
1и 1/2ч.л.сол
2с.л.олио
2ч.ч.прясно мляко
брашно за доомесване
за закваската
100мл.топло мляко
1с.л.захар
3с.л.брашно
олио за намазване

В купа си направете закваска от 100мл.топло мляко,1с.л.захар и 3с.л.брашно.Завийте купичката с чиста кърпа и я оставете да удвои обема си на топло ,за около 10минути.
В друга купа пресейте брашното със солта,добавете грис,2с.л.олио,закваската и прясното мляко.Замесете меко и гладко тесто.Намажете го с 1с.л.олио,покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около час.


Премесете тестото.Разделете го на две части за два хляба.Оставете ги да починат за 10минути и ги разточете една по една на правоъгълна кора.Намажете кората с олио или зехтин и навийте на руло.Поставете хлябовете в правоъгълна тава.Направете разрези върху хлябовете,намажете ги с разбито яйце и ги поръсете със семена. Оставете да почиват за около 30/40минути.Изпечете ги в нагряна фурна с купичка топла вода/за по висока влажност/на 220 градуса за около 25 минути или до изпичане на хлябовете.
Извадете изпечените хлебчета,напръскайте ги леко с вода и ги покрийте с чиста кърпа за около 10/15минути.

понеделник, 23 април 2012 г.

ЕКЛЕРИ С ВАНИЛОВ КРЕМ И ГЛАЗУРА

ЕКЛЕРИ С ВАНИЛОВ КРЕМ И ГЛАЗУРА

ПРОДУКТИ
250мл.вода
2с.л.масло
2с.л.мас
3яйца
150гр.брашно
щипка сол
ЗА КРЕМА
3жълтъка
500мл.прясно мляко
5с.л.брашно
2ванилии
1непълна ч.ч.захар
30гр.масло
ЗА ГЛАЗУРИТЕ
шоколадова
50гр.шоколад
2/3с.л.прясно мляко
портокалова
сока на 1/2портока
60гр.пудра захар
глазура карамел
3с.л.захар
1ч..л.вода
20мл.вода
100гр.пудра захар

В тенджерка налейте 250мл.вода.Прибавете щипка сол,маслото и маста.Щом сместа заври изсипете цялото количество брашно,като разбърквате постоянно,докато получите гладко,меко тесто,което се отделя от съда.Оставете тестото да се охлади,като от време на време го разбърквате.Прибавете едно по едно яйцата,като разбърквате енергично,докато сместа стане хомогенна.Напълнете си шприц и шприцовайте върху тава с постлана готварска хартия кръгли или продълговати еклери.Може и с лъжичка,като загребвате еднакви количества от тестото и леко оформените еклерите.Изпечете еклерите в нагряна фурна,първоначално на 240градуса за около 10минути ,намалете фурната и допечете еклерите на 180 градуса до леко порозовяване приблизително 20минути/зависи от големината на еклерите ви.Не отваряйте фурната преди да са минали поне 15минути от печенето,защото могат да спаднат.Изстудете готовите еклери,разрежете ги на две и ги напълнете с готовия крем,който пригответе по следния начин.
Смесете всички продукти без маслото.Загрейте сместа на бавен огън,като разбърквате докато сместа се сгъси.Оставете крема леко да се охлади и добавете кубче масло.Разбъркайте докато маслото се поеме от крема.
Пригответе си глазурите една по една.
Шоколадовата-разтопете на водна баня или в микровълнова  шоколада с млякото.Разбърквайте шоколадовата смес докато се хомогенизира.Ако прецените,че глазурата ви е гъста,долейте още малко мляко.Потопете еклерите в глазурата.
Карамелена глазура-В малка тенджерка карамелизираите 3с.л.захар+1ч.л.вода не разбърквайте с лъжица карамела докато се приготвя,защото веднага ще се стегне.След като захарта се е стопила и е придобила характерния карамелен цвят долейте 20мл.вода и оставете карамела да се отпусне напълно.С постоянно разбъркване прибавете пудра захар.Оставете глазурата леко да се охлади и потопете еклерите.Ако не желаете да ги глазирате,просто си поръсете с пудра захар.



ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С ПЪРЖЕН ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С ПЪРЖЕН ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
ПРОДУКТИ
4бр.пилешки бутчета
щипка сол
червен пипер
черен пипер
1/2ч.ч.брашно
олио

ЗА ОРИЗА
200гр.ориз
вода
1малка глава лук
1/2червена чушка
1/2зелена чушка
2моркова
5бр.пресни гъби
20гр.сушени
3с.л.олио
3/4с.л.соев сосWiniary

Измийте и подсушете бутчетата.Посолете ги със сол,черен пипер,червен пипер и ги оваляйте леко в брашно.Запържете/запечатайте/ги в тиган  с 1/2с.л.олио до леко зачервяване.Прехвърлете бутчетата в тавичка,добавете 1/2ч.ч.бира и 1/2ч.ч.бульон.Печете бутчетата на фурна за около час или докато месото се приготви.
Сварете ориза в леко посолена вода/1към 3/до полуготово състояние.Прецедете ориза.
В голям тиган с 1с.л.олио задушете чушките и морковите и лука нарязани на лентички.Гъбите нарязани на филийки.Махнете водата от сушените гъби/които сте накиснали предварително в вода за да омекнат/и прибавете и тях към ястието.Прибавете полуготовия ориз и ако е нужно още малко олио.Разбъркайте добре ориза със зеленчуците и полейте ястието със соев сос Виняри.Може и със друг соев сос.За това ястие винаги използвам такъв,защото е със много приятен аромат и много добре се съчетава със това ястие. Не е нито тъмен соев сос,нито светъл нещо средно е.Оставете ястието на котлона за около 2минутки,като разбърквате от време на време.Ако имате и сух джинджифил,може да добавите и щипка от него.Махнете тигана от котлона и захлупете с капак за няколко минути.Сервирайте бутчетата и ориза топли със една голяма мешена салата.Ако има и едно прясно люто чушленце....:) :) :)E това е рецептата за бутчета с пържен божествен ориз.Да ви е сладко!!!

неделя, 22 април 2012 г.

СЛАДКИШ С ШОКОЛАДОВ И ЛИМОНОВ КРЕМ

СЛАДКИШ С ШОКОЛАДОВ И ЛИМОНОВ КРЕМ

ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА
150гр.брашно
3с.л.какао
3яйца
1ч.ч.захар
2ванилии
1бакплувер
200мл.прясно мляко

ЗА ЛИМОНОВИЯ КРЕМ
сока на три лимона
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
кората на 2лимона
3с.л.нишесте/лимоново
или натурално/
ЗА ШОКОЛАДОВИЯ КРЕМ
250гр.маскарпоне
200гр.бита сметана
1к.л.нес кафе
70гр.разтопен шоколад
 1ч.ч.захар
ЗА ГЛАЗУРАТА
100гр.черен шоколад
50мл.прясно мляко

Отделете белтъците от жълтъците.Разбийте белтъците със част от захарта и щипка лимонтозу.
В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар.Прибавете млякото и последователно брашното размесено с бакплувера и какаото и ванилията.Смесете продуктите добре и със шпатула или дървена лъжица добавете на порции разбитите на сняг белтъци.Изпечете в намазана и набрашнена форма в нагряна фурна на 180 градуса.Около 40минути.Оставете блата да се охлади и го разрежете на две.

Лимоновия крем пригответе,като в тенджерка изсипете лимоновия сок и част от захарта.Кипнете сместа на котлона и оставете да се охлади.
Разбийте жълтъците със останалата захар,кората на лимоните,3с.л.нишесте и лимоновия сок.Загрейте сместа за крема на много слаб огън,като разбърквате непрекъснато.
Шоколадовия крем пригответе,като разтопите шоколада на водна баня.Оставете го да се охлади.Разбийте сметаната със захарта .В друга купа разбийте сиренето до пухкав крем и добавете към него разтопения шоколад.  и 1к.л.нес кафе.Със шпатула внимателно прибавете сметаната на малки порции,за да остане пухкав крема.
Оставете и двата крема да се стегнат.
Поставете единия блат в подходяща чиния.Може да го напоите леко със захарен сироп от 3части захар и 1част вода.Внимателно разпределете върху блата лимоновия крем.Върху лимоновия крем разпределете и шоколадовия крем.Поставете и втория блат и стегнете със обръч за торти.
Оставете сладкиша да се стегне в хладилник.Махнете обръча загладете отстрани,ако има излишен крем го махнете.Полейте сладкиша с разтопен на водна баня/ шоколад+50мл.прясно мляко/.Украсете със стружки от шоколад,сметана или плодове.
Оставете сладкиша за няколко часа и го разрежете по ваш избор на квадрати,на триъгълни парченца или правоъгълни парчета,както на вас ви харесва.
Желателно е сладкиша да се консумира на другия ден след като е приготвен.


събота, 21 април 2012 г.

ДВЕ САЛАТИ... ЗА" ТВЪРДО ПИТИЕ"

ДВЕ САЛАТИ... ЗА" ТВЪРДО ПИТИЕ"

ПРОДУКТИ ЗА САЛАТА С МАЙОНЕЗА И РУЛЦА ОТ РАЦИ
100гр.рулца от раци
100гр.кашкавал
2сварени яйца
50гр.маслини без костилки
1ск.чесън
сок от 1/4лимон
около 90гр.майонеза
пресен лук
крутони
Нарежете всички продукти на ситно.Прибавете лимонов сок и майонеза.Разбъркайте добре.Нарежете 1филийка хляб на малки кубчета и ги запържете до златисто в 1с.л.мазнина.Сипете приготвената салата в подходяща чиния и украсете с крутони,маслини ситно нарязан пресен лук.

ПРОДУКТИ ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВА САЛАТА С КАТЪК

ПРОДУКТИ
4/5мариновани капии
4домата
пресен лук
1зелена прясна пиперка
2с.л.зехтин
крутони

ЗА КАТЪКА
200гр.гъсто кисело мляко
150гр.сирене
1ск.чесън

Пригответе катъка,като в купа стриете сиренето.Прибавете счукана скилидка чесън.Добавете киселото мляко и разбъркайте добре.


Нарежете доматите на полумесеци,чушката и капиите на ивички.Нарежете пресния лук на ситно.Подредете зеленчуците в чиния поръсете със пресен лук.Полейте с 2с.л.зехтин.Сложете в чинията и от приготвения катък,като поръсите върху него крутони.

ЧУРОС/CHUROS

ЧУРОС/CHUROS

Испанската версия на пържените тестени изделия се наричат Чурос и за разлика от други производни изделия чурос се консумира на закуска и често в следобедните часове.Почти във всеки голям град,  излизайки от вкъщи може да видите churrería- малки магазини или улични търговци, или просто последвайте аромата, който ще ви отведе точно до източника на вкусната миризма. Обикновено вкусните чурос се продават за вкъщи или се хапват на място като дузина или половин дузина. Може да ги поръсите със захар или да ги потопите в гореща чаша шоколад, но направете всичко възможно да ги хапнете още докато са топли и хрупкави!
А ето и рецептата за приготвянето им.


ПРОДУКТИ
125гр.масло
120гр.вода
1к.л.сол
1ч.ч с леко капаче брашно
3яйца

ЗА ПОРЪСВАНЕ
захар
прясно мляко
шоколад
канела

Кипнете водата в тенджерка,заедно с маслото и солта.Изсипете брашното на веднъж и разбъркайте с дървена лъжица,докато се получи хомогенна маса.Тестото става на топка и се отделя от съда.Отстранете от огъня и оставете да се охлади за около 5 минути.Добавете яйцата ,като непрекъснато разбърквате.Аз си помагам със приставка за пасиране на картофи и др.става по лесно и по бързо,отколкото да разбърквате с лъжица.
Прехвърлете тестото в шприц с къдрав накрайник.
В тиган или в малка тенджерка загрейте около 300 мл.олио.Шприцовайте дълги ивици и пържете до златисто.Ако ги оставите по бели ще бъдат меки,ако ги изпържите добре ще хрупкат много приятно.Може да си помагате с ножица,като режете ивичките.Ако има и кой да ви помогне в кухнята ;) :) :)..ще ви бъде много лесно.Един да шприцова a друг да реже и пържи.Изваждайте чуросите с решетъчна лъжица върху попивателна хартия.Оваляйте приготвените чуроси в захар.Може да ги потопите в шоколадова глазура или просто да си направите горещ шоколад.
Аз го приготвям,като кипна на котлона 400мл.прясно мляко,добавя и 100гр.шоколад и щипка канела.ако искате да е по гъст намалете количеството мляко.Е това е рецептата за домашни чуроси.Да ви е сладко!!!

 

четвъртък, 19 април 2012 г.

СВИНСКО ПЕЧЕНО С КАРТОФИ И КАШКАВАЛ

СВИНСКО ПЕЧЕНО С КАРТОФИ И КАШКАВАЛ

ПРОДУКТИ
700гр.свинско филе
5картофа
2глави лук
200мл.бяло вино
сол,черен пипер
щипка къри
1ч.ч.брашно
1с.л.галета
100гр.настърган кашкавал

Нарежете месото на по-едри еднакви парчета.Посолете месото със сол,черен пипер и щипка къри.Оваляйте месото в брашно и изпържете с 2с.л.олио до златисто.Подредете месото в огнеупорна тавичка с капак.Нарежете картофите на по-едри филийки,лука на лентички.Разпределете картофите и лука върху месото и разбъркайте.Залейте ястието с 200мл.вино и 50мл.зеленчуков бульон.Поръсете със сол и черен пипер.Похлупете съда и печете на фурна около час -час и петнадесет минути на 220градуса.Може да приготвите ястието и в обикновена тавичка,като го покриете с фолио.След като ястието се е задушило за около час,махнете капака и запечете за 5минути.Поръсете ястието със настърган кашкавал смесен със 1с.л.галета.запечете за още 5минути.Сервирайте ястието топло със млечна салата или зелена салата.

КЕЙК С БОРОВИНКИ И ШОКОЛАД

КЕЙК С БОРОВИНКИ И ШОКОЛАД

ПРОДУКТИ
6яйца
2ч.ч.захар
1ч.ч.разтопен маргарин
или масло
настъргана портокалова кора
1бакплувер
1ч.ч.прясно мляко
4ч.ч.брашно
3с.л.какао
1/2ч.ч.сушени боровинки

ЗА ДЕКОРАЦИЯ
70гр.черен шоколад
20гр.бял шоколад
боровинки

Отделете белтъците от жълтъците.
Белтъците разбийте със 3с.л.захар и щипка лимонтозу.


Разбийте маргарина със захарта.Прибавете един по един жълтъците.Прибавете млякото,брашното,размесено с бакпулвера,настъргана портокалова кора и накрая на порции прибавете разбитите на сняг белтъци,като разбърквате много лекичко.Разделете сместа на две и в едната част прибавете 3с.л.какао.Намажете с мазнина и поръсете с брашно кексова форма с дупка

.С лъжица сипете във формата част от бялата смес и отгоре и сипете от кафявата.Така редувайте двете смеси.Оваляйте шепа боровинки в брашно и ги поръсете върху кексовото тесто.Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса около 45/50минути.Кейка трябва да се пукне.Извадете го от фурната,оставете го да се охлади и го обърнете върху подходяща чиния.Полейте кейка с разтопен шоколад.Настържете тук там бял шоколад и украсете с боровинки.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...