.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 31 юли 2012 г.

БОБЕНИ КЮФТЕНЦА С ГЪБЕН СОС

ПРОДУКТИ
2ч.ч.сварен черен боб
/или бял боб/
2сухи филийки хляб
1/2ч.ч.прясно мляко
1яйце
1с.л.брашно
сол,черен пипер
1/2малка глава лук
пресен джоджен
галета
олио за пържене

За соса
около 30гр.сушени гъби
/около една шепа/
1ч.л.брашно
кубче масло
сол,млян черен пипер
5,6капки соев сос
Накиснете гъбите шитаке в студена вода за около час.
В купа смесете свареният боб и накиснатият в мляко хляб.Смиламе боба и хляба и към тях добавяме едно яйце,брашното,ситно нарязаният лук,сол,смлян черен пипер и ситно накълцани листа пресен джоджен.
Омесваме всичко добре до хомогенна маса.
Оформяме си малки кюфтенца и ги овалваме в галета.
Подреждаме ги в чиния и ги прибираме в хладилник за да се стегнат.
Изпържете кюфтенцата в сгорещено олио и ги извадете в чиния с постлана попивателна хартия.
Нарежете гъбите на филийки.
В тиган с кубче масло запържете 1,2ч.л.брашно.Прибавете прецеденият гъбен бульон и разбъркайте енергично за да не стане соса на бучки.След като сосът кипне,добавете нарязаните гъби,леко посолете или поръсете с вегета.Прибавете няколко капки соев сос и смлян черен пипер.
Оставете соса да се сгъсти на слаб огън.
Подредете кюфтенцата в подходящо плато и ги полейте със гъбеният сос.

понеделник, 30 юли 2012 г.

СЛАДКИШ С ПРАСКОВИ,КАРАМЕЛ И НЕС КАФЕ

ПРОДУКТИ
3яйца
1ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1ванилия
280гр.захар
1бакпулвер
2с.л.какао
2белтък
3/4с.л.захар
2ч.л.нес кафе
120мл.вода

За пълнежа
3праскови
карамел
пудра захар


В купа разбийте два белтък с 3/4с.л.захар.
В друга купа разбийте 3яйца със чаша захар.Добавете на тънка струйка половин чаена чаша олио.
В 120мл.топла вода разтворете 2ч.л.нес кафе.Сипете кафето при разбитите белтъци,като разбъркате няколко пъти ,но не прекалявайте за да не падне пяната.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера и ванилията.
Към разбитите яйца добавете част от брашното,като редувате със сместа от нес кафе с белтъци до изчерпване на количествата.
Отделете малка част от брашното и го смесете с какао.Отделете и част от кексовото тесто и оцветете в кафяво с помоща на брашното с какао.
Постелете хартия за печене върху правоъгълна малка тава.Измийте и обелете 3,4добре узрели праскови.Нарежете ги на четвъртинки  и ги разпределете из тавата.
Карамелизирайте 5с.л.захар с 2с.л.вода.Излейте карамела върху прасковите,като се стараете ако ви е възможно да има навсякъде карамел.Оставете карамела леко да се охлади и разстелете равномерно кексовото тест.Загребвайте с лъжица от кафявото тесто и тук там сложете от него върху основното кексово тесто.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180 градуса.Печете до леко порозовяване за около 17минути.
Извадете сладкиша от фурната и го обърнете върху лист хартия за печене.Махнете хартията върху която сте го пекли и оставете сладкиша да се охлади.Нарежете сладкиша на еднакви ленти.Всяка лента прехлюпете с друга и нарежете на квадрати или правоъгълници.
Поръсете нежно с пудра захар и декорирайте по ваш избор.Да ви е сладко!!!


СУПИЧКА С АГНЕШКИ ДРОБ И ЧЕРЕН БОБ :)

През летните месеци в Испания се вихрят едни фиестииии със дни ядене,пиене,кориди и много, много шум.Е нашето селце не е изключени и в края на тази седмица започва фиеста Сан Естебан и то..цели 10дни.Лошо няма във 10дена веселба :) :) :)зависи от каква гледна точка ще погледнеш.
Аз не съм много въодушевена защото ...коридата и цялата дандания с дни ми е точно пред прозореца,ама като казвам точно си е наистина пред прозореца ми.Ако имам късмет в цялата суматоха покрай гости насъбрали се в къщи да гледат коридата, да направя някоя снимка,ще се уверите сами.
Та да се върна на супата все пак а за фиестата ще разкажа повече съвсем скоро.Вчера купих една хубава агнешка плешка и комплект дреболии за дроб сърма  и смятах това да ми е основното ястие през един от дните на фиестата ама...нали съм си от лаком дол и не се сдържах  и си изпекох плешката още вчера.Направих и дроб сърма разбира се.Винаги ми остава малко от черният и белия дроб и реших да приготвя супичкааа от дроб,ориз,джоджен,пресен лук и ми хрумна ..що пък да не сложа и черен боб защо пък не.Е ето и рецептата за супичката.

Продукти
1/2черен дроб
1/2бял дроб
ако имате и други
дреболие ще е супер
1връзка пресен лук
1ч.л.червен пипер
пресен джоджен
1морков
листа целина
1/2ч.ч.ориз
1ч.ч.сварен черен боб
масло
150мл.кисело мляко
1жълтък
сол
млян черен пипер
 Нарежете на много ситно предварително сварените дреболии.
Нарежете лука и моркова на много ситно и го сложете в тенджера да се задушат с кубче масло и малко олио.Към лука прибавете нарязаните дреболии запържете за минутка и добавете 1кафена лъжичка червен пипер.
Полейте задушените лук и дреболии с бульон около литър,литър и половина.
Оставете супата да кипне и добавете ориза,предварително свареният боб и зелените подправки нарязани на ситно.
След като оризът ви се свари ястието ви е готово.Застройте супата с разбит жълтък  и кисело мляко.Поръсете ситно нарязан пресен лук и джоджен.
Е така си приготвям супа от агнешки дреболии.Да ви е сладко!!!

КИШ СЪС СИРЕНА,БОСИЛЕК И МАСЛИНИ

ПРОДУКТИ
125гр.меко масло
300гр.брашно
2яйца
2с.л.прясно мляко
сол
брашно за доомесване

За плънката
100гр.кашкавал масдам
100гр.някакъв друг кашкавал
2с.л.пармезан
3бр.топени сиренца
30/40гр.масло
пресен босилек
черни маслини
1/2зелена пиперка
150мл.течна сметана за готвене
сол,черен пипер

От гореизброените продукти замесете меко и гладко тесто. Разточете го на кора.Прехвърлете кората в обла тавичка намазана с масло.Прилепете кората по стените на тавичката и изрежете излишното тесто.Запазете изрезките от тестото с тях може да си декорирате киша.
В купа настържете двата вида кашкавал.

Добавете течната сметана,млян черен пипер и сипете сместа във формата.
Разпределете равномерно кашкавала.Нарежете чушката на тънки кръгчета,които поставете върху кашкавала.
По средата на всяка чушка поставете по една маслина.Накълцайте пресен босилек и с него поръсете киша.

Разпределете върху киша топените сиренца накъсани на малки парченца.
Поръсете с пармезан.
Нарежете масло на малки парченца и го разпределете върху приготвения киш.
От останалото тесто си направете украса от страни на киша.
Изпечете киша в нагряна фурна на 200градуса за около 20/25минути или до зачервяване.



Да ви е сладко!!!


петък, 27 юли 2012 г.

РУЛО С ЛИМОНОВ КРЕМ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

ПРОДУКТИ
За платката
3яйца
1и1/3ч.ч.захар
2ванилии
5с.л.олио
260гр.брашно
2с.л.какао
щипка канела
5с.л.смлени бадеми
1ч.л.бакпулвер
100мл.топла вода
1ч.л.нес кафе
1ч.л.бренди





За лимоновият крем
2,3с.л.лимонов чай на гранули
200мл.вода
сока на един лимон
кората на половин лимон
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
3пълни с.л.брашно
или нишесте
200мл.сладкарска сметана
2,3с.л.захар

За глазурата
100мл.вода
100гр.масло
5с.л.какао

В купа разбийте яйцата с захарта.Добавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбивате.
Пресейте брашното и го смесете заедно с бакпулвера,канела,ванилия,какао и смлени бадеми.
Разтворете 1ч.л.нес кафе в топла вода.Добавете 1ч.л.бренди,водка или някакъв друг алкохол.
Към яйчената смес добавяйте на порции брашното,като го редувате с кафето.Започвате с сухата смес и завършвате със сухата смес.
Разстелете равномерно тестото върху правоъгълна тава с постлана хартия за печене.Изпечете платката в нагрята фурна на 180градуса за около 15минути.
Извадете от фурната платката и още топла внимателно я завийте на руло.
Пригответе си крема,като в купа разтворите 2,3с.л.лимонов чай на гранули в 200мл.вода.
Разбийте жълтъците със захарта.Добавете 1ванилия и сока на един лимон.Настържете на ситно кората на полови лимон.
Прибавете към разбитите жълтъци 3с.л.брашно.Разбийте до хомогенна маса.Добавете разтвореният чай и разбъркайте добре.
Сложете сместа на слаб котлон,като разбърквате енергично.Щом сместа започне леко да се сгъстява,дръпнете съда от котлона,като продължавате да разбърквате.Отново върнете съда на края на котлона,като продължавате да разбърквате докато крема започне да се отделя от съда.Кремът е с много гъста консистенция.
Готовият крем оставете да се охлади,като разбърквате от време на време за да не хване коричка.
Разбийте сметаната с 2,3с.л.захар.Добавете на порции сметаната към крема.Приберете крема в хладилник за да се стегне.Ако е нужно добавете и 1пакетче желатин.
Направете си рулото,като разпределите крема върху платката.Завийте на руло и стегнете рулото с алуминиево фолио.Приберете рулото в хладилник за няколко часа.
Направете си шоколадова глазура,като в малка касеролка поставите 100мл.вода,100гр.масло и 5пълни супени лъжици подсладено какао.Кипнете на котлон заливката,като разбърквате до хомогенна маса.
Оставете глазурата леко да се охлади,като разбърквате за да не се образува кора.
Полейте рулото с глазурата и декорирайте с листенца мента,сушени дребни плодове или пресни дребни плодове череши,боровинки,малини или по ваш избор.

четвъртък, 26 юли 2012 г.

ИСТОРИЯ...СЪС СВИНСКО ЗАДУШЕНО

Историята със свинско :) :) :) е има си предистория.Преди 2или3години по същото лятно,цветно и горещо време стегнахме багажа и се приготвихме за плануваната лятна почивка на море.Избрахме си дестинация след хиляди основателни претенции - Коста брава крайбрежен район  провинция Жирона в Североизточна Каталуния.
И така ден преди заминаване ..ни се развали хладилника.И макар,че бях намалила покупките до минимум във фризера останаха две прекрасни парчета свинско филе.
Не ми мина през акъла да помоля някоя приятелка да ми го съхрани а започнах да се чудя как да приготвя  месото.Направих свинско задушено.Шпиковах месото със чесън,морков и зърна черен пипер.Посолих го със сол и прясно смлян бял пипер.Накълцах моркови,лук,чесън и зелени подправки и оставих месото да се задушава на слаб огън,като от време на време го поглеждах.Това крехко месце без да го опитам го метнах в една голяма кутия и...тръгна с нас на почивка.Пристигнахме в Коста брава,настанихме се  и вечерта се сетих за месото.Нарязах го да го опитаме и с голяма изненада установихме,че това крехко студено месо е божествено на вкус.Не знам дали ви се е случвало,понякога когато приготвям нещо ей така на бързо и без много много да се старая..то става чудесно.Много често,когато приготвям свинско месо се сещам за прекрасният вкус на както му казвам аз зорлен приготвено задушено свинско.Каня се от тогава да го приготвя и най- накрая ...се наканих.Е днес ще го хапнем топло, леко полято със сос  и ако случайно остане от месото ще приготвя сандвичи със студено свинско,зелена салата и малко майонеза.

ПРОДУКТИ
1кг.свинско филе
5с.л.олио
1,2глави лук
2моркова
целина
4,5скилидки чесън
2дафинови листа
10/15зърна черен пипер
1с.л.доматено пюре
сол,смлян пипер
магданоз
Измийте,подсушете и почистете свинското филе.Направете малки разрези и шпиковайте месото със чесън,парченца морков и зърна черен пипер.Направете леки не много дълбоки разрези  върху месото,като мрежа. Посолете със сол и прясно смлян бял пипер.
Загрейте олио и поставете месото.Запечатайте го от всички страни до леко зачервяване.Извадете месото и го оставете настрана.
Задушете лука нарязан на ситно,3,4скилидки чесън,морковите нарязани на кубчета,листата и корена на целина нарязани на ситно и магданоз.Посолете и върнете месото в тенджерата.Залейте с гореща вода или зеленчуков бульон.Добавете и 1,2 дафинови листа.Оставете месото да къкри под капак на слаб огън за около 2,3часа.Ако е нужно добавете още вода или бульон.Когато месото поомекне добавете 1,2с.л.доматено пюре.
Доварете месото на слаб огън докато напълно омекне.

Преди да го сервирате извадете месото в голяма подходяща чиния,нарежете го на тънки филиики.Прецедете соса и претрийте зеленчуците през гевгир.Така полученият сос от приготвянето на месото го кипнете на котлон и към него прибавете малко сос около 1с.л. Уорчестър, сока на половин лимон и накълцан магданоз.Поръсете с 1ч.л.брашно.Оставете соса да се сгъсти и с него полейте месото.
Полейте месото със соса и го сервирайте топло с гарнитура от варен ориз,задушен грах,картофени крокети или задушени картофи с масло и зелени подправки.Е задължително и салата- мешена салата или зелена.
За месото може да си приготвите и други сосове по избор.
Е това е моето свинско задушено,надявам се да си го приготвите и вие у дома.
Да ви е сладко!!!



вторник, 24 юли 2012 г.

Дребни сладки с бадемова плънка и шоколад

ПРОДУКТИ
За тестото
300гр.брашно
150гр.пудра захар
1ванилия
125гр.меко масло
2яйца
брашно за доомесване

За плънката
2белтъка
1ванилия
6,7с.л.пудра захар
1с.л.какао
150/180гр смлени печени бадеми
бадеми за декорация
50гр.шоколад

В купа разбийте маслото,захарта и ванилията.Прибавете едно по едно яйцата.Добавете брашното и замесете меко и гладко тесто.
Разделете тестото на две части,завийте го в стреч фолио и го приберете в фризер за около 15минути.
Направете си плънката,като разбиете белтъците със захарта.Прибавете към белтъците ванилията,какаото и на порции прибавете смлените печени бадеми,като разбърквате до хомогенна маса.Ако е нужно добавете още бадеми.
Разточете тестото на тънка кора най- добре върху стреч фолио за да ви е по лесно.
С формички си изрежете кръгчета,поставете всяко кръгче в хартиена формичка и в средата поставете от плънката - леко сплескано топче.Поръсете леко с смлени бадеми и подредете сладките в тава или за предпочитане във формички за мъфини.Може да си направите сладките и в друга форма,като си изрежете кръгчете с формичка .По средата на всяко кръгче поставете фитилче от плънката.Навийте тестото и го прищипете в средата.Забучете по един или два бадема.
Приберете сладките в хладилник за около 20минути.
Изпечете ги в нагряна фурна на 200гр.за около 10/12/14минути до леко порозовяване.Колко време ще ги печете зависи от големината на сладките ви.Аз си приготвих и малки и големи сладки.
След като са ви готови сладките ги оставете да се охладят и ги полейте с разтопен шоколад.
Готовите сладки може да поръсите и пудра захар вместо шоколад.



Чудесни дребни сладки за почерпка,за похапваме и за сладко допълнение към ароматно кафе или чай.Да ви е сладко !!!:) :) :)

Медальони със сметанов сос и зеленчуци

ПРОДУКТИ
300гр.свинско филе
1малка тиквичка
1червена пиперка
100гр.гъби за предпочитане
пресни печурки
1глава червен лук
кубче масло
1,2с.л.олио
сол,смлян бял пипер
150гр.сметана за готвене
1ч.л.горчица
1/2ч.ч.зеленчуков бульон

Измийте и почистете пиперката и тиквичката.Нарежете ги на ситно.Измийте и нарежете на четвъртини гъбите.Лука нарежете на ситно.
Почистете месото от ципата и го нарежете на тънки филийки,така ще се приготви по бързо.Загрейте маслото в тиган,добавете и няколко капки олио и запържете месото до зачервяване от двете страни.Извадете месото посолете със сол и прясно смлян бял пипер и го приберете на топло в фурната.
Запържете леко лука,прибавете и останалите зеленчуци едно по едно,като прибавите гъбите най-накрая.Задушете зеленчуците под капак,като разбърквате от време на време.
Прибавете сметаната и оставете да заври.Подправете сос със сол и пипер и добавете 1ч.л.горчица.

Прибавете месото към соса и оставете да покъкри.Ако ви се е сгъстил много бързо соса добавете зеленчуков бульон.Оставете ястието да къкри на слаб огън до сгъстяване на соса.
Сервирайте ястието топло със салата и картофено пюре.

неделя, 22 юли 2012 г.

ТОРТА ВЕРОНИКА


 Сочна и вкусна торта с малинов крем,нежен блат и бишкоти.Целувки, шоколадов крем с маскарпоне,шоколадова заливка и орехов гриляж.
ПРОДУКТИ
За блата
3яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.кисело мляко
1бакпулвер
2ванилии
2ч.ч.брашно
   **За малиновият крем
2жълтъка
150/200гр.малини
1ч.ч.захар
200мл.сладкарска сметана
1пакетче/12гр./куахада/
250мл.прясно мляко
250гр.крема сирене
1ванилия
2лентички желатин
   **За шоколадовият крем
250гр.маскарпоне
кората на половин лимон
200мл.сметана
50гр.черен шоколад
1пакетче/12гр./куахада
250мл.прясно мляко
1с.л.лешникова паста или фъстъчено
масло
   **За пълнежа
10/15бг.бишкоти
1ч.л.бренди
100мл.подсладено прясно мляко
с разтворена 1ч.л. нес кафе
2с.л.сладко от малини
10бр.целувки
  **За глазурата
80гр.шоколад
200мл.сметана



 Пригответе блата,като в купа разбиете яйцата със захарта.Добавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбърквате.Прибавете киселото мляко,размесено с бакпулвер.Пресейте брашното и го добавете към сместа.Ароматизирайте с 2ванилии.
Разстелете равномерно тестото в обла форма с отделящо се дъно с постлана хартия за печене.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 35/40минути или до изпичане на блата.След като блата е готов,оставете го да охлади и го разрежете на две хоризонтални равни части.
Пасирайте с вилица малините с 2с.л.захар.Загрейте ги за секунди и към малините прибавете накиснатите за 5минути в студена вода лентички желатин.Разбийте на водна баня до пухкав крем жълтъците с част от захарта.
Разбийте сметаната с останалата захар.
Разбийте кремата сирене до пухкав крем и смесете с разбитите жълтъци и с малините.разтворете 1пакетче куахада в 250мл.прясно мляко.Кипнете на котлон до леко сгъстяване.Оставете крема куахада да се охлади и стегне.
Прибавете куахадата към крема сиренето с малини и разбъркайте с миксер.На порции прибавете и сметаната,като разбърквате внимателно.Приберете готовият крем в хладилник за да се охлади и стегне.
Пригответе си вторият крем,като кипнете на котлон 100мл.сметана.Прибавете шоколада начупен на малки парченца.Разбъркайте до хомогенна маса.
Разбийте маскарпонето до пухкав крем.Настържете кората на половин лимон.
Разбийте останалата сметана с 5с.л.захар.Направете си 1пакетче куахада /250прясно мляко и 12гр.куахада/Оставете крема да се охлади.Смесете маскарпонето с шоколада.Добавете 1ч.л.лешникова паста и сметаната.Опитайте на вкус и ако е нужно добавете още захар за предпочитане пудра.
Оставете крема да се охлади.Поставете едната част на блата в форма с отделящо се дъно.
Напоете едната част на блата с медена вода/100мл.вода 3/4с.л.мед/.Намажете блата с 2с.л.сладко от малини.Сипете малиновият крем.Загладете крема и подредете леко напоени в разтворено кафе в мляко и бренди бишкоти.
Сипете и половината от кафевият крем и начупете целувките на едри парчета.Сипете и останалият кафяв крем.Завършете,като покриете с втората половина на блата и леко мапоете с медена вода.Приберете тортата в хладилник за няколко часа за да се стегне най-добре за нощ.
Направете си глазура,като кипнете сметана.Добавете 80мл.шоколад и разбърквайте до стопяването на шоколада.Ако ви се получи по рядка глазура добавете още малко шоколад.Оставете глазурата да се охлади като разбърквате.Махнете ринга на тортата загладете страните.
Полейте тортата с шоколадовата глазура.Приберете тортата в хладилник за около час.Украсете си тортата от страни с филирани бадеми или гриляж.Аз я украсих с гриляж,който може да си  направите,като 100гр.едро начупени орехи карамелизирате с 6с.л.захар.Разстелете ги върху хартия за печене и ги оставете да се охладят.Завийте ги в хартията и в кърпа.С чукче или с точилка натрошете на ситно карамелизираните орехи.
Ако са ви останали малини или целувки може да си декорирайте тортата с тях.
 Вкусната,сочна и ароматна торта с нежното и красиво име Вероника, направена за една нежна,срамежлива и много красива млада дама Вероника.

сряда, 11 юли 2012 г.

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ - СЛАДКИ С ОРЕХИ,СТАФИДИ И ЛЕШНИЦИ

ПРОДУКТИ
За тестото
200гр.брашно
100гр.меко масло
80гр.пудра захар
1ванилия
1жълтък
30мл.вода
брашно за доомесване и
разточване

За плънката
30гр.стафиди
50гр.орехи
30гр.лешници
2/3с.л.мармалад от дюли
или някакъв друг
2/3с.л.пудра захар
щипка канела
50мл.бяло вино
пудра захар за овалване
В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете меко масло,ванилия,жълтък и 30мл.вода.Замесете меко и гладко тесто.Направете тестото на топка и го завийте със стреч фолио.Приберете тестото в хладилник за около 30минути.

Плънката направете,като накиснете стафидите във виното за около 15/20минути.Прецедете стафидите и ги поставете в блендер.Добавете орехите,лешниците,канела,мармалад от дюли или някакъв друг по ваш избор и захарта.Ако плънката ви се получи по рядка,добавете още орехи.



Разточете върху набрашнен плот тестото на тънка кора.Изрежете неравностите.Нарежете тестото на правоъгълници.Вземете част от плънката около 1пълна чаена лъжица,направете фитил от плънката,като си помагате с брашно или пудра захар и го поставете върху широката част на правоъгълника,както е показано на снимката.Навийте на стегнато руло ,съединете леко двата края,като ги прищипете.






Прехвърлете сладката върху тава с постлана хартия за печене.По същият начин си направете и другите сладки.Приберете сладките в хладилник за около 15 минути.
Изпечете сладките в нагряна фурна на 190градуса за около 15/17минути до леко порозовяване.
Още топли ги оваляйте по два пъти в пудра захар.
Чудесни сладки за почерпка със следобедно ароматно кафе с приятели.Да ви е сладко!!!

събота, 7 юли 2012 г.

ЗАКУСКИ - ГОНДОЛИ

Както често ми се случва закуската за неделният ден ми е приготвена преди вечерята за съботният ден.Така ще ми остане повече време за семейството ми.За мой късмет и този укенд всички са у дома.Приготвих тези чудесни закуски кръстих си ги гондоли,защото ми приличат на такива.Много вкусни,ароматни наподобяват на пица и най-важното на следващият ден след като са приготвени са вкусни и меки.
ПРОДУКТИ
За тестото
400гр.брашно
3с.л.прясно мляко
1с.л.захар
1ч.л.сол
20гр.мая за хляб
4с.л.зехтин
250мл.топла вода
брашно за доомесване и разточване

За плънката
50гр.печурки
100гр.шунка
пресен босилек
щипка риган
1/2зелена пиперка
1/2глава лук
1/2с.л.зехтин
3с.л.доматено пюре
100гр.настъргано сирене
1жълтък за намазване
семена за поръсване

 От изброените продукти замесете меко и гладко тесто.Завийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 30минути.Направете си плънката,като в нагрят тиган с 1,2с.л.зехтин запържите ситно нарязан лук,половин пиперка нарязана на ситно,гъбите на ситно.Прибавете накълцан пресен босилек,доматеното пюре,щипка риган.Посолете и оставете да покъкри до сгъстяване на плънката.Така приготвената плънка оставете да се охлади.
Премесете тестото и го разделете на еднакви топчета с големина,колкото голямо яйце.Оставете топчетата да починат за 5/10минути.
Разточете едно топче на обла питка направете разрези в двата края и сипете от плънката.Поръсете с настъргано сирене и завийте по посоченият начин на снимката.
По същият начин си направете и останалите закуски.От тази доза тесто се получават доста закуски ако искате да направите по малко си замесете по малко тесто. Наредете ги в тава с постлана готварска хартия на разстояние на разстояние една от друга.Оставете ги да починат за около 20минути.Намажете ги с разбит жълтък с 1ч.л.прясно мляко.
Изпечете закуските в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.

петък, 6 юли 2012 г.

ВИТА БАНИЦА

Чудесна  баница на  тънки фитили с плънка от сирене,мляко и яйца.Много ароматна и мека ,леко препечена и поръсена със сусам.
ПРОДУКТИ
За тестото
400гр.брашно
3с.л.прясно мляко
1с.л.захар
1ч.л.сол
20гр.мая за хляб
4с.л.зехтин
250мл.топла вода
брашно за доомесване и разточване

За плънката
200гр.сирене
3с.л.кисело мляко
2яйца
брашно
1жълтък за намазване

сусам

От изброените продукти замесете меко и гладко тесто.Завийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 30минути.Премесете тестото и го разделете на 3,4равни части.Направете ги на топки и ги оставете да починат.Направете си плънката,като разбиете 2яйца,натрошете сиренето и го прибавете към яйцата.Към плънката прибавете и киселото мляко и 2/3супени лъжици брашно.Ако плънката ви е по рядка ще изтече затова ако е нужно за сгъстяване добавете още сирене или още малко брашно.
Разточете една част от тестото на колкото ви е възможно по тънка правоъгълна кора.Разрежете кората на лентички и поръсете от плънката.Навийте първата лентичка на фитил и навийте на руло.Прехвърлете внимателно рулцето в намазана с масло тава.
По същият начин си направете и следващите лентички тесто до запълване на тавата.
Дозата тесто е за 2баници.
Оставете баницата да почине за около 20минути ,намажете я с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и поръсете със сусам.
Изпечете баницата в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.

Оставете баницата да се охлади и я сервирайте с айран.Да ви е сладко :) :) :)

четвъртък, 5 юли 2012 г.

КРОСТАТА С ЧЕРЕШИ,ЛЕШНИЦИ И ЯБЪЛКИ

ПРОДУКТИ
За блата
250гр.брашно
125гр.масло
1ч.л.бакпулвер
100гр.захар
2жълтъка
1ч.л.бренди
кора на половин лимон

За крема
500мл.прясно мляко
3жълтъка
6с.л.брашно или нишесте
1ч.ч.захар
1ванилия
кората и сока на половин портокал
За плънката
2ябълки
щипка канела
1с.л.ванилова захар
сок от лимон
50гр.лешници
150гр.сладко от череши
30гр.масло
500гр.череши
За глазурата
3с.л.сладко от череши
2с.л.захар
2с.л.вода
сока на половин лимон
1ч.л.агар-агар
разтворен в 20мл.студена вода

Пресейте в купа брашното с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете захарта,меко масло,2жълтъка,бренди и кората на половин лимон.
Замесете меко и гладко тесто.Месете го толкова,колкото да получите хомогенна маса.
Завийте във стреч фолио и го приберете в хладилник за около 30минути.
Разточете тестото на кора с борд .Внимателно прехвърлете кората в форма с отделящо се дъно.
Пригответе крема,като смесите и разбиете всички продукти за приготвянето му.Загрейте на слаб огън до сгъстяване,като разбърквате непрекъснато.Крема не трябва да завира.Оставете крема да се охлади,като разбърквате за да не хване коричка.
Намажете кората с 1/2с.л.сладко от череши.Прибавете крема.Подредете обелените и нарязани на тънки резенчета ябълки.Поръсете ги с лимонов сок,канела и ванилова захар.Поръсете смлени лешници.Нарежете 30гр.масло на парченца иго поставете върху лешниците.
Почистете черешите от костилките и ги подредете върху сладкиша.Загрейте сладкото от череши оставете го леко да се охлади и полейте черешите. 
Изпечете кростатата в нагрята фурна на 200градуса за около 40/45минути.Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади.


Направете глазура,като кипнете на котлон 3с.л.сладко от череши,сока на половин лимон,2/3с.л.захар,2с.л.вода.Разтворете 1ч.л.агар-агар в 20мл.студена вода.Загрейте за секунди и прибавете към глазурата.
С така приготвената глазура намажете сладкиша и го оставете да се охлади първоначално на стаена температура а след това го охладете за няколко часа в хладилник.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...