.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 22 март 2012 г.

ГАРАШ ПАСТИЧКИ

ШОКОЛАДОВИ ПАСТИЧКИ

ШОКОЛАДОВИ ПАСТИЧКИ
Продукти за блата
4белтъка
180гр.смлени орехи
1с.л.брашно
1/2ч.ч.пудра захар

Продукти за крема
200мл.сладкарска сметана
125гр.масло
1/2ч.ч.пудра захар
100гр.черен шоколад
3с.л.какао

Продукти за глазурата
100гр.черен шоколад
2с.л.прясно мляко
20гр.бял шоколад

ШОКОЛАДОВИ ПАСТИЧКИ
Разбийте белтъците,като добавяте лъжица по лъжица пудрата захар.Добавете на порции смлените орехи,като разбърквате внимателно.Добавете брашното.Разпределете  на три части върху готварска хартия и от всяка част оформете 3квадрата,като се стремите да са еднакви.Изпечете платките една по една в загряна фурна на 180градуса около 15мин.всяка.
Кремът се приготвя,като разбиете сметаната със 3с.л.захар.
В друга купа разбийте маслото със 1/2ч.ч.захар и 3с.л.какао до пухкав крем.
Разтопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади.
След като се е охладил шоколада го прибавете към разбитото масло.
Със леко разбъркване прибавете и сметаната.Оставете крема да се охлади.
Сглобете пастите,като върху първата платка разстелите част от крема.Поставете втората платка и пак сложете от крема.Завършете със третата платка и леко намажете със останалия крем.Приберете сладкиша в хладилник да се охлади.
За глазурата разтопете шоколад на водна баня със 2с.л.прясно мляко.Оставете глазурата да се охлади и нанесете върху пастите.За декорация направете линийки с бял шоколад.Оставете сладкиша в хладилник за около10/15минути да се стегне глазурата.Извадете го и го нарежете на квадратчета.Поръсете го със смлени орехи.

ХЛЯБ-ДОМАШЕН

 ХЛЯБ-ДОМАШЕН

Домашен хляб



Продукти
1кг.брашно
3ч.ч.хладка вода
3ч.л.сол
30гр.мая
брашно за доомесване

Домашен хляб
Разтворете маята в 1ч.ч.топла вода.В купа сипете брашното,солта,разтворената мая и още 2ч.ч.вода.Замесете меко и гладко тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса за около 40минути.След като тестото е удвоило обема си,го премесете и разделете на две.Премесете отново всяка част и оформете 2 хлебчета.Прехвърлете ги в правоъгълна тава с постлана готварска хартия.Оставете хляба да почине за около 15минути на топло.Изпечете на 230градуса за около 30минути или до зачервяване.След като хляба е изпекан,ако искате да е мек и пухкав го напръскаите леко с вода и го завийте с чиста кърпа.Ако искате да остане с хрупкава коричка го оставете го в тавата да изстине.
От това тесто правя и блат за пици.

сряда, 21 март 2012 г.

ХЛЕБЧЕТА С РИБА ТОН,КАШКАВАЛ И КРАСТАВИЧКИ

ХЛЕБЧЕТА С РИБА ТОН,КАШКАВАЛ И КРАСТАВИЧКИ

ХЛЕБЧЕТА СЪС РИБА ТОН,КАШКАВАЛ И КРАСТАВИЧКИ
Продукти за тестото
500гр.брашно
2ч.ч.топла вода
1/2ч.ч.зехтин/олио
30гр.мая
1с.л.сол
1с.л.захар
брашно за доомесване

За плънката
1голяма консерва риба тон
1малка глава лук
1малък картоф
1кисела краставичка
100гр.кашкавал
щипка сол
ХЛЕБЧЕТА СЪС РИБА ТОН,КАШКАВАЛ И КРАСТАВИЧКИ
черен пипер

3с.л.доматено пюре

1жълтък
семена смес

В малка купичка направете закваска като смесите 3с.л.брашно,маята,захарта и малко топла вода,колкото да се получи гъста каша.Покрийте с чиста кърпа и оставете закваската за около 10минути на топло да удвои обема си.
Пригответе плънката като пасирате рибата тон заедно с лука.Настържете на едро ренде кашкавала и картофа.Нарежете на ситно краставичката.Поръсете с черен пипер и сол.
В голяма купа пресейте брашното заедно със солта.Сипете закваската,мазнината и 2ч.ч.топла вода.Замесете меко и гладко тесто.Завийте го с кърпа и го оставете да почине за около 30минути.
Премесете тестото и го разделете на 4/5части.Всяка част разточете на правоъгълна кора.Нарежете на ленти долната широка част на кората.Намажете леко горната широка част на кората с доматено пюре.Сипете малко от плънката и я разнесете.Навийте кората на руло,като първо приберете страничните краища на кората за да не изтече плънката.Като стигнете до нарязаните лентички ги прехвърлете една по една върху рулото.
Подредете хлебчетата върху постлана с готварска хартия тавичка.Оставете хлебчетата да втаса за около 20минути.Намажете ги с разбит белтък и ги поръсете със смес от семена сусам,мак и др.

вторник, 20 март 2012 г.

РУЛО С ЧЕРЕШИ,ВАФЛИ И БЯЛ КРЕМ

РУЛО С ЧЕРЕШИ,ВАФЛИ И БЯЛ КРЕМ

С рулата,може да се импровизира по хиляди начини,стига да задействате въображението си.Днес ви предлагам един вид със черешово сладко и крем от кондензирано мляко и вафлички  леко заскрежено с захар на кристали.Ето и необходимите продукти за направата му.

РУЛО С ЧЕРЕШИ,ВАФЛИ И БЯЛ КРЕМ
Продукти за платката
4яйца
1ч.ч.захар
2ч.ч.брашно
1ванилия
1бакплувер
1с.л.какао

Продукти за пълнежа
1/2бурканче сладко
от череши
100мл.подсладено кондензирано мляко
50гр.меко масло
1с.л.пудра захар
2обикновенни вафли
2с.л.захар

В купа разбийте яйцата  със захарта.Прибавете на порции брашното,размесено с бакпулвера и захарта.От полученото тесто отделете 2 лъжици за украса.Разстелете и загладете тестото във правоъгълна тавичка подслана с готварска хартия.Прибавете 1с.л.какао,към отделената смес и разбъркайте добре.Напълнете малък пош със сместа и нарисувайте фигурки по ваш избор върху вече разтеленото тесто за платката.Изпечете в нагряна фурна за 10/12 минути на 180 градуса.Извадете готовия блат и го обърнете с рисунките надолу върху леко влажна чиста кърпа.Леко завийте на руло,като внимавате да не го прегънете.Оставете платката завита в кърпата за около 5 минути и през това време си направете крема,като разбиете маслото със пудрата захар.Постепенно добавяйте кондензираното мляко,като продължавате да разбивате.Добавете и вафлите начупени на малки парченца.
РУЛО С ЧЕРЕШИ,ВАФЛИ И БЯЛ КРЕМ
Намажете платката със сладко от череши.Върху сладкото на места сложете от белия вафлен крем.Завийте на стегнато руло и го завийте във фолио.Приберете рулото за около 30минути в хладилник за да се стегне.Върху парче готварска хартия поръсете захар на кристали,извадете рулото от хладилника и го оваляйте със захарта.Изрежете краищата на рулото и го прехвърлете в подходяща чиния за сервиране.

неделя, 18 март 2012 г.

ПИЛЕШКО РОЛЕ С ХАМОН,КАШКАВАЛ И ОМЛЕТ

 ПИЛЕШКО РОЛЕ С ХАМОН,КАШКАВАЛ И ОМЛЕТ

ПИЛЕШКО РОЛЕ
Продукти
4бр.пилешки гърди
4лентички хамон
8бр.квадратчета кашкавал
за сандвичи
шунка
1малка глава лук
1/2ч.ч.бяло вино
1омлет
сол,черен пипер
щипка индийско орехче
1,2ч.ч.пилешки бульон

Поставете всяко пилешко филе върху стреч фолио и начукайте с чукче внимателно,така че да се получи голяма пържола.Посолете филетата,поръсете с черен пипер.Върху всяко филе подредете както следва.Парчета шунка колкото е дължината на пилешкото филе.Върху шунката сложете квадратчетата кашкавал.Нарежете тънки ивички хамон и го сложете върху кашкавала.Завършете плънката,като поставите парче омлет.
Навивате пилешкото на руло и го овивате с готварски конец или силиконов за многократна употреба.Запечатвате рулата,като ги оваляте леко в брашно.Загрейте голям тиган с няколко лъжици олио.Наредете рулата в тигана да се запържат и запечатат,като ги обръщате от всички страни до зачервяване.Извадете филетата в чиния и в същата мазнина задушете лука.Махнете конеца от рулата.
ПИЛЕШКО РОЛЕ
Върнете рулата отново в тигана,залейте го с половин чаена чаша вино и долейте пилешки бульон,толкова че да покрие да средата на месото.Поръсете с индийско орехче и черен пипер.Задушете ястието на слаб огън за около 30минути или до сгъстяването на соса,като проверявате соса ,защото се сгъстява бързо.
Подредете пилешките ролета в подходящо плато.Прецедете соса и с него полейте месото.Поръсете със пресен магданоз.
Сервирайте ястието топло със топла гарнитура от пълнени задушени гъби,картофено пюре

ПЛОДОВА САЛАТА

ПЛОДОВА САЛАТА

ПЛОДОВА САЛАТА
Продукти
200мл.сладкарска сметана
250гр.маскарпоне
1ч.ч.захар
лимонова кора
1 пресен ананас
други пресни плодова
разтворено нес кафе
4бисквитки
шоколад

Измийте и подсушете ананаса.Разрежете го на две половини и всяка половина издълбайте с лъжица.Получават се две кошнички.Разбийте маскарпонето до пухкав крем.Прибавете настъргана лимонова кора.Разбийте сметаната със захарта.Смесете внимателно двата крема.
Напоете леко за секунда бисквитките в нес кафе и ги подредете по дъното на ананасите.Върху бисквитките сипете от крема.Нарежете парчетата от ананаса на кубчета,банан и други пресни плодове с каквито разполагате.Разпределете плодовете върху крема.Поръсете със какао,захаросани ядки и парчета шоколад.
Сервирайте този много приятен,лек и изискан десерт добре охладен.

ЗА ДОБРО УТРО - УЛИЧНИ МЕКИЧЕТА С ПУДРА ЗАХАР

ЗА ДОБРО УТРО - УЛИЧНИ МЕКИЧЕТА С ПУДРА ЗАХАР

Помните ли колко вкусни бяха тези мекичета .Малки,пухкави поръсени с пудра захар.Струваха стотинка и аромата им се носеше по пазарите на всеки град.Ех хубаво отминало време.
А ето и продуктите и начина на приготвяне.
УЛИЧНИ МЕКИЧЕТА С ПУДРА ЗАХАР

Продукти
4ч.ч.брашно
1пакетче суха мая
600мл.топла вода
2ч.л.сол
2с.л.захар

Най важното за приготвянето на тези мекичета е че тестото след като се приготви трябва да престои около 8часа на студено.Най добре е да го забъркате вечерта и на сутринта за добро утро да зарадвате любимите си хора.
В голяма купа сипете брашното,захарта,солта и маята.Прибавяте топла вода 600мл..Замесете от изброените продукти тесто,като гъста каша.Покрийте със стреч фолио и приберете купата в хладилник за около 8,10часа.Тестото утроява обема си,цялото е на шупли и е много лепкаво.
Загрейте тенджерка с достатъчно олио.Отделно сипете в купичка 50 мл.олио,потапяте си ръцете в купичката с олио и загребвате с ръка малко топче от тестото с големина,колкото малко яйце.Бързичко го раздърпвате и го потапяте в маслена баня.Изпържвате от двете страни и изваждате върху попивателна домакинска хартия.
Сервират се топли поръсени с пудра захар.
Рецептата е адаптирана от блога на Tania Anguelova

събота, 17 март 2012 г.

ФРАНЗЕЛИ С КАШКАВАЛ И МАКОВО СЕМЕ

ФРАНЗЕЛИ С КАШКАВАЛ И МАКОВО СЕМЕ

Продукти за тестото
ФРАНЗЕЛИ С КАШКАВАЛ И МАКОВО СЕМЕ
500гр.брашно
100гр.масло
30гр.мая
1и1/2ч.ч.прясно мляко
1и1/2ч.л.сол
1ч.л.захар
брашно за доомесване

за плънката
100гр.масло
150гр.кашкавал
щипка шарена сол

1яйце

Разтворете маята в топло мляко.В купа пресейте брашното.Направете кладенче и сипете маята,разтопено масло,останалото мляко,захарта и солта.Замесете меко и еластично тесто.Намажете го с 1с.л.олио,завийте го и го оставете да почива за около час.
ФРАНЗЕЛИ С КАШКАВАЛ И МАКОВО СЕМЕ
Разделете тестото на 3части и всяка част премесете за да излезе въздуха.Разточете всяка част на кора,настържете студено масло и кашкавал,разнесете по цялата кора и притиснете с пръсти леко плънката ,за да може да залепне за кората.Поръсете със щипка шарена сол и мак.Завийте на руло и оформете франзели.Направете малки разрези на всяка франзелка.Наредете франзелките в правоъгълни тави на разстояние една от друга,оставете ги на топло да удвоят обема си за около час.Намажете ги с разбито яйце.Изпечете франзелките в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.

ОГРЕТЕН С ПИЛЕ,ГЪБИ И КРУТОНИ

ОГРЕТЕН С ПИЛЕ,ГЪБИ И КРУТОНИ

Продукти
ОГРЕТЕН С ПИЛЕ,ГЪБИ И КРУТОНИ
2бр.пилешко филе
3филийки хляб
50гр.масло
150гр.пресни гъби
100гр.бекон
1малка глава лук
пресен лук
магданоз
щипка риган
2сварени яйца
сол
черен пипер
пресен чесън

за заливката
200гр.крема сирене
2яйца
100гр.кашкавал
магданоз

Нарежете хляба на кубчета и ги изпържете в масло до зачервяване.Нарежете пилешкото месо на лентички,гъбите на филийки,бекона на лентички и лука а ситно.В тиган загрейте олио и запържете пилешкото месо,лука,бекона и гъбите.Поръсете със нарязан на ситно пресен чесън и магданоз.Посолете със сол и черен пипер.Добавете крутоните,като оставите малко за декорация.
Прехвърлете ястието в тава,добавете нарязани сварени яйца.
За заливката,разбийте 2яйца със крема сирене или /сирене за мазане/и 100гр.настърган кашкавал.Полейте ястието,поръсете със магданоз и останалите крутони.Изпечете ястието в нагряна фурна на 220градуса до зачервяване.

ПИКАНТНИ РЕБЪРЦА

ПИКАНТНИ РЕБЪРЦА


ПИКАНТНИ РЕБЪРЦА
Продукти
2 кг.свински ребра
2с.л.зехтин
5с.л.горчица
1/2ч.ч.бяло вино
3с.л.соев сос
2с.л.балсамов оцет
3с.л.кетчуп
щипка джинджифил
сол
черен пипер
3с.л.кайсиено сладко
/или 1с.л.мед/

Разделете ребрата на парчета,като следвате линията на костта.В купа смесвате всички подправки за маринатата.Намажете месото обилно и го оставете на хладно да се маринова за няколко часа.
Загрейте фурната на 200градуса.Наредете ребърцата в тава,заедно с маринатата долейте 1/2ч.ч.вода,покрийте тавата със фолио и печете около 30минути.Махнете фолиото и печете рабърцата за още 30минути.
Сервирайте тези сочни и пикантни ребърца топли със зелена салата.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...