.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 27 март 2012 г.

ПИЛЕ С ОРИЗ,АЛКАЧОФА И МОЦАРЕЛА

ПИЛЕ С ОРИЗ,АЛКАЧОФА И МОЦАРЕЛА

Продукти за 4порции
ПИЛЕ С ОРИЗ,АЛКАЧОФА И МОЦАРЕЛА
4бр.пилешки копанчета
2с.л.брашно
150гр.ориз
100гр.гъби
1/2зелена пиперка
1мала глава лук
1морков
ситно накълцан магданоз
50мл.бяло вино
пилешки бульон
алкачофа
моцарела
сол
черен пипер
1/3ч.л.червен пипер
ПИЛЕ С ОРИЗ,АЛКАЧОФА И МОЦАРЕЛА
1с.л.доматено пюре

Нарежете лука гъбите,моркова и пиперката на ситно.Почистете и нарежете алкачофата по на едро.
Запържете добре в маслена баня пилешките копанчета оваляни в брашно.Извадете ги в чиния и ги оставете на страна.В същата мазнина задушете зеленчуците,като започнете с лука,чушката,моркова и алкачофата.Добавете ориза и след поръсете с червен пипер.Полейте с бяло вино,посолете с сол и черен пипер и поръсете с магданоз.Добавете 1ч.ч. бульон и оставете да покъкри за 5минути.
В малки гювечета сложете по едно копанче,ориз,като се стараете да разпредлите и алкачофата,гъбки и зеленчуци.
Довършете ястието във фурна или в микровълнова фурна за около 25минути.
10инути преди да ви е готово ястието поръсете с парченца нарязана моцарела.Добавете и тук там върху моцарелата по няколко капки доматено пюре или пресни домати.
След като моцарелата леко се зачерви извадете гювечетата от фурната.Сервирайте ги топли с зелена салата или друга по ваш избор.
Очаквайте великденски предложения от мен за вашата трапеза!
 

BRIOCHES

BRIOCHES

Brioches са малки пухкави и нежни хлебчета или кифлички с мека и тънка коричка и с аромат на масло и мляко.Според технологията на приготвяне могат да се приготвят различни варианти хлебчета,кифлички със пълнеж.Много прилича на български и румънския козунак,който се приготвя за Пасха или за българския Велик ден,който наближава и го очаквам с нетърпение.Един от най любимите ми празници през годината.И макар че съм далече от родината си, ще го посрещнем по традиция.Със червената ми селска покривка,със гювечетата ,които ми подари Миленка със козунаци ,агнешко и боядисани яйца.




А ето и рецептата

Продукти
500гр.брашно
300мл.прясно мляко
1непълна с.л.сол
2с.л.захар
100мл.меко масло
30гр.мая
2яйца
брашно за доомесване

1жълтък за намазване

Омесете меко и гладко тесто.Завийте го в чиста кърпа и го оставете да втаса на топло за около час или докато удвои обема си.Оформете малки питки,направете с пръст по средата дупка и сложете малко топченце/калпаче.
Може да ги сложите в метални формички или да навиете на руло,може да ги поръсите леко с едра сол.Наредете хлебчетата на разстояние едно от друго върху тава с постлана готварска хартия.Оставете ги да починат за около 30минути,намажете ги с жълтък разбит с 1с.л.прясно мляко.

Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.Желателно е да ги наблюдавате и ако видите че капачетата се препичат по бързо -сложете върху тях малки парченца фолио за да ги предпазите.

ЯБЪЛКОВ ПАЙ

ЯБЪЛКОВ ПАЙ

Това е най любимия сладкиш на моето семейство и за това го споделям с вас,като се надявам да приготвите и вие този невероятен сладкиш и да споделите дали и на вас ви хареса :) :) :)
Приготвям го винаги,когато имаме семеен празник или посрещаме скъпи гости на семейството ни.Невероятно съчетание на маслено тесто,ябълки,орехи,стафиди,сладко от сливи с леко лимонов привкус.Невероятна наслада.
За първи път украсявам сладкиша с ябълкови розички.Благодаря на Даша Мельникова от Москва за идеята. А ето и необходимите продукти.

Продукти за основата
2ч.ч.брашно
ЯБЪЛКОВ ПАЙ
125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
1бакплувер
1ч.л.бренди

Продукти за плънката
3жълти ябълки
2с.л.захар
100гр.счукани орехи
50гр.стафиди
2с.л.бренди
настъргана лимонова кора
2/3с.л.сладко от сини сливи
канела

За розичките
4с.л.захар
1червена ябълка
1/2ч.ч.вода
маслено тесто
като за основата

Сипете стафидите в 1,2 с.л.бренди или някакъв алкохол.
Обелете ябълките и ги нарежете на филийки.Подредете си в чиния ябълките и ги поръсете със захар 2с.л.канела и настъргана лимонова кора.
В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете маслото,захарта,жълтъците и алкохола.Омесете продуктите до меко тесто.Завийте ги във стреч фолио и го приберете в хладилник за около 5 минути.
ЯБЪЛКОВ ПАЙ
Разточете тестото на кръг и много леко го сложете във форма за пай или в кексова форма с махащо дъно.Притеснете леко с пръсти и оформете кората със лек борд за да не се разтече плънката.Намажете с сладко от сини сливи и подредете част от ябълките.Поръсете с орехите и изцедени от брендито стафиди.Подредете и останалите ябълки.
Настържете на едро ренде останалото ви тесто.Завършете като украсите с ябълкови рози.
Можете да покриете пая със цяла кора и да прищипете краищата от всякъде.

Розите се приготвят,като нарежете ябълката на тънки филийки заедно с кората.Със малко вода и захар задушете за няколко минути ябълките докато поомекнат.Изцедете водата и подсушете резенчетата ябълка.Разточете тестото и го нарежете на лентички дебели около 2см.Подредете резенчета ябълка по дължината на лентичка и завийте на рулце.
Изпечете пая в нагряна фурна на 200градуса за около 35/40минути.Като 10минути преди да извадите пая от фурната покриете с малко парче алуминиево фолио розите за да не изгорят.
Извадете пая от фурната оставете го да изстине и го поръсете  с пудра захар.Оставете го да се охлажда за няколко часа,най добре за ден за да се съчетаят още по добре продуктите.


понеделник, 26 март 2012 г.

МАРИНОВАНИ ПИЛЕШКИ ШИШЧЕТА

МАРИНОВАНИ ПИЛЕШКИ ШИШЧЕТА

Продукти за 4бр.
МАРИНОВАНИ ПИЛЕШКИ ШИШЧЕТА
за марината

2 с.л.зехтин
1с.л.кетчуп
щипка сол
щипка черен пипер
щипка индийско орехче
1скилидка счукан чесън
3с.л.сос Терияки

2бр.пилешки гърди
бутер тесто

В купа смесете продуктите за маринатата.
Нарежете пилешкото филе на кубчета и го прибавете към  маринатата.Завийте купата със стреч фолио и го приберете в хладилник за 2/3часа може и повече.
Нанижете месцата на шишчета по 5/6 бр.на шишче.
Сложете голям тефлонов тигана на котлона да се затопли без мазнина/може да сложите само няколко капки и запечатайте месото от всички страни до зачервяване.
Извадете го в чиния и го оставете за 10минути да се охлади.
Нарежете бутер тесто на лентички широки около 1/2см и ги увийте около всяко шишче.
Наредете шишчетата на разстояние едно от друго във тава с постлана готварска хартия.
Изпечете ги в загряна фурна на 220градуса до зачервяване на бутер тестото.Около 15 минути.
Сервирайте шишчетата със салата от пресни зеленчуци върху канапе от пасиран овкусен грах.


ЯГОДОВИ ПАСТИЧКИ

ЯГОДОВИ ПАСТИЧКИ

Продукти за блата

ЯГОДОВИ ПАСТИЧКИ
3яйца
100мл.прясно мляко
60гр.меко масло
1бакплувер
1ванилия
1ч.ч.захар
220гр.брашно
лимонова кора

Продукти за крема
2жълтъка
3с.л.брашно
250мл.прясно мляко
5с.л.захар
ванилия

ягоди
1с.л.разтворено нес кафе
50гр.масло

Пригответе крема,като смесите продуктите необходими за крема и ги разбийте ги добре .Сипете сместа в тенджерка и загрейте на слаб огън,докато сместа се сгъсти.Като разбърквате енергично.Крема трябва да ви се получи много гъст.
След като крема леко се охлади добавете кубче студено масло.
ЯГОДОВИ ПАСТИЧКИ
Пригответе платката,като разбиете яйцата със захарта.Добавете 60гр.меко масло,млякото и брашното пресято със бакпулвера и ванилията.Разбъркайте добре и настържете кората на половин лимон.Сипете тестото във правоъгълна тавичка с постлана готварска хартия.Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.
Извадете платката оставете я да истине и с ринг нарежете кръгчета.
Измийте и подсушете ягодите.Нарежете ги на половинки.
В ринг сложете едно кръгче от платката.Наредете ягодите с разреза навън по стените на ринга.
С малка лъжичка сипете по средата от крема,като го заглаждате.Изрежете кръгло парче от платката голямо,колкото лешник напоете го много леко с 1/2 капки нес кафе.Поставете напоеното топченце по средата върху крема и сипете още крем колкото да покрие ягодите.Завършете пастичката ,като сложите още едно кръгче от платката върху крема.Притиснете леко с ръка пастичката.
Приберете пастите в хладилник за няколко часа така както са със ринговете за да се стегнат.
Преди да ги декорирате ги сложете в хладилна камера за около 20 минути.Така без проблем излизат от ринговете.Украсете с ягодка и поръсете със пудра захар.

неделя, 25 март 2012 г.

ЛИМОНОВ КЕЙК


Страхотен кейк  с много приятен  лимонов аромат,с леко хрупкава коричка , мек и пухкав от вътре.Лимоновата глазура изцяло допълва и засилва приятния аромат и вкус на кейка.


ЛИМОНОВ КЕЙК
Продукти
5яйца
200гр.захар
кората на2 лимона
310гр.брашно
200мл.течна сладкарска сметана
100гр.течно масло
1ч.л.бренди
1бакплувер

за глазурата
сок на 1/2 лимон
кора на 1лимон
100гр.пудра захар

В купа разбийте яйцата със захарта.Добавете настърганата кора на 2 лимона.Добавете течното масло и сметаната,като разбивате постоянно.Добавете и бренди.При непрекъснато разбъркване прибавете брашното пресято с бакпулвера.Трябва да получите средно гъсто кексово тесто.
 Постелете правоъгълна форма за кекс с готварска хартия за печене и пресипете тестото за кейка.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса около 50 минути.Като на 45- тата минута го проверите с клечка за зъби.Кейка трябва да се надуе и задължително да се пукне.
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади.

ЛИМОНОВ КЕЙК
Направете глазурата,като в малка касеролка, сипете сока на 1/2лимон и кората от 1 лимон.Кипнете на котлон лимонената смес. Сипете на веднъж пудра захар,като бъркате енергично за минута.
Намажете кейка обилно от всички страни с готовата глазура.Сервирайте кейка нарязан на филийки с чаша чай или просто за десерт.
Да ви е сладко!



СВИНСКО БОН ФИЛЕ С БАКЛА,КАРТОФИ И АСПЕРЖИ

СВИНСКО БОН ФИЛЕ С БАКЛА,КАРТОФИ И АСПЕРЖИ

Продукти
400гр.свинско бон филе
2моркова
1глава лук
1/2червена пиперка
1/2зелена пиперка
300гр.бакла
5бр бели.аспержи/аспарагос/
4картофа
1ч.ч.бяло вино
100мл.доматен сок
олио,сол,млян черен пипер
нарязан магданоз
зеленчуков бульон

Нарежете месото на малки порции.
Пригответе зеленчуците,като нарежете лука на ситно,пипера на лентички,морковите на шайби.Измийте и нарежете аспержи на едро.
В тендера със 1/2с.л.олио запечатайте месото от всички страни до леко зачервяване.Извадете го в чинийка и в същата мазнина задушете едно по едно зеленчуците,като започнете от лука след това морковите,чушките и накрая баклата.След като ястието заври,прибавете месото и доматения сок и чаша бяло вино.Долейте бульон,толкова колкото да покрие изцяло месото.Оставете ястието да покъкри под капак на слаб огън докато месото омекне.Ако има нужда долейте още бульон.След като месото е почти сварено,добавете аспержите .Завършете ястието,като добавите нарязани картофи и поръсите със прясно смлян черен пипер.След като се задушат и картофите поръсете със ситно накълцан магданоз.


КРОАСАНИ - ЗА ДОБРО УТРО

КРОАСАНИ - ЗА ДОБРО УТРО

Великолепна закуска...чаша ароматно кафе и прясно изпечени,хрупкави  и приятно ухаещи домашни кроасани.Отнемат доста време за приготвянето им,но си заслужава.А ето и продуктите и начина им на приготвяне.

Продукти за тестото
300гр.твърдо брашно
/с високо съдържание на глутен/
200мл.прясно мляко
30гр.мая
60гр.масло
1яйце
1ч.л.сол
1с.л.захар

180гр.масло
За намазване
1жълтък
1ч.л.пр.мляко



Разтворете маята в млякото.
Разбийте яйцата със захарта,солта и 60гр.меко масло.
В купа сипете брашното,направете кладенче и сипете яйчено/маслената смес.Сипете и млякото с разтворената мая.Омесете меко и гладко тесто.Направете тестото на топка,завийте го в стреч фолио и го приберете в хладилник за около 6/7часа.
Извадете тестото от хладилника и го разточете на правоъгълна кора.
Разпределете студено масло върху кората,така че да се получи квадрат.
Загърнете краищата на кората един върху друг да се застъпят,като пощенски плик.Ако не се застъпят краищата при следващото разточване ще излезе маслото а не трябва да излиза.
Разточете още веднъж на правоъгълна кора.Сгъвате го на три пъти получава се малък правоъгълник.Завивате пакетчето в стреч фолио и го приберете в хладилник за около 30минути
Извадете тестото от хладилника и пак го разточете на правоъгълник.Отново го сгъвате на три и го прибирате на хладно за 30 минути.Повтаряте същата процедура и отново го прибирате в хладилник за още 30минути.
Извадете тестото и го разточете на тънка кора.С остър нож разделете кората на две.От едната част изрежете триъгълници за големи кроасани.Завийте всеки триъгълник на руло.От широката част към върха.Оформете като полумесец и завийте краищата на вътре за да не изгорят при печенето.Подредете кроасаните върху тава с постлана готварска хартия на разстояние един от друг.
От втората част направете мини кроасани,като изрежете по малки триъгълници.Или направете правоъгълни кроасани поръсени с бадеми.
Оставете ги на хладно да удвоят обема си.Аз ги прибирам в хладилника вечер и на сутринта ги изваждам оставям ги да починат на стаена температура за 30минути и ги изпичам.Можете да ги оставите да втасат на студено за 2/3часа стават също много хубави.
След като са удвоили обема си се намазват с разбит жълтък с 1ч.л.прясно мляко.
Изпичат се в нагряна фурна на 210градуса.Големите кроасани за около 18/20минути или до зачервяване.А малките за около 10/12минути.
Готовите кроасани може да ги потопите в разтопен шоколад,да ги намажете със захарен сироп или просто да си ги намажете с масълце.

петък, 23 март 2012 г.

ПИЛЕ С ШАФРАН ,ГЪБИ И АСПЕРЖИ

ПИЛЕ С ШАФРАН ,ГЪБИ И АСПЕРЖИ

Продукти
1пиле
ПИЛЕ СЪС ШАФРАН ,ГЪБИ И АСПЕРЖИ
50гр.хамон
1глава лик
4скилидки чесън
1жълта пиперка
щипка шафран
100гр.гъби
3варени яйца
1/2ч.ч.вино
/сладко розе/
1с.л.брашно
1с.л.доматено пюре
5бели аспержи/аспарагус/
1ч.ч.бульон
1дафинов лист
черен пипер на зърна
сол,черен пипер млян
магданоз

Измийте и разфасоваите пилето на порции.В мазнина запържете пилето да зачервяване.Извадете го и го оставете на страна.В същата мазнина задушете лука,скилидките чесън,чушката нарязана на ивички.Прибавете хамона нарязан на лентички.Прибавете измитите и нарязани на едро гъби и аспержи.Върнете месото в тенджерата при зеленчуците.Полейте ястието с сладкото розе  и 1ч.ч.бульон.Прибавете дафинов лист и черен пирер на зърна Поръсете със магданоз,шафран,доматено пюре.След като заври ястието,леко поръсете 1с.л.брашно.Оставете ястието да си покъкри на слаб огън.Нарежете яйцата на четвъртини и ги добавете към ястието.Посолете със сол и пипер.
Сервирайте ястието топло с препечени хлебчета и зелена салата.

ТАРТАЛЕТИ С ВАНИЛОВ КРЕМ

ПРОДУКТИ
 За тестото
Добавете надпис
250гр.брашно
125гр.меко масло
1ч.ч.захар
2с.л.какао
2жълтъка
1ч.л.бренди
1бакплувер

Продукти за крема
3жълтъка
3с.л.брашно
250мл.прясно мляко
ванилия
1/2ч.ч.захар
50гр.масло

шоколад
пресни плодове
ядки
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и какаото.Направете кладенче и в него сипете разтопеното масло,захарта,ванилията,жълтъците и брендито.Замесете меко тесто,завийте го във стреч фолио и го оставете за 10минути в хладилник.
Разточете тестото на кора дебела около 5мм. и с ринг изрежете кръгчета.
Във формички за тарталети притеснете леко кръгчетата за да залепнат по формичките.
Набучете всяка формичка леко с вилица.Ако не ги надупчите при пекането, ще се издуят много и ще се обезформят.
Изпечете платките в нагряна фурна на 200гр.до леко зачервяване.
Пригответе крема,като разбъркате жълтъците със захарта.Прибавете брашното,маслото и прясното мляко и ванилията.Сложете сместа в тенджерка и пригответе крема на слаб огън,като разбърквате не прекъснато.След като е приготвен крема,охладете леко и добавете кубче масло.
Ако добавите и 100грама настърган шоколад, ще се получи много приятен ванилово- шоколадов крем.
Напълнете всяка тарталетка с крем и украсете по ваш избор със плодове,ядки,шоколад и др.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...