.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 27 март 2012 г.

ЯБЪЛКОВ ПАЙ

ЯБЪЛКОВ ПАЙ

Това е най любимия сладкиш на моето семейство и за това го споделям с вас,като се надявам да приготвите и вие този невероятен сладкиш и да споделите дали и на вас ви хареса :) :) :)
Приготвям го винаги,когато имаме семеен празник или посрещаме скъпи гости на семейството ни.Невероятно съчетание на маслено тесто,ябълки,орехи,стафиди,сладко от сливи с леко лимонов привкус.Невероятна наслада.
За първи път украсявам сладкиша с ябълкови розички.Благодаря на Даша Мельникова от Москва за идеята. А ето и необходимите продукти.

Продукти за основата
2ч.ч.брашно
ЯБЪЛКОВ ПАЙ
125гр.меко масло
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
1бакплувер
1ч.л.бренди

Продукти за плънката
3жълти ябълки
2с.л.захар
100гр.счукани орехи
50гр.стафиди
2с.л.бренди
настъргана лимонова кора
2/3с.л.сладко от сини сливи
канела

За розичките
4с.л.захар
1червена ябълка
1/2ч.ч.вода
маслено тесто
като за основата

Сипете стафидите в 1,2 с.л.бренди или някакъв алкохол.
Обелете ябълките и ги нарежете на филийки.Подредете си в чиния ябълките и ги поръсете със захар 2с.л.канела и настъргана лимонова кора.
В купа пресейте брашното заедно с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете маслото,захарта,жълтъците и алкохола.Омесете продуктите до меко тесто.Завийте ги във стреч фолио и го приберете в хладилник за около 5 минути.
ЯБЪЛКОВ ПАЙ
Разточете тестото на кръг и много леко го сложете във форма за пай или в кексова форма с махащо дъно.Притеснете леко с пръсти и оформете кората със лек борд за да не се разтече плънката.Намажете с сладко от сини сливи и подредете част от ябълките.Поръсете с орехите и изцедени от брендито стафиди.Подредете и останалите ябълки.
Настържете на едро ренде останалото ви тесто.Завършете като украсите с ябълкови рози.
Можете да покриете пая със цяла кора и да прищипете краищата от всякъде.

Розите се приготвят,като нарежете ябълката на тънки филийки заедно с кората.Със малко вода и захар задушете за няколко минути ябълките докато поомекнат.Изцедете водата и подсушете резенчетата ябълка.Разточете тестото и го нарежете на лентички дебели около 2см.Подредете резенчета ябълка по дължината на лентичка и завийте на рулце.
Изпечете пая в нагряна фурна на 200градуса за около 35/40минути.Като 10минути преди да извадите пая от фурната покриете с малко парче алуминиево фолио розите за да не изгорят.
Извадете пая от фурната оставете го да изстине и го поръсете  с пудра захар.Оставете го да се охлажда за няколко часа,най добре за ден за да се съчетаят още по добре продуктите.


4 коментара:

  1. ЕЕЕЕ това е нещо уникално.Направо е върхът.Може ли да си ръбна от парченцето ха ха ха.Майтапя се ама наистина ми изглежда много вкусно.Трябва да си отвориш сладкарница Танче.Влизам всеки ден във сайта ти искам да ти напиша коментар ама ми изкачат някакви глупости да попълня и се побърквам.Поздрави от най големия ти фен ха ха ха

    ОтговорИзтриване
  2. Ръбни си ако можеш ха ха ха.Благодаря сладкиша наистина е уникален!!!Благодаря за коментара въпреки изкачащите глупости,които трябва да се попълнят.Няма начин измислени са за сигурност и това е важно.А за сладкарницата...сега не му е времето а и една птичка пролет не прави.Трябва цял екип.Поздрави и от мен за един от феновете ми ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Privet, izglezda vkusno.Chudia se dali testoto shte stigne za danoto,za da se nastarze otgore a i rozichkite da se napraviat...ili triabva da se zamesi oshte malko otdelno dopalnitelno ...za rozichkite???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да може да си замесите повече тесто,за да не се притеснявате,че няма да ви стигне за розичките.А сладкишът е прекрасен и е най любимият на моето семейство.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...